384
|

Εδώ Λονδίνο: Ο Jack και η ντοματιά

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 7 Μαρτίου 2013, 00:20

Εδώ Λονδίνο: Ο Jack και η ντοματιά

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 7 Μαρτίου 2013, 00:20

Μόλις ο υδράργυρος πρόσφατα έφτασε στους 12 (ολόκληρους!) βαθμούς, τα μπαλκόνια των νεόδμητων, οι κήποι των βικτωριανών και τα πάρκα της λονδρέζικης γης, άρχισαν να ξυπνούν από τον λήθαργο. Μουσικές, φωνές, κοντομάνικα (εδώ οι εποχές είναι σαν τις πυγολαμπίδες (έρχονται από εκεί που δεν τις περιμένεις) έντυσαν τους δρόμους και γέννησαν τις πρώτες καλοκαιρινές φαντασιώσεις.

Λέω να βολτάρω στην αγορά του Broadway Market, όχι με καλοκαιρινά, αλλά πετώντας μακριά, δυο από τα τρία στρώματα ρουχισμού που με τύλιγαν, τρεις μήνες τώρα. Με αυτοπεποίθηση όπως οι Γαλάτες, χώνω στην τσάντα μου τα γυαλιά ηλίου και ξεκινώ.
Πάντα θα ανακαλύπτεις και μια νέα αγορά στις συνοικίες του Λονδίνου, όρεξη να έχεις να μετράς πάγκους, αδελφούλη μου! To Broadway Market, μας καλωσορίζει  στην ανατολική πλευρά της πόλης. Πρόκειται για ένα καλειδοσκόπιο των γεύσεων, που γεννήθηκε το 1880, μέσα από την ανάγκη προώθησης τοπικών προϊόντων στο μωσαϊκό των πολιτισμών. Έπειτα από μια κρίση, 100 χρόνια αργότερα, ένας τοπικός συνεταιρισμός (Broadway Market Traders and Residents Association) αναζωογόνησε την αγορά και – από τον Μάιο, του 2004 – οι πάγκοι ζωντάνεψαν, πάλι.

Στον πάγκο του Patrick, καλλιεργητή  βιολογικών προϊόντων, ανάμεσα στα ανοιξιάτικα χαμόγελα ''it is a nice day isn't it, Zenia? (αγαπώ αυτή την παιδική του επιμονή να προφέρει το όνομά μου σωστά!) και τις μυρωδιές που ναρκώνουν γλυκά και  βασανιστικά, με πλησιάζει ένας τύπος δίνοντάς μου ένα γλαστράκι με μια ντοματιά! Προτού προλάβω να αντιδράσω, ο Patrick μου λέει ότι η κοινότητα του Hackney αποφάσισε να ευχαριστήσει τον κόσμο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στην αγορά, τόσα χρόνια. Και να σου, να στέκομαι ανάμεσα στα ροδαλά μάγουλα του Patrick και την ντοματιά, περιμένοντας να σερβιριστεί ο μαγικός ζωμός!

6.000 άτομα επισκέπτονται το Broadway Market κάθε Σάββατο, γύρω στο 90% είναι κάτοικοι της περιοχής. Η δυναμική της κοινότητας, μεγάλη υπόθεση! Ακόμα και ο Ishti  προτιμά να δουλεύει στο Gossip το Σάββατο, μόνο και μόνο επειδή θα συναντήσει τον Patrick, τη Susana, τον Rob κι ας ξέρει ότι θα πρέπει να πυροβολήσει πιο γρήγορα από τη σκιά του, για να προλάβει να φτιάξει τόσους καφέδες.
Σκέφτομαι τι έχει να γίνει όταν το θερμόμετρο χτυπήσει 20! Και την ντοματιά μου – που θα έχει μεγαλώσει, πια – και, μαγικά, θα με ταξιδεύει στα όμορφα!

Broadway Market , Hackney, London
E8 , από London Fields Park προς Regent's Canal
Σάββατο, 09.00-17.00

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News