463
|

Εδώ Βουδαπέστη: Οι καλές οι τέχνες

Εδώ Βουδαπέστη: Οι καλές οι τέχνες

Η Εθνική πινακοθήκη της Ουγγαρίας αποτελείται από τρεις ορόφους με εκθέματα ζωγραφικής, στο εσωτερικό του πρώην βασιλικού παλατιού του κάστρου της Βούδας. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία στεγάζεται από το 1975, ενώ η λειτουργία της χρονολογείται πίσω στο 1957 ως μουσείο τέχνης. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση καλών τεχνών της Ουγγαρίας και ο πιο κατάλληλος και εντυπωσιακός τρόπος να ταξιδέψεις μέσα από τους χώρους της και ανάμεσα στις εποχές, στην γέννηση και την εξέλιξη των καλών τεχνών στην χώρα.  

Η πινακοθήκη φιλοξενεί έργα από τις εποχές του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, αντιπροσωπευτικά της γοτθικής αλλά και μπαρόκ τέχνης, και χαρακτηριστικά της Αναγεννησιακής Ούγγρικης τέχνης. Αναλυτικά:

· Μεσαιωνικά και Αναγεννησιακά γλυπτά.  Από Ούγγρους καλλιτέχνες, κυρίως θρησκευτικής θεματολογίας.

· Πίνακες ζωγραφικής και ξύλινα γλυπτά από την γοτθική περίοδο.  Δεσπόζει και πάλι το θρησκευτικό στοιχείο με πολλούς πίνακες αγίων, αναπαραστάσεις της αγίας τριάδας, με έντονα χρώματα και αξιέπαινη λεπτομέρεια. Τα έργα χρονολογούνται απο τον 14ο αιώνα.

· Altarpieces από τη γοτθική εποχή.  Πίνακες και γλυπτά που βρίσκει κανείς πίσω από την Αγία Τράπεζα σε μια εκκλησία. Εντυπωσιακού μεγέθους τα περισσότερα και αρκετά «πλούσια» στο μάτι. Η πλειοψηφία των θεαμάτων σε αυτό το χώρο ανήκει στον 16ο αιώνα.

· Ύστερη Αναγέννηση και μπαρόκ τέχνη.  Ίσως η έκθεση με τα πιο έντονα χρώματα και αντιθέσεις, καθώς και η δική μου προτίμηση. Η τέχνη του μπαρόκ απευθύνεται περισσότερο στο συναίσθημα και αναδεικνύει ένα επιβλητικό και πομπώδες ύφος. Η λεπτομέρεια στους πίνακες είναι τόσο έντονη που αναρωτιέσαι ώρες-ώρες αν είναι αληθινοί. Από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της πινακοθήκης, με ουγγρικά έργα τέχνης του 17ου αιώνα. Ξύλινοι επιτάφιοι, απεικονίσεις αγίων της δυναστείας του Arpad με ουγγρικές ενδυμασίες και μια συλλογή πορτρέτων και νεκρών φύσεων που αναπαριστούν τον πολιτισμό της αριστοκρατικής εποχής του μπαρόκ.

· Τέχνη του 19ου αιώνα.  Το φάσμα των έργων εδώ καλύπτει περίπου 100 χρόνια, ξεκινώντας από τα τέλη του 18ου αιώνα. Κυριαρχούν έργα που αντιπροσωπεύουν το ρεύμα του εθνικού ρομαντισμού. Πίνακες σε ύφος Biedermeir**, κάποιοι σκεπτικοί και άλλοι απαλά ερωτικοί. Ένα ξεχωριστό δωμάτιο αφιερώνεται στον καλλιτέχνη Mihaly Munkacsy, διεθνούς φήμης Ούγγρο ζωγράφο.

· 20ος αιώνας μέχρι το 1945.  Σε λειτουργία από το 2002, η έκθεση αυτή παρουσιάζει τις πιο σημαντικές τάσεις των καλών τεχνών στην Ουγγαρία από τη γενιά που δημιούργησε την δυναστεία των καλλιτεχνών “Nagybanya”(το οποίο αποτελεί καλλιτεχνικό ρεύμα στη χώρα).

· 20ος αιώνας μετά το 1945.   Στο τελευταίο αυτό μέρος της πινακοθήκης απεικονίζονται έργα της μεταπολεμικής περιόδου, εκφράζοντας μια ποικιλία στιλ όπως εξπρεσιονισμός, κονστρουκτιβισμός, σουρεαλισμός.

Η πινακοθήκη είναι σίγουρα εντυπωσιακή, οργανωμένη, με τα έργα της πολύ καλά διατηρημένα. Τοποθετημένη σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για ένα κουλτουριάρικο διάλειμμα.

** Ο όρος Biedermeir αναφέρεται σε μια περίοδο στην Κεντρική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας η μεσαία τάξη παρουσίασε ανάπτυξη έχοντας μεγαλύτερη πρόσβαση στις τέχνες. Υποδηλώνει την άνθιση του καλλιτεχνικού στοιχείου στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και της εσωτερικής διακόσμησης. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News