393
|

Εκκλησία απέναντι στην Ακροδεξιά

Avatar testSO 4 Μαΐου 2014, 00:10

Εκκλησία απέναντι στην Ακροδεξιά

Avatar testSO 4 Μαΐου 2014, 00:10

Μπορεί να συμβεί αυτό που λέει ο τίτλος; Μπορεί. Συνέβη ήδη. Ας ξεκινήσουμε από την Ελλάδα: με αφορμή την Πρωτομαγιά, οι ναζί τύπωσαν και μοίρασαν φέιγ βολάν με το σύνθημα «Ζήτω η Εθνικιστική Πρωτομαγιά»!  Αν δεν το είχα δει ο ίδιος, δεν θα το πίστευα. Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς πώς προσπαθούν να καπηλευτούν ακόμα και γεγονότα που είναι εντελώς ασύμβατα με τη ναζιστική ιδεολογία, για να κερδίσουν προβολή. Αλλά δεν είναι οι μόνοι που το προσπαθούν. Κάτι παρόμοιο, επιχείρησαν να κάνουν μια «δράκα» ομοϊδεατών τους, σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας. Με πιο θεαματικό τρόπο. Θεαματική, όμως, ήταν και η ήττα τους.

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς, επέλεξαν οι νεοναζί να κάνουν παρέλαση στη μικρή πόλη Jönköping. Τα είχαν υπολογίσει σχεδόν όλα σωστά. Γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις, ζήτησαν κι έλαβαν άδεια της αστυνομίας. Στο πλαίσιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων -αν και το κήρυγμα μίσους, πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο, δεν (μπορεί να) είναι δημοκρατικό δικαίωμα- αυτή δεν τους την αρνήθηκε. Στο άκουσμα της είδησης, οι αντιδράσεις φούντωσαν. Ο δήμαρχος (προερχόμενος από τη Δεξιά, παρακαλώ) αν και αντέδρασε πολύ έντονα, δεν εισακούστηκε. Προχώρησε, όμως, σε μια αρκούντως συμβολική ενέργεια: Από τις πρώτες ώρες τις 1ης Μαΐου, ηλεκτρονικά ταμπλό στις εισόδους της πόλης, μετέδιδαν το μήνυμα «Το Jönköping ενάντια στον ρατσισμό». 

Εν αναμονή της παρέλασης του μίσους, με υπαρκτό τον κίνδυνο της σύρραξης, αφού οι πολίτες δεν σκόπευαν επ’ ουδενί να «χαρίσουν» την πόλη στους νοσταλγούς του Χίτλερ, ειδικά τέτοια μέρα, συνέβη κάτι που μόνο στη Σουηδία θα μπορούσε. Παρεμβαίνοντας καταλυτικά, η εκκλησία ανακοίνωσε ότι την ώρα της πορείας των ναζί, θα τελέσει υπαίθρια λειτουργία, στην κεντρική πλατεία της πόλης, τελικό προορισμό και στόχο των ναζί. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στους ναζί να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο, μέχρι το πέρας της λειτουργίας. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας των ναζί, οι καμπάνες της εκκλησίας κτυπούσαν με ρυθμό συναγερμού. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί, ήταν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου! Ο κόσμος συνέχισε να ψάλλει και μετά το πέρας της λειτουργίας στην πλατεία, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την προγραμματισμένη πορεία των ναζί. Πράττοντας με ξεχωριστό-δημοκρατικό τρόπο, η εκκλησία στάθηκε στο πλευρό των πολιτών και απέναντι στους κήρυκες τους μίσους. Η μικρή πόλη, (αυθόρμητα) συσπειρωμένη, νίκησε τους ναζί. Ποιος είπε λοιπόν ότι η Εκκλησία βρίσκεται αυταπόδεικτα στο πλευρό των σκοταδιστών και συμπράττει πάντα με τους κήρυκες του μίσους; Υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News