654
|

Κι αν ο (πρώην) επίτροπος ήταν αθώος;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 30 Απριλίου 2013, 01:08

Κι αν ο (πρώην) επίτροπος ήταν αθώος;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 30 Απριλίου 2013, 01:08

Σας έχω ξαναγράψει για τον Μαλτέζο επίτροπο Τζον Ντάλι που εκπαραθυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, μετά από καταγγελία σουηδικής εταιρείας που τον θεώρησε ύποπτο δωροδοκίας. Ο Ζοζέ Μπαρόζο τότε είχε ζητήσει από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης OLAF να διερευνήσει την υπόθεση και, μάλιστα, την είχε πιέσει να φτάσει σύντομα σε αποτέλεσμα. Η OLAF όντως διερεύνησε την υπόθεση πολύ σύντομα και παρέδωσε το πόρισμά της στον εντολέα της, τον πρόεδρο της Επιτροπής. Ο κ. Μπαρόζο μετά ταύτα κάλεσε τον κ. Ντάλι και ζήτησε την παραίτησή του επί τόπου, δεν του έδωσε καν τον χρόνο να ενημερώσει την οικογένειά του.

Αυτά τα γνωρίζαμε. Αυτά που δεν γνωρίζαμε ήταν τα νεότερα, για τα οποία επίσης σας είχα πρόσφατα προϊδεάσει – ότι η έκθεση της OLAF μελετήθηκε από μια εποπτεύουσα επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και κρίθηκε «προκατειλημμένη, εμφανώς ελαττωματική κι ερασιτεχνική», ενώ σημειώθηκε ότι σε ορισμένα μέρη της «παραβιάζει βασικά δικαιώματα», όπως είπε η γερμανίδα ευρωβουλευτής (του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος) Ίνγκε Γκρέσλε (euobserver). Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι στον επίλογό της η έκθεση της ΟLAF διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο της άμεσης συμμετοχής του Τζον Ντάλι στην επιχείρηση δωροδοκίας που άσκησε ο Μαλτέζος επιχειρηματίας Σίλβιο Ζάμιτ εν ονόματι του Τζον Ντάλι προς τη σουηδική εταιρεία καπνού».  Συμπληρωματικά σημειώνεται ότι υπάρχει ένα πλήθος «ασαφών συμπτώσεων» που συγκλίνουν στην υπόθεση ότι «ο Ντάλι ήταν ενήμερος του μηχανισμού που είχε στήσει ο Ζάμιτ και του γεγονότος ότι ο τελευταίος χρησιμοποιούσε το όνομά του για να αισχροκερδεί». Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο, ότι «παραμένει αβέβαιο αν ο Ζάμιτ αποσαφήνισε ότι ενεργούσε εκ μέρους του Ντάλι»… Και με όλες αυτές τις αντιφατικές, ασαφείς και πάντως μη επιβεβαιωτικές επισημάνσεις, ο Μαλτέζος επίτροπος εκπαραθυρώθηκε ιδιαίτερα ταπεινωτικά…

Αυτά που επίσης δεν γνωρίζαμε, είναι όσα κατήγγειλε με τη σειρά της η ανεξάρτητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων – ότι η καταγγελία έφτασε στη Γ.Γ. της Επιτροπής από τον πρώην νομικό σύμβουλο της Επιτροπής, ο οποίος εργάζεται πλέον σε μια δικηγορική εταιρεία που έχει πελάτες της μεγάλες καπνικές εταιρείες, όπως τη Philip Morris και ο οποίος -κρατηθείτε!- είναι μέλος της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή για τη «δεοντολογία» στην επαγγελματική απασχόληση των πρώην επιτρόπων… Στο πόρισμά της η επιτροπή των ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων σημειώνει τη μαρτυρία στελέχους της σουηδικής εταιρείας, που φέρεται να δήλωσε ότι «επικοινωνήσαμε με τον κ. Πετίτ στη δικηγορική του εταιρεία για να μας συμβουλεύσει τι να κάνουμε κι αυτός επικοινώνησε αμέσως με την Κάθριν Ντέι, η οποία μας ζήτησε ένα έγγραφο σημείωμα κι από 'κει η υπόθεση πήρε τον δρόμο της». «Πρόκειται για μια εξωφρενική σύγκρουση συμφερόντων», σημειώνουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

Ο πράσινος ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ κάλεσε μετά ταύτα τον Ζοζέ Μπαρόζο να εξηγήσει «όλες αυτές τις δυσλειτουργίες, να μας πει γιατί δεν σεβάσθηκε τους κανόνες και να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ ο Βέλγος Πράσινος Μπάρτ Στάες κατήγγειλε τις «αμφιλεγόμενες μεθόδους της έρευνας, την έλλειψη σεβασμού στις διαδικασίες και την απουσία σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Κι αν λοιπόν ο κ. Ζάμιτ ήταν ένας αεριτζής επιχειρηματίας που προσπάθησε να εκβιάσει τη σουηδική εταιρεία στο όνομα του κ. Ντάλι, χωρίς ο κ. Ντάλι να το ξέρει, πώς αποκαθίσταται η ζημιά -ηθική κατά κύριο λόγο- που έπαθε ο άνθρωπος; Και λέω «ηθική κατά κύριο λόγο», διότι, αν αναζητήσετε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον πρώην Μαλτέζο επίτροπο, θα βρείτε άπειρα λήμματα με την ένδειξη «ο διεφθαρμένος επίτροπος»… Αν όμως ήταν ο κ. Ντάλι «διεφθαρμένος», τότε δεν έχει ευθύνες, αν μη τι άλλο προχειρότητας, η Γ.Γ. της Επιτροπής κα Ντέι (που εμφανίζεται να παίρνει εντολές από έναν πρώην συνάδελφό της) και ο διαπλεκόμενος κ. Πετίτ (που διορίστηκε για δεύτερη θητεία στην επιτροπή δεοντολογίας); Κι αν είχε δίκιο ο κ. Ντάλι, που έλεγε τότε ότι τον έφαγαν μεγάλα συμφέροντα, πώς απεκδύονται των ευθυνών τους όλοι οι υψηλοί αξιωματούχοι της Επιτροπής, που συνέβαλαν βιαστικά στον στιγματισμό ενός ανθρώπου; Κι αν η διαπλοκή έχει διεισδύσει στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η Ελλάδα αρχίζει να μοιάζει με γκρίζο (για να μην υπερβάλλουμε…) περιστεράκι μπρος στα μαύρα γεράκια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News