1099
Στιγμιότυπο από την άφιξη του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» στην Κρήτη, την Πέμπτη | Facebook/ USS Harry S. Truman

Τι κάνει στη Σούδα το «USS Harry S. Truman» – και γιατί οι Ρώσοι ενισχύουν τις βάσεις τους στη Μεσόγειο;

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 12:31
Στιγμιότυπο από την άφιξη του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» στην Κρήτη, την Πέμπτη
|Facebook/ USS Harry S. Truman

Τι κάνει στη Σούδα το «USS Harry S. Truman» – και γιατί οι Ρώσοι ενισχύουν τις βάσεις τους στη Μεσόγειο;

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 12:31

Η είδηση πέρασε κάπως απαρατήρητη, εν μέσω πανδημίας, μέτρων και εν αναμονή ρεβεγιόν: το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» έδεσε το πρωί της Πέμπτης στη Σούδα όπου θα παραμείνει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου – μάλιστα το πλήρωμά του αποτελούμενο από 5.000 μέλη θα γιορτάσει την Πρωτοχρονιά στα Χανιά. Ομως αυτή η παρουσία τού μήκους 333 μέτρων πολεμικού υπερόπλου –μαζί με τα συνοδευτικά πλοία– στη βάση της Κρήτης δεν υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να γιορτάσουν στη στεριά και όχι μεσοπέλαγα οι άνδρες και οι γυναίκες του πληρώματος την έλευση του νέου έτους. Εντάσσεται στις κινήσεις που γίνονται στη Μεσόγειο από ΗΠΑ αλλά και Ρωσία με το μάτι στην βραδυφλεγή κρίση της Ουκρανίας.

Το «USS Harry S. Truman» έλαβε σαφή εντολή από τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν να πλεύσει προς την Κρήτη, αντί να συνεχίσει τον προγραμματισμένο για τη Μέση Ανατολή πλου του, εν μέσω ανησυχίας των ΗΠΑ, όπως ανέφερε το Associated Press, για την κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου εξήγησε την περασμένη Τρίτη ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα του ταξιδιού του «USS Harry S. Truman», που μεταφέρει 90 μαχητικά και συνοδεύεται από πέντε άλλα πολεμικά πλοία, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για πιο εμφατική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη –είναι αναγκαίο να καθησυχάσουμε τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή, είπε ο αξιωματούχος στο AP, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

To «USS Harry S. Truman» ξεκίνησε από τη βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνα την 1η Δεκεμβρίου και μπήκε στη Μεσόγειο στις 14 Δεκεμβρίου με προορισμό την περιοχή του Κόλπου, μέσω Διώρυγας του Σουέζ. Αλλά τελικά, μαζί με το καταδρομικό «San Jacinto» και τα αντιτορπιλικά «Cole», «Bainbridge», «Gravely» and «Jason Dunham», έλαβαν εντολή να πλεύσουν προς τον ναύσταθμο της Κρήτης.

Αυτή η αυξημένη αμερικανική παρουσία στην περιοχή έχει όμως και απάντηση. Οι Ρώσοι έχουν πυκνώσει και αυτοί τη δραστηριότητά τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως σημειώνει σε άρθρο του ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, η Μόσχα σκοπεύει να αξιοποιήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχει στη Συρία, στο πλαίσιο όχι μόνο της τοπικής εμφύλιας σύρραξης αλλά και της αντιπαράθεσης της με το NATO. Στο κείμενό του ο ιταλός δημοσιογράφος με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή επικαλείται σχετική ανάλυση του Αντον Μαρντάσοφ, συνεργάτη του αμερικανικού Middle East Institute, που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al Monitor.

Ο ρώσος ειδικός εστιάζει την προσοχή του σε μια σειρά σημαντικών έργων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους αεροπορική βάση Χμεϊμίμ κοντά στην πόλη Λαττάκεια της Συρίας. Αναφέρει καταρχάς πως ο δυτικός διάδρομος επιμηκύνθηκε και διαπλατύνθηκε ενώ εκσυγχρονίστηκε και ο ραδιοεξοπλισμός του.

Τον περασμένο Μάιο στην εν λόγω πίστα προσγειώθηκαν τρία στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη TU22M3. Σύμφωνα με τον Μαρντάσοφ επιδίωξη του Κρεμλίνου ήταν «να δείξει στους Αμερικανούς πως δεν είναι οι μοναδικοί που ξέρουν πώς να μετακινούν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους – τα οποία μεταβαίνουν περιοδικά στη Βρετανία και στη Νορβηγία, από όπου πετούν κοντά στα ρωσικά σύνορα».

