419
|

Εδώ Λονδίνο: Κάρυ, sister!

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 13 Ιουνίου 2013, 00:01

Εδώ Λονδίνο: Κάρυ, sister!

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 13 Ιουνίου 2013, 00:01

Ο δήμος του Tower Hamlets  είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους με ισχυρή την κοινότητα των Ινδών. Σε κάθε τετράγωνο μεθάς από τις μυρωδιές των μπαχαρικών, κάρυ, κόλιανδρος, κύμινο, κάρδαμο, κανέλλα, πάπρικα, πιπέρια κάθε είδους. Σε κάθε θρησκευτική γιορτή τους, η γειτόνισσά μου χτυπάει την πόρτα με 2 πιάτα, αλμυρό και γλυκό αποκαλώντας με «sister». Μερικές φορές μου προσφέρει και λαχανικά. Δεν ξέρει καλά αγγλικά και, πλέον, έχουμε δημιουργήσει τον δικό μας κώδικα, ένα ινδικοελληνικοαγγλικό μείγμα λέξεων καθιερώνοντας έτσι μια νέα γλώσσα, όπως ο Τόλκιν για παράδειγμα. Πόσα έμαθα από τη sister! Πόσα περισσότερα όμως από την Trupti.

Αυτή είναι η ιστορία μιας γυναίκας 32 χρονών, συζύγου, εργαζόμενης, μητέρας 2 ανήλικων παιδιών, μετανάστριας στο Λονδίνο από το 2007. Πριν 10 μέρες την έπιασε το μάτι μου να κοιτάει έξω από το παράθυρο και το πρόσωπό της είχε μεταμορφωθεί σε ένα πελώριο δάκρυ, που νόμιζες ότι αν κυλήσει οι καταρράκτες του Νιαγάρα θα φάνταζαν ρυάκι μπροστά του. «You know Xenia, it's a hard life», λέει. Την ξέρω 2 χρόνια, έφερε την Ινδία στο Λονδίνο για μένα, την αλήθεια του τόπου της, την ιστορία, τη χαρά και τον πόνο του. Στην πραγματική του διάσταση, όχι όπως την «παρατηρούμε» σαν τηλεθεατές ή τουρίστες από το μικροσκόπιο. Η Trupti είναι αισθητικός, λένε ότι είναι το «μαγικό χέρι» του Bethnal Green, κάνει τόσες αποτριχώσεις καθημερινά που η τενοντίτιδά της δύσκολα πια θα γιάνει. Ακόμα και εγώ που είμαι κατά των «βίαιων αποκολλήσεων», παραδόθηκα στα χέρια της. Κάθε Πέμπτη έχουμε γιορτή στο studio, ανταλλαγή εδεσμάτων! 3 τάπερ με διαφορετικές λιχουδιές! Η μυστική συμφωνία μας περιλαμβάνει επίσης και ανταλλαγή ενός μύθου/ιστορίας από τις πατρίδες μας. Γαστρονομική ηδονή με συνοδεία παραμυθιών!

Πριν από 10 μέρες λοιπόν, τα περιθώρια συλλογισμού εξαντλήθηκαν: αίτηση για ανανέωση βίζας ή όχι; Ζει σε ένα σπίτι με 3 άλλα ζευγάρια, κάθε ζευγάρι έχει από ένα παιδί, αυτά που ζουν εδώ τουλάχιστον. Δουλεύει σε 2 studio με ένα ρεπό τη βδομάδα. Η πληρωμή της; £32.5 το 7ωρο, κυρίες και κύριοι, ούτε 30 ούτε 35,£32.50! Μη ρωτάτε για ασφάλεια, αστεία πράγματα! Ο άντρας της δουλεύει σε ένα εργοστάσιο με κοτόπουλα, 8ωρο, £35 τη μέρα. Α, έχουν μια φίλη νταντά η οποία φροντίζει τον γιο τους 3 χρονών, όταν δουλεύουν, για £15 την ημέρα. Κάθε μήνα στέλνουν £500 στην Ινδία, για τα έξοδα της κόρης τους κτλ. Μηνιαία έξοδα στο Λονδίνο γύρω στις £500, μη φανταστείτε τίποτα πολυτέλειες, ενοίκιο, λογαριασμοί και καμιά βόλτα στο πάρκο.

Βγάλτε κινητά, κομπιουτεράκια και κάνετε τους υπολογισμούς τώρα. Θα επιστρέψω σύντομα στο θέμα, γιατί η απόφαση της Trupti δεν ήταν μια απλή μαθηματική εξίσωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News