«Η επίλυση της πανδημίας είναι πολύ πολύ πιο εύκολη από το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής». Οταν το λέει αυτό ο Μπιλ Γκέιτς, ο συνομιλητής του ακούει με προσοχή.
Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής θα ήταν το πιο εκπληκτικό πράγμα που θα κατάφερνε ποτέ η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Microsoft.
Μιλώντας στο BBC, ο Γκέιτς τόνισε ότι πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε δύο αριθμούς για το κλίμα: 51 δισεκατομμύρια και μηδέν.
Το πρώτο νούμερο αντιστοιχεί στους τόνους θερμοκηπικών αερίων που προσθέτει ο άνθρωπος στην ατμόσφαιρα μέσα σε έναν χρόνο. Το δεύτερο είναι οι τόνοι που πρέπει να προσθέτει για το καλό του πλανήτη.
Πώς όμως, θα φτάσουμε στο μηδέν από το 51 δισεκατομμύρια;
Ο Γκέιτς απαντά στο καινούργιο του βιβλίο «Πώς θα αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή», έναν οδηγό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.
«Δεν έχουμε κάνει ποτέ μία μετάβαση σαν αυτή που χρειάζεται τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο».
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές σε ένα επίπεδο όπου εξισορροπούνται από την απορρόφηση των υπόλοιπων από την ατμόσφαιρα. Ενας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φυτεύσουμε δέντρα που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τα φύλλα τους.
Το στοίχημα του Γκέιτς είναι οι νέες τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, μπορούν να βοηθήσουν στην απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως, λέει ο Γκέιτς, αυτό είναι μόλις το 30% των συνολικών εκπομπών.
Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για το υπόλοιπο 70% της παγκόσμιας οικονομίας –χάλυβας, τσιμέντο, συγκοινωνίες και μεταφορές, παραγωγή λιπασμάτων και πολλά πολλά άλλα.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τα μέσα να το πετύχουμε για πολλούς από αυτούς τους τομείς.
Η απάντηση είναι η καινοτομία σε κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.
Και εδώ, πρέπει να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις, λέει ο Μπιλ Γκέιτς.
Προς το παρόν, το οικονομικό σύστημα δεν υπολογίζει το αληθινό κόστος της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Οι περισσότεροι χρήστες δεν πληρώνουν για την ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον η βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, ή ο άνθρακας ή το αέριο που παράγουν το ρεύμα για το σπίτι τους.
«Τώρα, δεν βλέπετε τον πόνο που προκαλείτε καθώς εκπέμπετε διοξείδιο του άνθρακα», εξηγεί.
Για αυτό πρέπει να παρέμβουν οι κυβερνήσεις, επενδύοντας τεράστια ποσά στην έρευνα και την ανάπτυξη πράσινων προϊόντων και στήριξη στις αγορές για νέα προϊόντα και τεχνολογίες, μειώνοντας έτσι τις τιμές τους.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC πώς αυτός, ο υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς όταν ήταν στην Microsoft, τώρα ζητεί κυβερνητική παρέμβαση, είπε ότι πάντα στήριξε τον βασικό ρόλο της κυβέρνησης σε τομείς όπως οι υποδομές, η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η επιστημονική έρευνα.
Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή, θεωρεί ότι θα είναι αδύνατον να αποφύγουμε την καταστροφή, ειδικά για όσους ζουν κοντά στον Ισημερινό, χωρίς την παρέμβαση των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη.
Ειδικά για τις ΗΠΑ, ο Γκέιτς τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αναγνωρίσουν την σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Και χρειάζεται μία αδιάκοπη προσπάθεια τα επόμενα 30 χρόνια. «Δεν γίνεται οι κυβερνήσεις να αλλάξουν όλες τους τις υποδομές χωρίς να είναι σταθερά και ξεκάθαρα τα σημάδια από τις αγορές». λέει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News