429
|

Μπιπ!-«κίνδυνος αιμομιξίας»

Μπιπ!-«κίνδυνος αιμομιξίας»

Η ακόλουθη υπόθεση εργασίας αφορά αποκλειστικά την Ισλανδία: έστω, λοιπόν, ότι είστε στο μπαρ και κάνετε μιαν ενδιαφέρουσα γνωριμία. Αν βάλετε το κινητό σας δίπλα στο κινητό του «προσώπου», τα δύο κινητά επικοινωνούν και ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες τους για την ταυτότητα του άλλου προσώπου, ενώ αν (ο μη γένοιτο) είστε συγγενείς, ένας ηχητικός βόμβος προειδοποιεί και στην οθόνη εμφανίζεται η φράση: «κίνδυνος αιμομιξίας».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή της Android έχει γίνει ο τρόμος κι ο φόβος της Ισλανδίας, όπου οι 320.000 κάτοικοι εύκολα διαπλέκονται σε κάποια συγγένεια. Στην πραγματικότητα με τούτο το απλικέισον (ε, Ν. Ορφανέ;) ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στα ατομικά δεδομένα όλου του Ισλανδικού πληθυσμού. Την τράπεζα δεδομένων (λέει το δημοσίευμα της Monde) ξεκίνησε να κάνει η εταιρεία deCode το 1996 και περιέχει πληροφορίες, που πάνε πίσω ως το 1703…

Η αρχική πρόθεση της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων από τη γονιδιωματική, το ατομικό DNA. Επειδή όμως τα στοιχεία που συγκεντρώνονταν δεν ήταν τελικά επιστημονικά αξιοποιήσιμα λόγω ποικίλλων περιπλοκών, η εταιρεία κατρακύλησε και τελικά εξαγοράστηκε από μια αμερικανική. Τούτη η τελευταία έστρεψε την παροχή υπηρεσιών της συγκεκριμένης εφαρμογής στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών – παρουσιάζει το γενεαλογικό σας δένδρο, σας υπενθυμίζει τα ραντεβού σας ή τα γενέθλια των συγγενών σας, ενώ βγάζει και τον μέσο όρο ηλικίας της οικογένειάς σας.

Στο σχετικό δημοσίευμα του «Independent» σημειώνεται ότι όλος σχεδόν ο ισλανδικός πληθυσμός διαπλέκεται συγγενικά στο βάθος των γενεών. Και τούτη η κατάσταση είναι ευχάριστη, αν θέλεις να αναζητήσεις κάποια συγγένεια με την Björk… Αν όμως φλερτάρεις με κάποιον που αποδειχθεί ότι είναι πρωτοξάδελφός σου, τότε η κατάσταση περιπλέκεται. «Για να κρατήσουν λοιπόν τους συγγενείς έξω απ΄ την κρεβατοκάμαρά τους, οι Ισλανδοί προσφεύγουν στις νέες τεχνολογίες», σημειώνεται στην ανταπόκριση.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ένα άλλο αναπάντεχο, που φαίνεται πως συμβαίνει σε τούτη τη μικρή χώρα. «Είστε καλεσμένη στο σπίτι του καλού σας και η οικογένειά του σας υποδέχεται εγκάρδια. Και όπως κάθεστε στον καναπέ, ωχ, απέναντί σας, στην οικογενειακή φωτογραφία που δεσπόζει στον μπουφέ, νάτος ο παππούς σας σε νεαρή ηλικία! Το φλερτ σας είναι ξάδελφος…».

Οι παραγωγοί του λογισμικού σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή (της «προειδοποίησης αιμομιξίας») επειδή βασίζεται στην πλήρη τράπεζα δεδομένων που υπάρχει στην Ισλανδία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλη χώρα  – «εξάλλου, δεν νομίζουμε ότι άλλες χώρες έχουν αυτή την ενδιαφέρουσα διαπλοκή δεσμών αίματος, όπως έχουμε εμείς, γι΄ αυτό και πιστεύουμε ότι η γενεαλογική τράπεζα δεδομένων της Ισλανδίας είναι μοναδική», επισημαίνουν.

Και ποιο είναι το διαφημιστικό σλόγκαν της εφαρμογής τους; «Ας δονηθεί το κινητό σας, πριν δονηθεί το κρεβάτι σας», λένε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News