Λογοκρισία κατά των Ναζί
Λογοκρισία κατά των Ναζί
Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, στη Γερμανία είχε εμφανιστεί δυναμικά ένα ροκ συγκρότημα που λεγόταν «Landser». Πριν από δέκα χρόνια το συγκρότημα δικάστηκε και τρία μέλη του φυλακίστηκαν. Γιατί; Ως πρώτο στοιχείο σας δίνω το όνομα που είχε η μπάντα, όταν πρωτοϊδρύθηκε το ΄91 – λεγόταν «η Τελική Λύση»…
Για να σας βοηθήσω λίγο περισσότερο, σας λέω ότι στην πρώτη τους συναυλία φορούσαν μάσκες, ενώ η πρώτη τους επιτυχία ήταν το τραγούδι «το Ράιχ θα αναστηθεί και πάλι»… Το άσμα «Ρούντολφ Ές» τέλος, που συνέγραψε και συνέθεσε ο αρχηγός του συγκροτήματος (ο παππούς του οποίου ήταν αξιωματικός των Eς Ες) αποτελεί έναν ύμνο στον «μάρτυρα» Eς, επιτελικό στέλεχος του Χίτλερ.
Το συγκρότημα δικάστηκε ως «εγκληματική οργάνωση» και τρία μέλη του καταδικάστηκαν επειδή με τους στίχους τους «δυσφημούσαν» τους θανάτους των πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι επειδή καλλιεργούσαν το ρατσιστικό μίσος. Τα άλμπουμ τους τέλος δεν αποσύρθηκαν, απλά τροποποιήθηκαν – αφαιρέθηκαν δηλαδή απ΄ τα περιεχόμενά τους όσα τραγούδια είχαν ρατσιστικούς στίχους.
Ο πρόλογος αυτός ήταν αναγκαίος για να καταλάβετε πως στη Γερμανία το θέμα «ακροδεξιά μουσική» έχει παρελθόν – όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά (DW) «αυτή η άντεργκράουντ μουσική, που προέρχεται από την πανκ και διαμορφώνει μια μόδα (σε ντύσιμο, κούρεμα και τατουάζ) μετατρέπει τους έφηβους σε πολιτικούς ακτιβιστές, που παπαγαλίζουν τους προκλητικά ρατσιστικούς και μισαλλόδοξους στίχους. Είναι η πύλη της πολιτικοποίησής τους, καθώς οι νέοι που έχουν μια τάση προς τον ρατσισμό, γρήγορα αποκτούν μια πολιτική δέσμευση».
Στη Γερμανία λοιπόν υπήρξε θέμα, αναπτύχθηκε προβληματισμός και παρενέβη η Πολιτεία με τις δημοκρατικές διαδικασίες της. Τώρα, σε δημοσίευμα του «Spiegel» αναφέρεται ότι η γερμανική αστυνομία διερευνά μιαν άλλη δυνατότητα. Παρακαλώ:
Γνωρίζετε εκείνη την εφαρμογή του κινητού, που διευκολύνει όποιον θέλει να μάθει ποιο είναι το μουσικό κομμάτι που ακούει; Ε, μιαν αντίστοιχη εφαρμογή θέλουν να δημιουργήσουν για τα ακροδεξιά ροκ τραγούδια. Το smartphone δηλαδή να «ακούει» ένα μικρό δείγμα του τραγουδιού και εντός δευτερολέπτων, να αναγνωρίζει αν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος. Διότι, αναφέρει το δημοσίευμα, «η νέο-Ναζί ροκ μουσική είναι το δόλωμα εμπλοκής των εφήβων στην ακροδεξιά πολιτική».
Πέρσι, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Αξιολόγησης των Μέσων που είναι Επιβλαβή για τους Ανηλίκους, κατέγραψε 79 μουσικά κομμάτια που ενστερνίζονται τη Ναζιστική ιδεολογία, ή που διακρίνονταν για τους ρατσιστικούς στίχους τους. Στη συνέχεια «έθεσε περιορισμούς στη διακίνηση αυτών των τραγουδιών, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτά νέων κάτω των 18 ετών». Μη με ρωτήσετε πώς έγινε αυτό – δεν το γνωρίζω, αν και αναζήτησα μιαν απάντηση.
Χτες έγινε γνωστό, ότι τα γερμανικά κρατίδια θα ζητήσουν να απαγορευθεί η λειτουργία του νέο-ναζιστικού κόμματος NPD, που εκπροσωπείται στα Κοινοβούλια δύο κρατιδίων και λαμβάνει μιαν επιχορήγηση 1 εκ. ευρώ τον χρόνο.
Σας τα αναφέρω όλα τούτα για να επισημάνω, ότι στη Γερμανία η έννοια «ακροδεξιά» προβληματίζει, ενεργοποιεί, διερευνάται. Μολονότι βαρύνονται με το «προπατορικό στίγμα» οι Γερμανοί δεν αντιμετωπίζουν το θέμα ως ταμπού, ούτε θεωρούν ότι η δημοκρατία συνεπάγεται αδιαφορία. Υπερασπίζονται το δημοκρατικό τους πλαίσιο και απομονώνουν τις πηγές που επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με κηρύγματα μίσους. (Στα καθ’ ημάς, τα κηρύγματα μίσους προστατεύονται από την «ελευθερία της έκφρασης»…).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News