Η φόλα της αστρολογίας
Η φόλα της αστρολογίας
«Να σου πω. Εσύ τι ζώδιο είσαι;». Μόλις ακούς να σε ρωτάει αυτό μια γυναίκα που σε ενδιαφέρει να λες εντάξει, μάλλον καλά πάνε τα πράγματα. Την ενδιαφέρω κάπως. Βέβαια μια λακκούβα μπορεί ν’ ανοίξει ξαφνικά μπροστά σου αν ανήκεις σε ζώδιο που δεν είναι σε όποια της έχουν πει ότι της ταιριάζουν. Εκεί πια θέλει γνώσεις, sprechen, υπομονή για να γυρίσεις το παιχνίδι, να την πείσεις ότι και το δικό σου «ζώδιο» έχει τα καλά του.
Αυτό με τις προβλέψεις των γνωρισμάτων του χαρακτήρα ενός νεογέννητου παιδιού και της μοίρας του με βάση τις κινήσεις της Γης, της Σελήνης, του Ηλίου, των πλανητών, κατά τη στιγμή της γέννησης όπως και το να βρίσκεις τι θα συμβεί σε έναν άνθρωπο σε χρόνο μέλλοντα από μια ημέρα έως ένα χρόνο μπροστά, έχει ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα από το 4000 π.Χ. περίπου, αλλά συνεχίζεται αφού εξακολουθεί να κάνει κάποιους πλούσιους. Γιατί τους επιτρέπουμε να μας τροφοδοτούν με κείμενα σε περιοδικά, εφημερίδες, να φτιάχνουν κύπελλα, να πουλούν καρφίτσες, εσώρουχα, πιτζάμες, σκουλαρίκια, πετσέτες με τα ζώδια.
Οι θεωρητικές βάσεις της Αστρολογίας, παρμένες από Βαβυλωνίους και Αιγυπτίους, έχουν μπει κωδικοποιημένες από τον Πτολεμαίο στην «Τετράβιβλό» του, που γράφτηκε το 150 μ.Χ. και από τότε φαίνεται σαν να μην έχουν γίνει και πολλά βήματα προόδου από την Αστρολογία, σε αντίθεση με κλάδους που αποκαλούμε επιστημονικούς. Εκτός από τον Ήλιο, ρόλο παίζει, λένε οι αστρολόγοι, ο ωροσκόπος, δηλαδή ο αστερισμός που φαίνεται να ανεβαίνει στον ανατολικό ορίζοντα τη στιγμή της γέννησης, η Σελήνη, γιατί λέει επιδρά στα υγρά επί της Γης, και ο «οίκος», μια ζώνη του ουρανού που περιλαμβάνει τους πλανήτες που θα εμφανιστούν στον ανατολικό ορίζοντα μέσα σε δυο ώρες από τη γέννηση.
Ακόμη χρησιμοποιούνται τα ονόματα των αστερισμών από την εποχή του Πτολεμαίου, αν και λόγω της κλόνησης, δηλαδή της επιπλέον κυκλικής κίνησης του άξονα της Γης γύρω από το Βόρειο Πόλο, έχουν αλλάξει οι θέσεις των ζωδίων προς τα δυτικά περίπου 25 μοίρες από την εποχή του Πτολεμαίου. Επίσης, μεταξύ 30.11 κα 18.12 έπρεπε να χρησιμοποιείται και το ζώδιο του Οφιούχου, αλλά αυτά κάπως σκουπίζονται κάτω από το χαλί λέγοντας ότι ο Αστρολόγος θέλει να κάνει αλλιώς τη δουλειά ώστε να απαλλάσσεται από αυτούς τους πονοκεφάλους παίρνοντας κάθε χρόνο, στην εαρινή ισημερία, (21 Μαρτίου), μια ζώνη 8 συν 8 μοιρών πάνω και κάτω από τη νοητή πορεία του ηλίου στον ουρανό και χωρίζοντάς την σε 12 ίσα μέρη. Τα ονομάζει Κριό, Ταύρο φθάνοντας μέχρι και το τελευταίο τους Ιχθείς, στη γνωστή σειρά και κάνει τις προβλέψεις το μακριά από τα προηγούμενα στραβά. Να το δεχτούμε λοιπόν και αυτό ενώ μερικά από τα κλασικά επιχειρήματα των αντιπάλων της Αστρολογίας θα προτιμούσα να μην τα χρησιμοποιήσω εξηγώντας και τους λόγους:
Οι πιο καλοπροαίρετοι από τους αστρολόγους παραδέχονται ότι τα όσα παρουσιάζονται κάθε ημέρα στα περιοδικά και τις εφημερίδες σαν αστρονομικές προβλέψεις και τα όσα η Λίτσα, η Πίτσα και οι άλλες διαλαλούν στα λασπερά ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια είναι της πλάκας. Χρησιμεύουν να βγαίνει μόνο ένα ψωμί για όποιον συντάσσει τα κείμενα. Όταν, λένε, έχει επίδραση και η διαφορά τεσσάρων λεπτών στη γέννηση δυο ανθρώπων δεν μπορείς να βγάζεις ένα κείμενο έγκυρο για το ένα δωδέκατο του πληθυσμού της Γης (παραβλέποντας και το ότι προβλέπουν διαφορετικά πράγματα, άρα όλοι πλην ενός, το πολύ, έχουν πέσει έξω). Πάει αυτό. Επίσης ένα άλλο παλιό επιχείρημα ήταν: Πείτε μας (εσείς οι