294
|

Ευκαιρίες για γιορτή

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 29 Αυγούστου 2010, 08:24

Ευκαιρίες για γιορτή

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 29 Αυγούστου 2010, 08:24

Πόσες ευκαιρίες έχει κανείς στη ζωή να μεθύσει από χαρά, να κορνάρει χαρμόσυνα οδηγώντας σε δρόμους που οδηγούν σε μεγάλες πλατείες, να πανηγυρίσει και να γιορτάσει μαζί με αγνώστους; Οσους κι αν σκεφτήκαμε, οι χιλιανοί βρήκαν ακόμη μία: την είδηση ότι οι 33 παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων από την επιφάνεια της γης μεταλλωρύχοι είναι ζωντανοί. Το ξέσπασμα έγινε την περασμένη Κυριακή, οπότε έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Χιλής πως έφθασε (δεμένο σε τρυπάνι) ένα σημείωμα των 33 εγκλωβισμένων που έλεγε καθαρά: «Και οι 33 είμαστε καλά».

 

Είχαν ζήσει κάτω εκεί ήδη 17 ημέρες, πέρασαν από τότε άλλες 8 και θα χρειασθούν τουλάχιστον ακόμη 120 για ολοκληρωθεί με επιτυχία -γύρω στα χριστούγεννα- η επιχείρηση διάσωσης. Με ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα κατάφεραν και γύρισαν βίντεο, στο οποίο εξηγούν τον τρόπο που έχουν οργανώσει τη ζωή τους και μιλούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σαν έτοιμοι από καιρό: ζουν, χαμογελούν και αστειεύονται, παίζουν ντόμινο και τρώνε λίγο, ώστε όταν έλθει η ώρα να χωρέσουν στο διαμέτρου μόλις 66 εκατοστών αγωγό που θα τους φέρει πίσω.

Ανάμεσα στα άλλα καλούνται να επιβεβαιώσουν αυτό που η ομάδα των 4 ειδικών της NASA σχολίασε, καθώς ανταποκρίθηκε σε έκκληση για βοήθεια που της απηύθηνε η χιλιανή κυβέρνηση: οι συνθήκες στο διάστημα και κάτω από τη γη δεν πρέπει να διαφέρουν και τόσο κι η εμπειρία στο χειρισμό καταστάσεων σε τέτοιο απομονωμένο περιβάλλον υπάρχει στην αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Όταν η επιχείρηση τελειώσει με επιτυχία, βρεθούν πάλι κοντά στους δικούς τους, ηρεμήσουν κι επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, θα άξιζε να μας εξηγήσουν πώς κατάφεραν και τα έβλεπαν όλα καλά 700 μέτρα κάτω από τη γη; Μέχρι τότε εγώ θα συνεχίσω να βλέπω το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο, μήπως και καταλάβω. Είναι λίαν αμφίβολο, αλλά λέω να το προσπαθήσω.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News