Ξεκατίνιασμα σε application
Ξεκατίνιασμα σε application
Το καλό με τις εφαρμογές σαν το trip advisor και το yelp είναι πως μπορείς να αξιολογήσεις ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, ένα αξιοθέατο. Να πεις για το πόσο καλά είναι τα κρασιά στο Vert de Gris στις Βρυξέλλες, να μάθεις πόσο εξυπηρετικό είναι το service στο Nerai στη Νέα Υόρκη και να αναζητήσεις τους λόγους που αρκετός κόσμος δεν θα επισκεφτεί ξανά το τάδε μπαρ στην Αθήνα. Τώρα, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τους ανθρώπους.
Η εφαρμογή Peeple* δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσεις τον διπλανό σου. Ακόμη χειρότερα, να τον βαθμολογήσεις θετικά ή να του χαμηλώσεις το ratio. Να τον βγάλεις στη σέντρα, να τον εκθειάσεις, να τον καταβαραθρώσεις, να του πλάσεις ή να του χαλάσεις το επαγγελματικό μέλλον του. Σα να είσαι ένα εστιατόριο, δηλαδή. Η Μαρία Παπαδοπούλου π.χ. από τα Πατήσια μπορεί να έχει εξαιρετικά σχόλια, αλλά ένας πρώην της να μπει και να γράψει πως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή με δυνατά ψυχοφάρμακα. Είτε έχει δίκιο, είτε όχι, είτε λέει αλήθεια, είτε όχι, προσπαθήστε να σκεφτείτε τα μούτρα του εργοδότη της. Τώρα φανταστείτε τις επόμενες κινήσεις του. Αργά ή γρήγορα, η Μαρία θα περάσει από το λογιστήριο και μετά από τον ΟΑΕΔ.
Αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα για το τι θα γίνει σε λίγο καιρό στις οθόνες των κινητών μας. Θα δούμε κι άλλα βεβαίως. Για το πόσο καλό κρεβάτι κάνει ο Μήτσος από τα Καμίνια, για το πόσο συχνά αερίζεται η Καιτούλα από την Ξάνθη, για το πόσο εξαιρετικό παστίτσιο φτιάχνουν από κοινού ο Αποστόλης με την Αγγελική από τα Γιάννενα.
Το ζήτημα είναι τεράστιο, ανοίγει μια ολόκληρη συζήτηση για το γιατί να μην μπορείς να κάνεις την ίδια ενδελεχή έρευνα που κάνεις όταν πας να αγοράσεις αμάξι. Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι αμάξι είναι η προφανής απάντηση. Από την άλλη, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο να μπορείς να ξέρεις τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που σκέφτεσαι να προσλάβεις για το babysitting του Σαββατόβραδου. First world problems, θα πείτε και θα έχετε δίκιο (η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο Κάλγκαρι του Καναδά, στη δεύτερη καλύτερη πόλη για να ζει κανείς με βάση τις περισσότερες μελέτες). Αλλά αυτό δεν αλλάζει τη χρησιμότητά μιας τέτοιας εφαρμογής για μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα ανθρώπων.
A few of you are fives & some of you are zeros. That averages to a two and a half, but we don’t do halves, so you’re probably a two #Peeple
— The Cheese Kitty (@WhoFdTheStork) October 2, 2015
Το ζήτημα είναι πως και πριν ίσχυε κάτι τέτοιο. Για να μάθεις πόσο καλός είναι αυτός που θες να προσλάβεις στη δουλειά ρωτούσες τον προηγούμενο εργοδότη του, κοιτούσες το βιογραφικό του και του έκανες συνέντευξη. Απλά τώρα, έχεις όλα τα σχόλια για τον μελλοντικό υποψήφιό σου μαζεμένα σε ένα ηλεκτρονικό καλάθι. Κι εκεί μέσα χωρούν όλα. Και τα καλά και τα άσχημα. Τα άπλυτα στη φόρα κανονικά δηλαδή.
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη που κουβαλάμε σε αυτή τη ζωή αφορά τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Πόσοι από τους γνωστούς μας μάς αποδέχονται και πόσοι όχι. Και, ταυτόχρονα, πώς και σε με ποια ένταση μας αποδοκιμάζουν ή μας επιδοκιμάζουν. Το νιώθεις από την παιδική ηλικία αυτό το συναίσθημα, το άγχος για το τι λένε για σένα οι συμμαθητές σου πίσω από την πλάτη σου. Το ίδιο και στην πορεία. Στους χώρους δουλειάς, στα ερωτικά, στις παρέες σου.
Αυτό που με απλά λόγια περιγράφεται πιο πάνω είναι μέσες άκρες ο ορισμός της κοινωνικής φοβίας. Της φοβίας, δηλαδή, για ταπείνωση ή αμηχανία σε κοινωνικές καταστάσεις. Διαβάστε εδώ περισσότερα και μπορεί να βρείτε χρήσιμες συμβουλές για το πώς αντιμετωπίζεται. Πού ξέρετε; Σε λίγο καιρό μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το φόβο πίσω από το smartphone σας. Κάποτε μετρούσαμε φίλους και γνωστούς. Μετά like και retweet. Τώρα θα τρέφουμε τη ματαιοδοξία μας και την ανάγκη για κοινωνικοποίηση με αστεράκια αξιολόγησης στο peeple.
*Η εφαρμογή Peeple λειτουργεί κάπως έτσι: Κάποιος γράφει ένα σχόλιο για σένα. Αυτός, για να το γράψει, πρέπει να είναι άνω των 21 ετών, να έχει facebook λογαριασμό και να γράφει με το πραγματικό του όνομα. Δίνει το κινητό σου στη βάση δεδομένων. Εάν το σχόλιο είναι αρνητικό, τότε σου έρχεται ένα μήνυμα για το εάν το εγκρίνεις. Εάν δεν το εγκρίνεις το σχόλιο παραμένει ανενεργό κι έχεις 48 ώρες να «υπερασπιστείς» τον εαυτό σου και να αλλάξεις τις πτυχές του σχολίου απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Το σχόλιο ανεβαίνει. Το ξεκατίνιασμα αρχίζει.
My 8-yr-old already invented #Peeple. This is going to court. pic.twitter.com/nXkTjqDqRI
— Ken Jennings (@KenJennings) October 1, 2015
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News