425
|

Εδώ Βουδαπέστη: Το hipster lifestyle των ruin pubs

Εδώ Βουδαπέστη: Το hipster lifestyle των ruin pubs

Με την είσοδο του 21ου αιώνα  εμφανίστηκε στη Βουδαπέστη το φαινόμενο των ruin pubs, αλλάζοντας τον τρόπο διασκέδασης και κάνοντας τη νυχτερινή ζωή της πόλης διάσημη γι' αυτό το ξεχωριστό και εναλλακτικό της στοιχείο. Εδώ και δέκα χρόνια, μπαρ του ανάλογου στυλ ξεπηδάνε το ένα πίσω από το άλλο, κυρίως στο 7ο διαμέρισμα της πόλης, γύρω από την εβραϊκή συνοικία. Η απήχησή τους τεράστια, με τα συγκεκριμένα μπαρ να βρίσκονται στις προτιμήσεις των νέων στη Βουδαπέστη, ντόπιων και τουριστών, ενώ έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στον ξένο τύπο (μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ, ανάλογα άρθρα στο CNN και το BBC).

Ποιο είναι όμως το συγκεκριμένο στυλ; Η συνταγή είναι απλή: Νοικιάζεις ένα παλιό κτίριο στο κέντρο, δεν ανακαινίζεις τίποτα, προσκαλείς μερικούς σύγχρονους καλλιτέχνες και σχεδιαστές να επαναφέρουν μια ατμόσφαιρα δεκαετίας ‘70, φτιάχνεις ένα μπαρ, το γεμίζεις με ποτά και σερβίρεις μπύρες με κάτω από 2 ευρώ. Η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Όσο παλιότερα και πιο περίεργα τα έπιπλα που έχει μέσα τόσο το καλύτερο! Μπανιέρες που χρησιμεύουν ως σύγχρονοι καναπέδες, φωτιστικά όποιου χρώματος και σχήματος μπορείς να φανταστείς, ένα μικρό αυτοκίνητο Trabant στη μέση μιας αυλής όπου μπορείς να καθίσεις ή να ακουμπήσεις τα ποτά σου, πέτρινα λαγουδάκια ή ποδήλατα που κρέμονται από το ταβάνι, δισκο-μπάλα σε σχήμα αγριογούρουνου και άλλα πολλά ευτράπελα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο εσωτερικό τους. Το μέγεθος πολλών από αυτά τα μπαρ επιτρέπει το διαχωρισμό του χώρου σε δωμάτια με διαφορετικό στυλ μουσικής στο καθένα, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα.

Το πρώτο ruin bar, το Szimpla Kert (Kert από τα λίγα ούγγρικα που ξέρω σημαίνει αυλή), δημιουργήθηκε το 2001 και αναδείχτηκε το Φεβρουάριο του 2012 ως το τρίτο καλύτερο μπαρ του κόσμου στην λίστα του Lonely Planet. Τοποθετημένο στην οδό Kazinczy, έναν από τους πιο ηχηρούς και μοντέρνους δρόμους του κέντρου, είναι πάντα γεμάτο – κυρίως με φοιτητές ή τουρίστες συνήθως πολύ μεθυσμένους και φωνακλάδες. Κάποια από τα υπόλοιπα πιο γνωστά ruin bars είναι το Instant, το εσωτερικό του οποίου έχει το θέμα ενός μαγεμένου δάσους και η διακόσμησή του αγγίζει τα όρια του ψυχεδελικού, το Ankert, που φιλοξενείται στο κτίριο ενός πρώην εργοστασίου και είναι ουσιαστικά μια ένωση από τεράστιες αυλές που έχουν διαμορφωθεί σε ξεχωριστούς χώρους, και το Fogas Ház στο οποίο μπορείτε να βρείτε πολλά σύγχρονα έργα αφού παλιότερα λειτουργούσε και σαν κομβικό σημείο συνάντησης καλλιτεχνών.

Οικονομικά στην κατασκευή τους, οπότε και ικανά να προσφέρουν χαμηλές τιμές στους πελάτες τους, φυσικά τα περισσότερα self service, δίνουν έναν εναλλακτικό τόνο στις νυχτερινές αποδράσεις. Φαίνεται πως ένα νέο ρεύμα έχει ξεκινήσει στη Βουδαπέστη και εξαπλώνεται γρήγορα.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News