Μιλάει γι αυτό σήμερα πολύς κόσμος. Ας δώσουμε λοιπόν εδώ στο protagon μερικούς κανόνες συμπεριφοράς απέναντί του. Πρωτ’ απ’ όλα δεν το αποκαλούμε «σωματίδιο του Θεού». Οι Φυσικοί που ασχολούνται με αυτό γίνονται έξω φρενών διότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον God όπως θα αποδειχθεί αμέσως εδώ μπροστά σας. Ένας διάσημος Φυσικός και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ (ο τόνος στη λήγουσα), ο Leo Lederman ήθελε να βγάλει ένα βιβλίο γι αυτό με τον τίτλο «The goddamn particle», δηλαδή το καταραμένο σωματίδιο και οι εκδότες δεν δέχθηκαν τον τίτλο. Έτσι κόπηκε κάτι και με αρκετή δόση ειρωνείας κάποια στιγμή το αποκάλεσαν the god-particle. Επίσης δεν το αποκαλούμε το Άγιο Δισκοπότηρο διότι στη Φυσική υπάρχουν πολλά ακόμη τέτοια πράματα που θα άξιζε να έχουν την ίδια φήμη, οπότε το αφήνουμε κι αυτό για τους εραστές των στερεότυπων (=κλισέ) εκφράσεων.
Το σωματίδιο Hıggs είναι η μικρή εκείνη ψηφίδα που λείπει από μια ολόκληρη εικόνα σχετική με το πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος από τα απειροελάχιστα συστατικά του. Το μεγάλο ερώτημα που απασχόλησε τους ανθρώπους εδώ και τρεις περίπου χιλιάδες χρόνια ήταν το πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Από τον καιρό του Δημόκριτου αρχίσαμε όπως φαίνεται να απαντούμε σωστά.
Έχουμε φθάσει σήμερα, στο μικρόκοσμο, δηλαδή στο επίπεδο των μορίων και των ατόμων που τα αποτελούν να γνωρίζουμε ότι οι δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων να διακρίνονται σε τέσσερα είδη. Και αυτό που λέμε έτσι στα πολύ γρήγορα και χωρίς πολλή σκέψη «δύναμη», απαίτησε κάποια στιγμή την εξήγησή του. Κατέληξαν λοιπόν οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά να θεωρούν ότι οι διάφορες «δυνάμεις» μεταξύ των σωματιδίων που αποτελούν την ύλη δεν είναι άλλο από το πέρασμα από το ένα στο άλλο, μικρότερων ακόμη «σωματιδίων-βαρκάρηδων» θα το λέγαμε σχηματικά. Στις θεωρίες γι αυτές τις αλληλεπιδράσεις όλα πάνε καλά αρκεί οι «βαρκάρηδες αυτοί μαζί με τα σκάφη τους να μην έχουν μάζα! Μια όμως από τις δυνάμεις που εμφανίζονται στον (μικρό)κοσμο η ασθενής πυρηνική απαιτεί βαρκάρη με μάζα και λίγο διαφορετικές ιδιότητες από αυτές των άλλων συναδέλφων του. Ο κύριος Higgs δεν δίστασε να προβλέψει ότι υπάρχει και αυτό ψάχνουν μέχρι σήμερα. Και επειδή έχει μάζα σημαίνει ότι έχει και ενέργεια με βάση τη θεωρία του Αϊνσταίν ότι μάζα και ενέργεια είναι δυο απόψεις του ιδίου πράγματος. Έχουν κάνει και προβλέψεις για το πόση μπορεί να είναι η μάζα του σωματιδίου Higgs. Στο CERN πηγαίνουν ανάποδα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τέτοια σωματίδια. Προβλέποντας πιθανές τιμές για τη μάζα του προσπαθούν να δημιουργήσουν μέσα από συγκρούσεις άλλων σωματιδίων που έχουν τρομακτικές ταχύτητες κατάλληλες συνθήκες ενέργειας που θα μετατραπεί σε σωματίδιο με μάζα και μαζί θα έχει τα υπόλοιπα προβλεπόμενα γνωρίσματα.
Εδώ πρέπει να ξέρουμε ότι από μερικά τρισεκατομμύρια συγκρούσεις με τη βοήθεια υπερ-υπολογιστών ξεκαθαρίζουν καμιά εικοσαριά πιθανές περιπτώσεις να δημιουργήθηκε ένα τέτοιο σωματίδιο. Προς το παρόν από ό,τι είπαν χθες σε κάποια περιοχή ενέργειας βρίσκουν κάτι που θα μπορούσε να έχει και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Είναι κάτι ευχάριστο, μακριά από τη μαυρίλα των αγορών, της κερδοσκοπίας και της κατάρρευσης. Όσο για το κόστος αυτής της επιχείρησης όταν βάλεις κάτω όλους τους αριθμούς βγαίνει πρόσημο θετικό. Διότι, όπως και με τα διαστημικά ταξίδια προκύπτουν υλικά, τεχνικές και επινοήσεις που προσφέρουν στην ανθρωπότητα. Ακόμη και θεραπευτικές μέθοδοι έχουν προκύψει από τις γνώσεις που αποκτήθηκαν όσο λειτουργεί το CERN. Υπάρχει μάλιστα ολόκληρη υπηρεσία να φροντίζει για να κοινοποιούνται νέες τεχνολογίες από εκεί προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News