632
|

Κυβέρνηση από την κοινωνία

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 6 Νοεμβρίου 2015, 00:06

Κυβέρνηση από την κοινωνία

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 6 Νοεμβρίου 2015, 00:06

Ορκίστηκε την εβδομάδα αυτή το υπουργικό συμβούλιο του νέου  Πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στα καλά, ξένα ενημερωτικά sites για την σύνθεσή του. Έχει ενδιαφέρον να το μελετήσει κάποιος. 

Θα δει ένα συμβούλιο με νέους ανθρώπους, με ρίζες διαφόρων εθνικοτήτων και, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, απολύτως ισοβαρές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

«Είναι σημαντικό», δήλωσε ο 43χρονος πρωθυπουργός, «που μπορώ να παρουσιάσω ένα υπουργικό συμβούλιο που αντικατοπτρίζει απόλυτα τον Καναδά».

Άραγε, ποιος μπορεί να πει το ίδιο για τη σύνθεση οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης; Ποιος μπορεί να πει ότι έστω ένα υπουργικό συμβούλιο των τελευταίων 30-40 χρόνων αντικατόπτριζε την πραγματική Ελλάδα, στη δεδομένη χρονική περίοδο που «κυβέρνησε»;

Νομίζω πως και μόνο μια ματιά στα «πόθεν έσχες» (αν και δεν πρέπει να ’ναι αυτό το μοναδικό κριτήριο) όλων των Υπουργών, έστω και εάν δεν είναι απολύτως διαυγή, θα αποκάλυπτε το μέγεθος της «αποξένωσης» της πολιτικής εξουσίας από την κοινωνία που υποτίθεται πως εκπροσωπεί.

Ερωτηθείς ο Καναδός πρωθυπουργός γιατί κατέληξε στο «απόλυτο ισοζύγιο» ανδρών-γυναικών, όχι, δεν παπαγάλισε τα συνηθισμένα ότι «η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών» και άλλα παρόμοια, αλλά ορθά-κοφτά και απλά απάντησε «γιατί είμαστε στο 2015». Τελεία και παύλα.

Όπως διαβάζουμε στην βρετανική Guardian, πολλές γυναίκες της κυβέρνησής του έχουν αναλάβει καίρια χαρτοφυλάκια. Όπως η πρώην δημοσιογράφος Κρίστια Φρίλαντ, που αναλαμβάνει το εξαιρετικά σημαντικό υπουργείο του Διεθνούς  Εμπορίου (καλά, όταν αποκτήσουμε εμείς τέτοιο, …), και η Μαριάμ Μονσέφ, που δραπέτευσε ως πρόσφυγας από το Αφγανιστάν πριν 20 χρόνια και τώρα θα ηγηθεί του υπουργείου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων (καλά, εδώ … άστα).

Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο χαρτοφυλάκια έχουν αναλάβει δύο Αβοριγίνοι βουλευτές και τρείς Σιχ πολιτικοί.

Ακόμα, παρατηρούμε ότι ο Τριντό συμπεριέλαβε στο συμβούλιό του και δύο μέλη της παλιάς φρουράς του κόμματός του, των Φιλελευθέρων. Μια κίνηση που δείχνει ότι σε άλλες χώρες, σε άλλους πλανήτες ίσως, κοντά στο νέο ρέει και το παλιό αίμα, με τρόπο αρμονικό και στο πνεύμα καλής συνεργασίας. Ο καθένας να δίνει και να παίρνει τα καλύτερα.

Από όλο όμως αυτό το «τελετουργικό» της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης Τρυντώ, κρατάμε τη φράση του περί υπουργικού συμβουλίου «που είναι το πρόσωπο του Καναδά».

Αυτό σημαίνει πρόσωπα αναγνωρίσιμα, όχι από την τηλεόραση, αλλά από τον κοινωνικό περίγυρο το κάθε ένα. Από πρώτο χέρι. Να τα βλέπει, δηλαδή, ο ψηφοφόρους, και να λέει «ναι, αυτός είμαι εγώ».

Σημαίνει πρόσωπα που θα εκπροσωπούν το γενικότερο συμφέρον και όχι το ειδικό. Που η λογική τους θα συγκρούεται με το παράλογο. Για παράδειγμα ένας νέος άνθρωπος που θα προέρχεται από έναν επαγγελματικό χώρο με κανόνες και οργάνωση και θα έχει ασφαλώς και το πολιτικό ή και κομματικό του στίγμα, είναι αδύνατον να σιωπήσει, πόσω μάλλον και να συνηγορήσει, στο να περνάνε τροποποιήσεις νύχτα στο Κοινοβούλιο, ή να ψηφίζονται μέτρα που σε εκείνον δεν έχει δοθεί ο χρόνος να μελετήσει.

Όταν λέμε «πρόσωπα του Καναδά» και του όποιου Καναδά, εννοούμε πρόσωπα που θα είναι μέρος του προβλήματος και όχι θεατές του. Θα καταλαβαίνουν, δηλαδή, τι συμβαίνει, διότι θα το έχουν ζήσει οι ίδιοι, διότι ξέρουν τι πάει να πει να είσαι αλλοεθνής, αλλόθρησκος, εργάτης, φοιτητής, ερευνητής, βιομήχανος, γονιός, νεφροπαθής, τσιγγάνος, κλπ. Εδώ, περιορισμένης ποικιλίας η εθνική μας… αντιπροσωπεία.

Δεν φτάνει, δηλαδή, να είσαι απλώς από μια εκλογική περιφέρεια για να θεωρείσαι πραγματικός εκπρόσωπός της. Πρέπει τα προσόντα και η «ταυτότητά» σου να είναι τέτοια που να μπορείς να εκπροσωπήσεις και πλατύτερες κοινωνικές μάζες.

Το ερώτημα βεβαίως εδώ, είναι τι ακριβώς σημαίνει «εκπροσωπώ» και πώς πραγματώνεται στην πράξη αυτή η εκπροσώπηση;

Φοβούμαι όμως ότι η απάντηση σε αυτό θα μας πάει πίσω σε άλλα κεφάλαια που μάλλον δεν θέλουμε να ανοίξουμε τώρα. Ίσως γιατί, μέσα σε αυτά, αναγνωρίσουμε όλοι έναν γνώριμο εαυτό!

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, όλοι οι άνδρες υπουργοί στην ορκωμοσία φόρεσαν γραβάτα, και όλες οι γυναίκες έβαλαν τα καλά τους.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News