476
|

Η Ρωσία παίζει

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 2 Σεπτεμβρίου 2014, 00:08

Η Ρωσία παίζει

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 2 Σεπτεμβρίου 2014, 00:08

Σύμφωνα με μια ανάλυση των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ, της περασμένης εβδομάδας, η Ρωσία με τις 10.000 άνδρες και τον βαρύ οπλισμό που έχει ρίξει στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας είναι ήδη ο νικητής στον πόλεμο με τους Ουκρανούς. Έχει διασφαλίσει έναν σταθερό διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει απωλέσει εντελώς τον έλεγχο των ανατολικών της συνόρων. Πριν από αυτήν ήταν η Γεωργία (σε δύο περιπτώσεις), η Μολδαβία και μετά από την Ουκρανία μπορεί να είναι κάθε χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Με μία διαφορά. Τουλάχιστον στην περίπτωση της Οσσετίας δεν ήταν η Τυφλίδα που υπέστη επίθεση, αλλά εκείνη που την προκάλεσε. Χθες ο Πούτιν φαίνεται να είπε στον Μπαρόζο κάτι που επιβεβαιώνεται στις Βρυξέλλες, ότι αν ήθελε σε δύο εβδομάδες θα μπορούσε να είναι στο Κίεβο. Και μετά;

Κάθε χώρα με τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της ανατολικής Ευρώπης ή μιας χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί δεν ήταν εξάλλου και πριν το 1989; Σήμερα, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης -στη μεγάλη τους πλειοψηφία με δικές τους αποφάσεις- έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι πολίτες των βαλτικών χωρών, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ρουμάνοι μπήκαν σε αυτούς του συνασπισμούς για να απολαμβάνουν ένα σύστημα εγγυήσεων. Όταν το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά εγγυήθηκε στη Ρωσία ότι δεν θα δημιουργούσε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στα ανατολικά της σύνορα, και η Ρωσία εγγυήθηκε μεταξύ των άλλων, με τη συνθήκη της Βουδαπέστης το 1995, το απαραβίαστο των συνόρων χωρών όπως η Ουκρανία. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει από ρώσικα αεροπλάνα 50 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Λετονίας, όσες είχαν γίνει συνολικά τα τελευταία 5 χρόνια. Στις παραβιάσεις αυτές το ΝΑΤΟ απάντησε με ισάριθμες αναχαιτίσεις, αντίστοιχες με εκείνες που κάνει η ελληνική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας.

Η Ρωσία παίζει. Με τους 5.000 στρατιώτες της Λετονίας, τους 15.000 της Λιθουανίας και τους 3.800 της Εσθονίας. Η προάσπιση του εναέριου χώρου αυτών των 3 βαλτικών χωρών στηρίζεται σε μία μεικτή ομάδα αναχαίτισης με 4 αεροπλάνα και 100 άνδρες των άλλων χωρών της συμμαχίας, που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Σιαουλιάι της Λιθουανίας. Από τον Απρίλιο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιασθεί, ενώ οι κυβέρνήσεις των χωρών αυτών πιέζουν για τη δημιουργία μόνιμων νατοϊκών βάσεων στο έδαφός τους, κατά το πρότυπο της Πολωνίας όπου σταθμεύουν 10.000 νατοϊκοί στρατιώτες. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, σε δύο εβδομάδες, όλα δείχνουν ότι η «μόνιμη στρατιωτική παρουσία» -έστω και χωρίς μόνιμες βάσεις- θα γίνει πραγματικότητα. 

Χθες ήταν 1η Σεπτεμβρίου, η πρώτη μέρα ενός πολέμου με τη Γερμανία, πριν 75 χρόνια, που η Ρωσία κέρδισε αφού πρώτα προσπάθησε να συνθλίψει την ανατολική Ευρώπη, για να τη «χρεωθεί» στο τέλος με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα του 1989. Η ισχύς μιας χώρας δεν εξαρτάται από την έκταση ούτε από την ιδέα που έχει για τον εαυτό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News