372
|

«Είμαι 49% γκέι»

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 30 Νοεμβρίου 2013, 01:07

«Είμαι 49% γκέι»

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 30 Νοεμβρίου 2013, 01:07

Η σεξουαλική πρόκληση είναι μία σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος προσέλκυσης του νεανικού κοινού από καλλιτέχνες που έχουν αρχίσει να επαναλαμβάνονται κι επιθυμούν να ανανεώσουν την εικόνα τους. Η Μαντόνα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα, της επιτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου. Κάθε φορά που οι θαυμαστές της μοιάζουν ν’ αδιαφορούν, επανέρχεται μ’ ένα προκλητικό τραγούδι κι ένα εξίσου προκλητικό βιντεοκλίπ, όπου η ιδέα του ερωτικού τριγώνου, των σεξουαλικών παιχνιδιών σ’ επικίνδυνα στέκια, ή του ομοφυλοφιλικού έρωτα, άλλοτε υπονοούνται κι άλλοτε προβάλλονται ευθέως.

Ο Ρόμπι Ουίλιαμς κάνει τώρα το ίδιο ακριβώς δίνοντας στο τελευταίο του άλμπουμ τον γεμάτο υποσχέσεις τίτλο, Swings Both Ways και φροντίζοντας την ίδια στιγμή να δηλώσει στην εφημερίδα Daily Star ότι αγαπάει το μουσικό θέατρο και πολλά άλλα πράγματα που συνδέονται με τους ομοφυλόφιλους. «Είμαι 49% ομοφυλόφιλος και μερικές φορές φτάνω το 50%» συνεχίζει, σπεύδοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι, αν και αυτό υπονοεί πως μπορεί να απολαμβάνει ένα συγκεκριμένο τρόπο (σεξουαλικής) διασκέδασης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλωστε οι θαυμαστές του ποπ σταρ, μπορεί να θυμούνται ότι το 2005, το είδωλό τους είχε κάνει μία σειρά από μηνύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά που σε κείμενά τους ισχυρίστηκαν πώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο Ρόμπι απολαμβάνει το γκέι σεξ.

Υπάρχει κάτι αξιοπερίεργο ή πραγματικά ενδιαφέρον σε όλα αυτά; Ένας παγκοσμίως γνωστός καλλιτέχνης στέλνει διπλά μηνύματα στους θαυμαστές του, δημιουργώντας μία εικόνα που φαίνεται ανοικτή στην ιδέα της ομοφυλοφιλίας, αν όχι για τον ίδιο, τουλάχιστον για τους άλλους. Την ίδια στιγμή αναιρεί αυτή την εικόνα, δηλώνοντας αγανακτισμένος με όσους θεωρούν ότι ενδιαφέρεται εξίσου για τα δύο φύλα (swings both ways) δικαιώνοντας τον τίτλο του άλμπουμ του. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα πιο ξεπερασμένα στερεότυπα για τους γκέι, αλλά και για τους ετεροφυλόφιλους, υπονοώντας ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφορά κυρίως μία σειρά από επιλογές στη μουσική, το ντύσιμο, τη διασκέδαση, ένα λάιφστάιλ δηλαδή το οποίο σε μεγάλο βαθμό του ταιριάζει.

Όταν διάσημοι επαγγελματίες του θεάματος με τεράστια επιρροή στο νεανικό κοινό δεν διστάζουν να αναπαράγουν τα πλέον παρωχημένα πρότυπα για το τι σημαίνει να σε έλκουν άνθρωποι του ίδιου φύλου, κι όταν ταυτόχρονα τρομάζουν τόσο στην ιδέα ότι μπορεί να θεωρηθούν γκέι, τι περιμένουμε από όσους δηλωμένα συντηρητικούς και εμφανώς ομοφοβικούς εξαπολύουν τις κατάρες τους απ’ τον άμβωνα; Εκτός αν σκεφτεί κάποιος ότι κι αυτοί, επαγγελματίες του θεάματος είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News