514
|

Εδώ Βουδαπέστη: Πίνοντας ζεστό κρασί στην Christmasmarket

Εδώ Βουδαπέστη: Πίνοντας ζεστό κρασί στην Christmasmarket

Αφού πήρατε μια γεύση από χριστουγεννιάτικο πνεύμα στο Λονδίνο, είπα κι εγώ να σας μεταφέρω ατμόσφαιρα Βουδαπέστης. Η πόλη είναι ούτως ή άλλως μαγική, όμως όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες η ατμόσφαιρα γίνεται ολοένα και πιο ευχάριστη, πιο παραμυθένια, πιο παρεΐστικη και, φυσικά, πιο κρύα!

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος από τα μέσα Νοέμβρη στήθηκαν σε κεντρικά μέρη της πόλης οι γνωστές χριστουγεννιάτικες αγορές. Μέσα Νοέμβρη, ναι. Ίσως είναι νωρίς. Ίσως οι διοργανωτές να θέλουν απλά να αποκομίσουν κέρδη για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Όπως και να 'χει, εγώ δεν έχω καμία ένσταση στον πρόωρο ερχομό αυτής της μαγείας.

Πιο γνωστή η αγορά της Vorosmarty, η οποία είναι και η πρώτη αγορά που δημιουργήθηκε, από το 1998. Στην καρδιά της πόλης λοιπόν, μια γιορτή γεμάτη χρώματα, αρώματα και εορταστικούς ήχους. Εάν περιμένετε να δείτε χοντρούς αγιο-Βασίληδες που μοιράζουν δώρα και υποσχέσεις και έχουν καθισμένα στα γόνατά τους αμέτρητα παιδιά, θα απογοητευτείτε. Αν όμως θέλετε να πάρετε μια γεύση από ουγγαρέζικη λαϊκή τέχνη, παραδόσεις και χειροτεχνίες, τότε θα βρεθείτε στο σωστό μέρος.

Αμέτρητα τα ξύλινα σπιτάκια με διαφόρων ειδών χαριτωμένα χειροποίητα αριστουργήματα. Εντυπωσιακά κοσμήματα, απείρων ειδών σχέδια κουλουράκια, τοπικά προϊόντα και μικροπράγματα, όλα ξεχωριστά και ιδανικά για χριστουγεννιάτικα δώρα στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Επειδή αυτές οι μέρες θέλουν κάτι ξεχωριστό, κάτι ασυνήθιστο, ένα δώρο αλλιώτικο που θα ξυπνήσει συναισθήματα. Και νοσταλγία ίσως.

Και φυσικά για όσους δεν θέλουν να ψωνίσουν υπάρχει πάντα η επιλογή του ζεστού κρασιού, συνοδευόμενο ίσως από κάποιο από τα ποικίλα φαγητά που προσφέρουν πολλά από τα ξύλινα σπιτάκια. Ο κόσμος παίρνει στο χέρι ένα πλαστικό ποτήρι γεμάτο ζεστό κρασί και κάνει βόλτες στην αγορά. Περπατάει ως την Basilica, όπου υπάρχει και άλλη χριστουγεννιάτικη αγορά. Και η θερμοκρασία δείχνει κάτω από το μηδέν, όμως οι άνθρωποι δεν κρυώνουν. Τους ζεσταίνει το mulledwine, μια γλυκιά κουβέντα από τον σύντροφό τους, τον συνάδελφό τους, ένα μέλος της οικογένειάς τους, έναν φίλο που απολαμβάνουν μαζί αυτές τις μοναδικές στιγμές.

Για τους λάτρεις της τέχνης και συγκεκριμένα της όπερας, παραστάσεις του Καρυοθραύστη δίνονται από τις 17 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου στην όπερα της Βουδαπέστης. Το σαγηνευτικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι συνδέεται άμεσα με τις γιορτές, καθώς διαδραματίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή γερμανική πόλη. Η παράσταση είναι ιδιαίτερα διάσημη στη Βουδαπέστη: παίζεται κάθε χρόνο τις γιορτινές μέρες εδώ και 60 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Φέτος τις ώρες των παραστάσεων έξω από την όπερα υπάρχει, εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένα ξύλινο σπιτάκι που προσφέρει ζεστό κρασί ή τσάι, όπως επίσης διάφορα σουβενίρ από τη Ρωσία και τη Γαλλία, χώρες «πρωταγωνίστριες» του μπαλέτου. Τα έσοδα θα δοθούν στον Οικουμενικό οργανισμό για να παρασχεθεί βοήθεια σε οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Και γι’ αυτούς που είναι μακριά από τα σπίτια τους και ενδεχομένως δε θα μπορέσουν να γιορτάσουν αυτές τις άγιες μέρες, τις αφιερωμένες στην οικογένεια, με τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά θα αναγκαστούν να κάνουν Χριστούγεννα με αυτό το απόμακρο και ξένο «Ο χρήστης… πληκτρολογεί», ας ετοιμάσουν τα χριστουγεννιάτικα πακέτα και ας βάλουν όλη την αγάπη τους σε μια κάρτα. Ας εφοδιαστούν και με λίγο ζεστό κρασί. Βοηθάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News