439
|

H νίκη της λογικής

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 25 Νοεμβρίου 2013, 00:31

H νίκη της λογικής

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 25 Νοεμβρίου 2013, 00:31

Στις 04:30 τα ξημερώματα της Κυριακής υπεγράφη μια σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτή καθαυτή η συμφωνία μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακή, χαρακτηρίζεται άλλωστε και «προκαταρκτική», οι παγκόσμιες όμως επιπτώσεις της, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποδειχθούν καταλυτικές.

Σύμφωνα με αυτήν, το Ιράν δεσμεύεται για τους προσεχείς έξι μήνες να μην εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό άνω του 5%, να μειώσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% και να μη λειτουργεί νέους αντιδραστήρες. Οι «αφετέρου συμβαλλόμενοι» που ονομάζονται «παγκόσμιες δυνάμεις» (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η Γερμανία), δεσμεύονται να μην επιβάλλουν νέες κυρώσεις για το ίδιο διάστημα. Κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια οριστική συμφωνία.
Οι ασπασμοί που έβλεπες χθες στις ιστοσελίδες των διεθνών μέσων μεταξύ Φαμπιούς, Ζαρίφ και Κέρι, σου έδιναν να καταλάβεις ότι όλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ήθελαν διακαώς να υπάρξει συμφωνία. 

Οι Ιρανοί με τον νέο τους πρόεδρο και τη σύμφωνη, όπως φαίνεται γνώμη των αγιατολάχ, πετυχαίνουν έναν έντιμο συμβιβασμό και κερδίζουν την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς και απομακρύνουν τη μόνιμη απειλή μιας ξένης επέμβασης εναντίον τους. Αντιμετωπίζοντας τεράστια οικονομική κρίση θα αρχίσουν, μετά την οριστική συμφωνία, να ξαναπουλάνε ελεύθερα τα πετρέλαιά τους ενώ θα αποδεσμευτούν τα μεγάλα ποσά τραπεζικών καταθέσεών τους που είναι δεσμευμένα λόγω κυρώσεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί που παρακολουθούσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δορυφορικούς δέκτες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πορεία των διαπραγματεύσεων διάβασαν με χαρά και ανακούφιση το τουί του αν. υπουργού Εξωτερικών της χώρας τους. «Ωρα 03:00. Βγήκε λευκός καπνός!».
Από την άλλη για τον πρόεδρο Ομπάμα «ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας του» σύμφωνα με τον J. Borger του Guardian. Μια επιτυχία που προετοιμάστηκε από Ομπάμα και Κέρι με μυστικές διαπραγματεύσεις μηνών πιθανόν χωρίς την ενημέρωση των ισραηλινών συμμάχων. Ο Νετανιάχου αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ιστορικό λάθος», αλλά όπως σημειώνει η Amy Davidson στον διαδικτυακό New Yorker, «αυτό δεν σημαίνει ότι (η συμφωνία) δεν είναι καλή και για το Ισραήλ».

Αυτά που σίγουρα «ταράχτηκαν» από τη συμφωνία και την πιθανή ολοκλήρωσή της ήταν μερικά -ή και όλα -τα καθεστώτα του Κόλπου που μάλλον προτιμούν το Ιράν απομονωμένο, απειλούμενο και εκτός αγορών.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας το επόμενο εξάμηνο θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για τις δυνάμεις της λογικής και της συνεννόησης στον κόσμο. Δεν θα είναι μόνο μια νέα αφετηρία για μια μεγάλη χώρα όπως το Ιράν, αλλά θα επηρεάσει θετικά και τις προσπάθειες για μείωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ας ελπίσουμε ότι με την αρχή του χρόνου θα υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες και συμφωνία και για τον τερματισμό της αποτρόπαιης σφαγής στη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News