Είναι 31 χρόνων, Γερμανός, πρώην ποδοσφαιριστής. Από τη θέση του μέσου έπαιξε στην Άστον Βίλα, στην ομάδα της Στουτγάρδης, στη Λάτσιο και σε μερικές ακόμη εγγλέζικες ομάδες. Για αρκετά χρόνια υπήρξε αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής Ομάδας της Γερμανίας. Έπειτα από αλλεπάλληλους τραυματισμούς αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τον λένε Τόμας Χιτσλσπέργκερ.
Πόθεν το ενδιαφέρον μου για τον Γερμανό ποδοσφαιριστή; Διότι μια πρόσφατη δήλωσή του προκάλεσε συζητήσεις, παρεμβάσεις υπουργών, φούντωσε τον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία. Στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην ομοφυλοφιλία του και προσέθεσε πως «για χρόνια είχα την άποψη ότι αδιάκριτες και παρεμβατικές ερωτήσεις για τη σεξουαλικότητα τη δική μου και άλλων ποδοσφαιριστών, έπρεπε να σταματήσουν. Διότι πίεζαν αδύναμους ανθρώπους να ζουν μέσα σε ένα ψέμα. Σκέφτηκα όμως, ότι αν ήρθε η ώρα να ανοίξει το θέμα της ομοφυλοφιλίας, τότε θα ήθελα να συνεισφέρω σε αυτά που λέγονται, σχολιάζονται ή συγκαλύπτονται».
Κατά την άποψη του Χιτσλσπέργκερ ("Spiegel") στην κοινωνία σήμερα «ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων δεν θα ‘πρεπε να αντιμετωπίζεται ως σκάνδαλο» και οι αντιδράσεις στην παρέμβασή του μοιάζουν να τον δικαιώνουν. Πολιτικοί όλου του φάσματος χαιρέτισαν το «κουράγιο» του πρώην ποδοσφαιριστή, ενώ ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε σχετικά, πως «ζούμε σε μια χώρα όπου κανένας δεν πρέπει να φοβάται να δηλώσει τη σεξουαλικότητά του, υπό την απειλή της έλλειψης ανοχής».
Η δήλωση του Χιτσλσπέργκερ κατά τη "Monde" εκτόπισε απ΄ τα πρωτοσέλιδα… τα δεκανίκια της Μέρκελ – σε μια συγκυρία μάλιστα, όπου στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η κοινωνία διχάζεται για το αν πρέπει να προωθηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπου προβλέπεται να τεθεί στο σχολικό πρόγραμμα το θέμα της ανοχής στη «σεξουαλική διαφορετικότητα». Η τοπική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων εξετάζει συγκεκριμένα, πώς θα εντάξει την έννοια στη σχολική ύλη, ώστε «το σχολείο να γίνει ένας χώρος που θα εκπαιδεύει τους ανθρώπους στην ανοχή, στον σεβασμό της διαφορετικότητας και της ποικιλλότητας».
Φυσικά η κυβερνητική πρόθεση συνάντησε αντιδράσεις. Ένας δάσκαλος έριξε στο ίντερνετ ένα κείμενο διαμαρτυρίας και μάζεψε σε 18 μέρες κάπου 84.000 υπογραφές – απ΄ αυτές, οι 40.000 προέρχονταν από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. «Η ιδεολογία του “ουράνιου τόξου” στερείται ενός προβληματισμού ηθικής, αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες που συνοδεύουν το στυλ ζωής των ομοφυλόφιλων – όπως είναι ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονιών που συναντάται στους νέους ομοφυλόφιλους, μια αυξημένη κλίση προς τα ναρκωτικά, το ποτό, το AIDS και τις ψυχικές παθήσεις» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
«Πρόκειται για μια ανεύθυνη παρέμβαση που δεν συμβάλει σε έναν δημοκρατικό διάλογο» αντέδρασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ στη μάχη μπήκαν και οι Εκκλησίες – των Καθολικών και των Προτεσταντών. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα ζευγάρια και η οικογένεια πρέπει να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Για να επανέλθουμε στον Τόμας Χιτσλσπέργκερ, μία ένσταση που διαχέεται σχετικά με τη δήλωσή του έχει να κάνει με τον χρόνο της διατύπωσής της. «Η αποκάλυψη ήρθε, όταν πια ήταν απόμαχος» είπαν κάποιοι. «Δεν μίλησα νωρίτερα, γιατί μου πήρε χρόνο να καταλάβω πώς νιώθω» απάντησε ο ίδιος και προσέθεσε πως αποφάσισε να εκφραστεί δημόσια γιατί «πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι και έκρινα ότι πρέπει να ακουστούν κριτικές φωνές απέναντι στην καμπάνια που πραγματοποιούν ορισμένες κυβερνήσεις κατά της ομοφυλοφιλίας».
(Δεν θέλω να φανταστώ πώς θα αντιμετώπιζαν οι ημεδαπές αθλητικές εφημερίδες έλληνα ποδοσφαιριστή που θα δήλωνε ομοφυλόφιλος. Τα χυδαία «καλαμπούρια» θα τον στόλιζαν σε αφθονία, ενώ επειδή θα ‘ταν «ξοφλημένος», χωρίς περιορισμούς θα απέδιδαν στο «κουσούρι» του διάφορα περιστατικά της καριέρας του. Και ως ξύπνια φάρα, θα πήγαιναν ένα βήμα παρακάτω – «ήθελε να κάνει ντόρο, τώρα που κρέμασε τα παπούτσια του» θα έλεγαν. Το όνομά του θα είχε γίνει σύνθημα στα γήπεδα, το κράξιμο θα ήταν η καθημερινότητά του. Ένα από τα κακά της κρίσης (λέει η αμπελοφιλοσοφία μου σήμερα) είναι, ότι ανέκοψε την εξέλιξή μας ως κοινωνία κι ένα πολιτισμικό χάσμα βλέπουμε καθημερινά να ανοίγει ακριβώς πάνω στην οριογραμμή της χώρας).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News