αστρολόγοι) είχαν το ίδιο ζώδιο αυτοί οι 300 που έπεσαν την ίδια ημέρα στη μάχη των Θερμοπυλών; Εδώ επιστημονικά δεν μπορούμε να αποδείξουμε πολλά πράγματα, άλλο αν τα διαισθανόμαστε. Ούτε θα υπακούσουμε στην προτροπή των ταλιμπάν αντι-αστρολόγων που ισχυρίζονται πως όταν ένας αστρολόγος σου προβλέψει ότι η ημέρα σου σήμερα θα είναι καλή εσύ θα του δώσεις αμέσως μια γερή γροθιά, να τον πάρουν τα αίματα, να σου κάνει μήνυση, να πας αυτόφωρο, να καταδικαστείς για να έχεις διαψεύσει την πρόβλεψή του! Άλλωστε οι «φωτισμένοι» της Αστρολογίας εγκαταλείπουν παλιές θέσεις και περιορίζουν το στόχο τους λέγοντας ότι «η μοντέρνα Αστρολογία δεν ασχολείται με προβλέψεις αλλά με τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη θέση τους στο Σύμπαν». Βέβαια μια γρήγορη απάντηση είναι ότι η σχέση ανδρών και γυναικών απασχολεί την Ψυχολογία και η θέση τους στο Σύμπαν υπηρετείται από την Αστρονομία. Αλλά αν αυτά για τον αναγνώστη φαίνονται κάπως θεωρητικά έχω και άλλα πιο σπαρταριστά και πιο εύκολα αφομοιώσιμα.
• Σήμερα πιστεύεται ότι ήδη στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης γίνονται διεργασίες αποφασιστικές για τη μελλοντική συμπεριφορά ενός παιδιού. Γιατί λοιπόν είναι σημαντικός ο χρόνος που βγαίνει στο φως και όχι η στιγμή της σύλληψής του; Μήπως διότι είναι αδύνατο να γνωρίζει ο πελάτης του αστρολόγου τον ακριβή χρόνο της σύλληψής του αλλά εύκολα μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο της γέννησής του;
• Με βάση υπολογισμούς που έγιναν η βαρυτική επίδραση από το σώμα του μαιευτήρα που βοηθά στη γέννηση του παιδιού είναι μεγαλύτερη κατά έξι φορές από αυτή που ασκεί στο νεογέννητο ο πλανήτης Άρης. Άσε που αν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποια η επίδραση των Γαλαξιών ή της αδιευκρίνιστης προς το παρόν «σκοτεινής ύλης» θα κολλήσουμε άσχημα.
• Αναρίθμητες στατιστικές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με το πώς καταλήγουν σε γάμο άνθρωποι διαφόρων ζωδίων, ποια επαγγέλματα ακολουθούν, πώς εξελίσσονται τα δίδυμα παιδιά και καμία σημαντική στατιστική συσχέτιση δεν έχει προκύψει.
• Ο Γάλλος Michel Gauquelin έπιασε και έστειλε με βάση τα ζώδια, το προφίλ του χαρακτήρα και της εξέλιξης ενός ανθρώπου σε 150 άλλους, αναφέροντας ότι έχει γίνει επάνω στα δικά τους στοιχεία γέννησης και τους ρωτούσε αν αυτό νομίζουν ότι ταιριάζει στο χαρακτήρα και τις συμπεριφορές τους. Το 94% απήντησε πως ναι για να τους αποκαλύψει μετά ότι το προφίλ αυτό ανήκε σε ένα Γάλλο δολοφόνο που εκτελέστηκε το 1947 διότι είχε σκοτώσει 27 άτομα και τα εξαφάνιζε σε μια ειδική μπανιέρα με ασβέστη που είχε φτιάξει στο σπίτι του!
• Τέλος, το πραγματικό ξεγύμνωμα έγινε με το Astrotest το Δεκέμβριο του 1994. Σε αυτό ο Ολλανδός Rob Nanninga πρότεινε σε όποιον αστρολόγο ήθελε, να του στείλει τα απαραίτητα αστρολογικά δεδομένα επτά προσώπων γεννημένων το 1958 και τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο φτιαγμένο πάλι από αστρολόγους. Έδινε δε 2500 δολάρια σε όποιον θα μπορούσε να αντιστοιχίσει σωστά τα στοιχεία γέννησης με τα ερωτηματολόγια και των επτά προσώπων. Έλαβαν μέρος 44 πεπειραμένοι αστρολόγοι και είχαν στη διάθεσή τους 10 εβδομάδες να απαντήσουν. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Ο καλύτερος βρήκε τρεις μόνο ενώ 22 δεν πέτυχαν ούτε έναν. Αυτό που έκανε επιπλέον εντύπωση ήταν το ότι δεν συνέπιπταν οι απαντήσεις, οπότε βγαίνει και το συμπέρασμα πως ακόμη πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους οι αστρολόγοι και μετά να διεκδικήσουν αναγνώριση.
