Για τη Ρώμη ο Ερντογάν είναι πλέον ένας δικτάτορας. Αυτό συνιστά μια τεράστια μετατόπιση της ιταλικής ρητορικής —που απηχεί και στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Άγκυρα.
Είναι εξόχως σημαντικό που η πρώτη σκληρή αντίδραση στην προσβολή του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να την αφήσει χωρίς θέση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους (εδώ) ήρθε το βράδυ της Πέμπτης από τον Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Έως τώρα η Ιταλία ήταν μία από τις «προστάτιδες» της τουρκικής και ερντογανικής συμπεριφοράς. Όχι πλέον, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμών, ύφους και λόγων.
Ερωτηθείς, σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την στάση του Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ντράγκι ήταν αφοπλιστικός:
«Διαφωνώ κάθετα με τη συμπεριφορά του Ερντογάν στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν. Η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη και λυπήθηκα πολύ για τον εξευτελισμό που υπέστη η Φον ντερ Λάιεν», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και αυτό μετέδωσε το Reuters.
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας» πρόσθεσε.
Αυτή η δήλωση -που συμπτωματικά ή όχι έρχεται τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ντράγκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τρίπολη- δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί και μία αλλαγή στάση της Ιταλίας απέναντι στην Αγκυρα που εδώ και αρκετό καιρό είναι αρκετά συγκαταβατική.
Ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του.
«Μιλήσαμε για τη δυνατότητα συνεργασίας. Η Ιταλία μπορεί να μάθει πολλά: Παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, ανακοίνωσε ήδη ότι θα υποδεχθεί τους αμερικανούς τουρίστες με ψηφιακό διαβατήριο. Πρέπει να το κάνουμε και εμείς και θα έπρεπε να το κάνουμε αμέσως, διότι η θερινή σεζόν είναι αύριο. Κοιτάζοντας τι κάνουν οι άλλοι, μαθαίνεις πολλά. Σε ότι αφορά την συνεργασία μας, είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, έχουν κοινά συμφέροντα στην Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή φαίνεται και στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής, όπου σε αυτά και άλλα θέματα, υιοθετούμε κοινές θέσεις. Αυτό συμβαίνει και χωρίς την ανάγκη να τις έχουμε προετοιμάσει, χωρίς προκαταρκτικές επαφές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην Λιβύη, για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας για να έχουμε μια σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο. Αναζητούμε πάντα τέτοιου είδους ευκαιρίες συνάντησης».
Οργή Τσαβούσογλου: Διορισμένος ο Ντράγκι
Οπως αναμενόταν η δήλωση Ντράγκι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε το βράδυ τον πρεσβευτή της Ιταλίας για εξηγήσεις, ενώ χαρακτήρισε τον Ντράγκι «διορισμένο» πρωθυπουργό.
«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη και δημαγωγική ρητορική του διορισμένου ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τα προσβλητικά και ανεξέλεγκτα σχόλιά του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News