Είναι η Κασπία θάλασσα ή μήπως μόνο λίμνη; Από ποιο καθεστώς πρέπει να διέπεται; Θαλάσσιο ή λιμναίο; Πώς θα μοιραστούν τα πετρέλαιά της, το φυσικό αέριο, ακόμη και το… χαβιάρι της; Πώς θα καθοριστούν οι σχετιζόμενες με τον εντοπισμό, με την άντληση και με τη διανομή των πετρελαίων κρατικές κυριαρχίες πάνω της; Πρέπει τα πετρέλαια της Κασπίας να φθάσουν στην Ευρώπη; Και πώς, μέσω ποίων αγωγών και δρόμων;
Αυτές οι ερωτήσεις, που τόσα χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ταλάνισαν τα κράτη που βρέχονται από την Κασπία (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και Ιράν), ενδέχεται να απαντηθούν σε μία διάσκεψη, την Κυριακή 12 Αυγούστου, στο Ακτάου του Καζακστάν. Εκεί οι ηγέτες των πέντε ενδιαφερομένων χωρών θα υπογράψουν μια συμφωνία περί το νομικό καθεστώς της Κασπίας.
Η κυριακάτικη διάσκεψη φιλοδοξεί να καθορίσει την οριοθέτηση των ζωνών κυριαρχίας στην Κασπία, τον διαχωρισμό του πετρελαιοφόρου πυθμένα της, τα όρια των στρατιωτικών και εμπορικών δραστηριοτήτων σε αυτήν, την ευθύνη για το περιβάλλον και την ενάλια επιστημονική έρευνα.
Οι ενεργειακές πολιτικές είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για όλους, ιδιαιτέρως όμως επειδή μεταξύ των πέντε χωρών της Κασπίας υπάρχουν δύο –η Ρωσία και το Ιράν- που δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ενέργεια, αλλά και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστίνη, Τουρκία).
Η διάσκεψη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και όσον αφορά τους υποθαλάσσιους αγωγούς, μα και την εξερεύνηση προς άντληση νέων κοιτασμάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News