364
|

Για να μη ρεζιλευτεί ο πρόεδρος

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 31 Αυγούστου 2013, 00:00

Για να μη ρεζιλευτεί ο πρόεδρος

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 31 Αυγούστου 2013, 00:00

«Επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος τράβηξε ανοήτως μια κόκκινη γραμμή, θα πρέπει ή να επιτεθεί ή να εξευτελιστεί».

Δεν υπάρχει πιο ακριβής και συμπυκνωμένη διατύπωση από αυτή τη φράση του Βρετανού βουλευτή Πολ Φλιν που να αποδίδει τον αυτοεγκλωβισμό του Ομπάμα στην παρούσα κρίση στον εμφύλιο της Συρίας. Ίσως μάλιστα ο εξευτελισμός ή καλύτερα η αποδόμηση του προφίλ με το οποίο επεκράτησε στην κοινή γνώμη, ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης πρόεδρος, να είναι αναπόφευκτος σε κάθε περίπτωση.

Αν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία για τη χρήση των χημικών θα τα είχε παρουσιάσει σίγουρα ο Κάμερον στην εφιαλτική γι’ αυτόν συνεδρίαση του αγγλικού κοινοβουλίου. Περιορίστηκε σε απλοϊκές υποθέσεις. «Ο Άσαντ έχει το οπλοστάσιο άρα αυτός τα χρησιμοποίησε». Μπορεί. Όπως επίσης μπορεί να το έκανε και κάποια ή κάποιες από τις αδίστακτες αντικαθεστωτικές φατρίες. Γιατί να μην υποθέσουμε ότι όταν έμπαινε η «κόκκινη γραμμή» κάποιοι έδιναν έμμεσα ή άμεσα πράσινο φως να συμβεί το επεισόδιο που θα την παραβίαζε;

Ποιος όμως νοιάζεται για στοιχεία; Ο Πρόεδρος το είπε και αφού, καλώς ή κακώς το είπε, θα πρέπει να πέσουν μερικοί τόμαχοκ για «να πάρει ο Άσαντ το μάθημά του». «Μη φοβάστε! Θα είναι κάτι οικονομικό, σύντομο και περιορισμένο, δεν θα γίνει εισβολή, δεν θα έχουμε αμερικανικά φέρετρα, δεν θα έχουμε εμπλοκή στον εμφύλιο». Αυτός θα συνεχιστεί με κανονικό πρόγραμμα, υποθέτω. Πολύ εξευτελιστική συλλογιστική για έναν βραβευμένο ειρηνιστή. Έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που σχεδόν μας είχε πείσει ότι ήταν διαφορετικός.

Φαίνεται πως τα χημικά έμειναν στο έδαφος της Συρίας τα δυο χρόνια του εμφυλίου γιατί θα αποτελούσαν το πολύτιμο «στοιχείο», μαζί με τις αναλώσιμες ανθρώπινες υπάρξεις, για μια επέμβαση. Διαφορετικά θα είχαν υποχρεώσει τον Άσαντ να τα παραδώσει στα σύνορα με την Τουρκία από την πρώτη κλιμάκωση του εμφυλίου. Αν αρνιόταν ας τον βομβάρδιζαν με τις ευχές ή την ανοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Τώρα θα πέσουν οι νεκροί από τις μακρινές «έξυπνες» βόμβες για να «ηρεμήσουν οι ψυχές» αυτών που πέθαναν από τα αέρια. Και όλα αυτά για ανθρωπιστικούς λόγους σε έναν βρώμικο πόλεμο που όλα δείχνουν ότι θα έχει απρόβλεπτη και αιματηρή συνέχεια.

«Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό μήνυμα αν σκοτωθείς από πύραυλο κρουζ ή από αέρια. Είσαι εξίσου νεκρός!» είπε προχθές απαντώντας στον Κάμερον ο βουλευτής Alasdair McDonell, στη θυελλώδη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News