495
|

Ήταν ένα μικρό χωριό

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 17 Δεκεμβρίου 2013, 00:14

Ήταν ένα μικρό χωριό

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 17 Δεκεμβρίου 2013, 00:14

Είναι μόλις 150 κάτοικοι ο πληθυσμός του χωριού Φελντχάιμ, που βρίσκεται στα νοτιο-δυτικά του Βερολίνου. Κάθε χρόνο δέχεται περί τους 3.000 επισκέπτες, γιατί παρουσιάζει μιαν ιδιαιτερότητα – είναι το μόνο μέρος στη Γερμανία που ενεργειακά είναι απολύτως αυτόνομο. Με 43 ανεμογεννήτριες που αποδίδουν 140.000 mW ώρες ηλεκτρισμού τον χρόνο, το χωριό απέκτησε παγκόσμια φήμη.

Η δήμαρχος του χωριού, Πέτρα Ρίχτερ, εξήγησε πως όλα έγιναν βήμα-βήμα. Οι πρώτες τέσσερις ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν το ΄97 κι ενώ πύκνωνε η συστοιχία των ανεμογεννητριών, ταυτόχρονα ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός καθημερινά μελετούσε τον συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και κάποια στιγμή εξέτασε την κατασκευή μιας μονάδας βιοαερίου. Ο εισηγητής του θέματος είπε στη συνέλευση ότι 4.3 εκ.kwβιοαερίου, θα μπορούσαν να θερμάνουν όχι μόνο τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, αλλά ολόκληρο το χωριό, το οποίο μέχρι τότε θερμαινόταν με σόμπες.

Στο δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zurcher Zeitung επισημαίνεται, ότι ξαφνικά όλοι μαγνητίστηκαν από το ανεξερεύνητο πεδίο που απλωνόταν μπροστά τους –«στην αρχή όλοι ήταν ενθουσιασμένοι» λέει η Πέτρα Ρίχτερ. Έτσι φτιάχτηκε μια εταιρεία για να παράγει τηλε-θέρμανση για τα νοικοκυριά από τον ηλεκτρισμό που παρήγαγαν οι ανεμογεννήτριες. Το περιφερειακό δίκτυο διανομής όμως, αρνήθηκε να διαθέσει ή να πουλήσει στο χωριό τις γραμμές του. Έτσι φτιάχτηκαν κι εγκαταστάθηκαν καινούργιες γραμμές.

Η εταιρεία που φτιάχτηκε υπολόγισε ότι το κόστος του νέου ενεργειακού εφοδιασμού του χωριού θα ήταν της τάξης των 400.000 ευρώ. Με 3.000 ευρώ για ένα πακέτο που προσέφερε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα ή με 1.500 αν ήθελαν ένα από τα δύο, συμμετείχαν στο κεφάλαιο της επένδυσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της περιοχής, οι επιχειρήσεις, η εκκλησία, η εταιρεία υδροδότησης και η κωμόπολη της περιφέρειας, όπου ανήκει το Φελντχάιμ.

Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι της ιστορίας, διότι το δύσκολο ήταν η κατασκευή του δικτύου της τηλεθέρμανσης, το κόστος του οποίου είχε υπολογιστεί στο 1,7 εκ. Τα μισά λεφτά βρέθηκαν από την ΕΕ και το κράτος του Βραδεμβούργου, ενώ για τα υπόλοιπα, το χωριό πήρε ένα 15ετές ενεργειακό δάνειο – για το οποίο ο κάθε συμβαλλόμενος έβαλε εγγύηση τις καταθέσεις του και το οποίο αποπληρώνεται σταδιακά. Σήμερα 35 νοικοκυριά, ο αγροτικός συνεταιρισμός, η εκκλησία, ο δήμος, η εταιρεία ύδρευσης καλύπτονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης, ενώ κάπου 5 νοικοκυριά εξυπηρετούνται από γεωθερμία.

Το Φελντχάιμ έγινε ένα χωριό-μοντέλο και μολονότι δεν διαθέτει ξενοδοχείο, οικολόγοι από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται κάθε χρόνο, για να δουν από κοντά τη λειτουργία αυτού του πρότυπου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το χωριό ολόκληρο έχει γίνει ένα εργαστήριο και είναι χαρακτηριστικό πως η ταβέρνα μετατράπηκε σε Κέντρο Έρευνας από το Ίδρυμα Νέας Ενέργειας, ενώ προσφέρονται οργανωμένες ξεναγήσεις στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά.

(Είκοσι χρόνια τηλεθέρμανσης έχει κι η δική μας Πτολεμαϊδα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να έχουν ζεστό νερό και θέρμανση με τιμολόγια κάπου 70% φτηνότερα από τα τρέχοντα της ΔΕΗ. Αυτό το πρωτοποριακό έργο όμως, είναι ένα είδος ανταπόδοσης στην κοινωνία για την επιβάρυνσή της από τα λιγνιτωρυχεία και τα εργοστάσια. Την τεχνολογία επομένως την ξέρουμε – το άλμα στην εναλλακτική ενέργεια δεν αποτολμούμε, ας είναι και στην κλίμακα ενός χωριού).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News