Επίδειξη δύναμης με βομβαρδιστικά και MIG-31

Τον περασμένο Ιούνιο στη βάση μετέβησαν και άλλα στρατηγικά βομβαρδιστικά καθώς και υπερηχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης Mikoyan MiG-31 στο πλαίσιο διεξαγωγής ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Οι ρώσοι ειδικοί θεωρούν πως η βάση Χμεϊμίμ θα καταστεί μόνιμος τόπος επίδειξης δύναμης. Είναι σημαντική για την προάσπιση της αποσχισμένης Κριμαίας ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στα νότια σύνορα (της Ρωσίας) από την Ανατολική Μεσόγειο», εξηγεί ο ρώσος αναλυτής. Τον περασμένο Δεκέμβριο η βάση Χμεϊμίμ αξιοποιήθηκε για την προώθηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους Αμερικανούς.

Ομως οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα δραστήριοι το τελευταίο διάστημα και στο θαλάσσιο μέτωπο, προβαίνοντας σε σημαντικές βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις τους στο λιμάνι της Ταρτούς (Tαρσός) εξετάζοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων εδάφους-θαλάσσης πυραυλικών συστημάτων, αυξάνοντας τις περιπολίες κατά μήκος των συριακών ακτών.

Η πρόθεση της Μόσχας είναι προφανής. Επιθυμεί να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα ισχυρό προγεφύρωμα στη Συρία, ούτως ώστε να μπορεί να προκαλεί το ΝΑΤΟ και από τη νότια πλευρά του. Εννοείται πως το όλο ζήτημα σχετίζεται καταρχάς με την κρίση στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία το Κρεμλίνο θέλει να έχει μια σχετική άνεση κινήσεων και σε αυτήν την γωνία της σκακιέρας.

Επιδρομή στη Λατάκεια

Μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών στην οποία εμπλέκεται επίσης η Ρωσία, ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του λιμανιού της Λατάκειας, καταστρέφοντας πολλά κοντέινερ, κάποια από τα οποία ενδέχεται να περιείχαν πολεμικό υλικό από το Ιράν για την Χεζμπολάχ και τις λοιπές παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει η Τεχεράνη στην ευρύτερη περιοχή. Επρόκειτο για τη δεύτερη ισραηλινή επίθεση (η πρώτη σημειώθηκε στις αρχές του μήνα) κατά του σημαντικότερου λιμανιού της Συρίας το οποίο απέχει μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ.

Το αποτέλεσμα της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Λατάκεια. Τα κοντέινερ που καταστράφηκαν φέρονται να περιείχαν ιρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για τη Χεζμπολάχ (SANA/Handout via REUTERS)

Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ρωσίας ανέφερε σχετικά πως κατά των ισραηλινών F-16 ενεργοποιήθηκε μεν η (ελεγχόμενη από τους Ρώσους) συριακή αεράμυνα αλλά δεν έβαλε κατά των στόχων, λόγω της παρουσίας ενός ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους στην περιοχή. Παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε το 2018 είχε ως αποτέλεσμα να καταρριφθεί κατά λάθος από τις συριακές δυνάμεις ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ιερουσαλήμ.

Στην ανάλυσή του ο έμπειρος ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει πως εάν ευσταθεί η επίσημη ρωσική εκδοχή, αυτό σημαίνει πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία θα μπορούσε όντως να χρησιμοποιεί τη ρωσική παρουσία στην περιοχή ως ασπίδα. Ενδέχεται, ωστόσο, η επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου να αποτελεί απλά ένα πρόσχημα για τη συγκάλυψη της σιωπηρής αποδοχής των ισραηλινών επιδρομών από την πλευρά της Μόσχας, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ όπως και οι Ιρανοί, αλλά σίγουρα δεν διάκειται ευμενώς απέναντι στους τοπικούς συμμάχους της Τεχεράνης.

Η αεράμυνα της Χεζμπολάχ

Πάντως το ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή επιβεβαιώνεται και από μία είδηση που μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ: η σιιτική και φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ προέβη στην εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας σε εδάφη της Συρίας.

Οσον αφορά τους Αμερικανούς, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν» θα συνεχίσει να πλέει στα νερά της Μεσογείου (το πρωί της Πέμπτης κατέπλευσε στον Κόλπο της Σούδας, όπου θα παραμείνει έως την ερχόμενη Δευτέρα). Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως η παραμονή του αεροπλανοφόρου και των πέντε πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν στη Μεσόγειο (επρόκειτο να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ και να μεταβούν στον Περσικό Κόλπο) αποσκοπεί καταρχάς στην καθησύχαση των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη – ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία αλλά και της ρωσικής κινητικότητας στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...