Αναρωτιέστε ακόμη γιατί η Αστρολογία δεν είναι Επιστήμη όπως την ορίζει ο κορυφαίος Μαθηματικός, ο Jon von Neuman, ένας από τους αναγνωρισμένα πιο δυνατούς επιστήμονες της μεταπολεμικής εποχής; «Η επιστήμη δεν προσπαθεί να εξηγήσει, ούτε καν να ερμηνεύσει», λέει ο von Neuman, «δημιουργεί πρότυπα(=μοντέλα), δηλαδή μαθηματικές κατασκευές, που με την προσθήκη κάποιων εξηγήσεων περιγράφουν φαινόμενα παρατηρήσιμα. Η επιβεβαίωση της ορθότητάς τους είναι το αν δουλεύουν». Αυτό περιμένουν λοιπόν οι σκεπτικιστές να δούν και από την αστρολογία κάποια στιγμή για να πιστέψουν τα όσα ωραία λέει. Προς το παρόν πιο πολλοί συντάσσονται με τα όσα έγραψαν σε μια επιστολή που υπογράφουν 186 διαπρεπείς επιστήμονες, 18 από αυτούς μάλιστα ήταν κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ:
«Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν στις προβλέψεις και τις συμβουλές των αστρολόγων διότι η αστρολογία ήταν κομμάτι της γεμάτης με μαγείες άποψης που είχαν για τον κόσμο. Θεωρούσαν τα ουράνια σώματα σαν σημάδια των θεών και άρα στενά συνδεδεμένα με ό,τι συνέβαινε εδώ στη Γη. Δεν είχαν αίσθηση των αποστάσεων. Τώρα όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο ελάχιστες είναι οι επιδράσεις της βαρύτητας και των άλλων δυνάμεων που εμφανίζονται εξαιτίας της παρουσίας των πλανητών και των άλλων άστρων. Είναι απλά λάθος να φανταζόμαστε ότι δυνάμεις που ασκούν τα ουράνια σώματα τη στιγμή της γέννησης μπορούν να μορφοποιήσουν και το μέλλον μας. Ούτε είναι αλήθεια ότι δημιουργούνται ημέρες ή χρονικές περίοδοι πιο ευνοϊκές για δράση ή ότι το ζώδιο ενός ανθρώπου καθορίζει την ικανότητά του να συνεργαστεί με άλλους». Και στο τέλος λένε πως:
«Γίνεται φανερό ότι όσα άτομα συνεχίζουν να πιστεύουν στην Αστρολογία το κάνουν παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την πίστη τους αυτή ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ότι συμβαίνει το αντίθετο». Δηλαδή, λέω εγώ, η αστρολογία είναι μια φόλα που την τρως όμως γιατί βολεύει να σκέπτεσαι ότι άλλοι παράγοντες και όχι εσύ καθορίζουν αυτά που θα σου συμβούν. Εδώ ολόκληρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ο Ρόναλντ Ρήγκαν, καθόριζε το ημερήσιο πρόγραμμά του με βάση την αστρολογική πρόβλεψη της κάθε ημέρας, βγαλμένη από κάποιο τσαρλατάνο της Βοστώνης.
Και ένα τελευταίο για τους διαβασμένους υπερασπιστές των Αστρολόγων: Αν είναι αλήθεια ότι τα άστρα μας επηρεάζουν και οι κινήσεις μας είναι τόσο προβλέψιμες τότε η ελευθερία της θέλησης πού έχει βρει καταφύγιο κυνηγημένη από την ντετερμινιστική δυναστεία των ουρανίων σωμάτων;
Η συζήτηση πάντως περί ζωδίων, παρ’ όλα τα παραπάνω, δεν παύει να είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πιάσεις κουβέντα με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Αντί για εκείνα τα κλασικά αερώδη του καμά(κι)-σούτρα: «πώς είπατε ότι σας λένε αν δεν κάνω λάθος;», «το ήξερα πως δεν ταιριάζουμε αλλά ήθελα να είμαι βέβαιος πριν αρνηθώ» φλυάρησε για τον ωροσκόπο και τα ζώδια της φωτιάς, του ανέμου και της ζάλης, αλλά να ξέρεις τουλάχιστον ότι είναι βλακώδες να απορρίπτεις τον άλλον γιατί γεννήθηκε Φεβρουάριο ή Μάιο. Ακόμη χειρότερα να χάνεις κάποιον συνεργάτη επειδή δεν τον προσέλαβες αφού το ζώδιό του δεν ταίριαζε στις αστήρικτες αστρολογικές προδιαγραφές της εταιρείας.
(Όποιος νομίζει ότι έχει γνώσεις αστρολογίας ας βρει το ζώδιό μου).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News