831
Ορελί Φιλιπετί και Τομά Πικετί: η πρώτη έδωσε συνέχεια ύστερα από πολλά χρόνια στην υπόθεση ξυλοδαρμού της από τον δεύτερο | CreativeProtagon/Facebook

Μπελάδες για τον Πικετί, κακομεταχειριζόταν την πρώην του;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 11:55
Ορελί Φιλιπετί και Τομά Πικετί: η πρώτη έδωσε συνέχεια ύστερα από πολλά χρόνια στην υπόθεση ξυλοδαρμού της από τον δεύτερο
|CreativeProtagon/Facebook

Μπελάδες για τον Πικετί, κακομεταχειριζόταν την πρώην του;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 11:55

Μιλώντας ενώπιον των φοιτητών και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, ο σούπερ σταρ της οικονομικής επιστήμης Τομά Πικετί παρουσιάζει τις βασικές αρχές του «συμμετοχικού σοσιαλισμού» και εξηγεί όλα όσα υποστηρίζει στο νέο του συγγραφικό πόνημα «Κεφάλαιο και Ιδεολογία», έναν τόμο 1.200 σελίδων που αποτελεί τη συνέχεια του παγκόσμιου best seller «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα».

Η διάλεξη του 48χρονου γάλλου οικονομολόγου εξελίσσεται ομαλά, όπως όλες οι άλλες, εκατοντάδες διαλέξεις του σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, των ερωτήσεων του κοινού μια κοπέλα σηκώνεται όρθια, παίρνει το μικρόφωνο και ρωτάει τον Πικετί: «Εσείς που το 2009 παραδεχτήκατε ότι είχατε χτυπήσει την πρώην σύντροφό σας, τι κάνετε εδώ, ειδικά κατά τις ημέρες των διαδηλώσεων κατά της βίας εις βάρος των γυναικών;» Και αμέσως μετά, απευθυνόμενη προς τους οργανωτές της διάλεξης, ρωτά: «Δεν θεωρείτε πως η εδώ παρουσία του είναι προσβλητική;»

Με αποφασιστικότητα και σταθερή φωνή, η νεαρή φοιτήτρια έσπασε τη σιωπή που επέτρεψε επί μια δεκαετία στον Πικετί να αφοσιωθεί απερίσπαστος στη δουλειά του. Ολα όσα έλαβαν χώρα το 2009 είναι σε γενικές γραμμές γνωστά. Αλλά κανείς έως πριν από λίγες ημέρες δεν του είχε ζητήσει τον λόγο δημοσίως. Αρκεί να σημειωθεί πως στις πάμπολλες παρουσιάσεις του Πικετί που συντάχθηκαν από δημοσιογράφους όλου του κόσμου τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την έκδοση του «Κεφαλαίου», σε ελάχιστες υπήρχε αναφορά στο επίμαχο επεισόδιο.

Τι ακριβώς, όμως, συνέβη το 2009. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς η τότε σοσιαλίστρια βουλευτής Ορελί Φιλιπετί κατήγγειλε για ξυλοδαρμό τον Πικετί, ο οποίος εκείνη την περίοδο, πέρα από σύντροφός της, ήταν επίσης σύμβουλος επί οικονομικών ζητημάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Ο Πικετί αναγκάστηκε να παρουσιαστεί στις αστυνομικές αρχές ενώ κλήθηκε να απαντήσει και στις ερωτήσεις των επιθεωρητών. Στη συνέχεια η Εισαγγελία έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας η οποία ολοκληρώθηκε μερικούς μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009.

O Πικετί κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης του βιβλίου του «Κεφάλαιο» (EPA/BART MAAT)

Ο Πικετί αναγνώρισε τα γεγονότα και ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του μέσω επιστολής που κατέθεσε στους δικηγόρους της Φιλιπετί. Εκείνη αποφάσισε, τελικά, να αποσύρει τη μήνυση για να μη ζημιωθούν οι οικογένειές τους μέσω της έκθεσής τους στα ΜΜΕ. Ο εισαγγελέας δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιπλήξει τον Πικετί, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να σέβεται τους νόμους.

Από τότε οι δρόμοι της ζωής του Πικετί και της Φιλιπετί χώρισαν, και σχεδόν κανένας δεν αναφέρθηκε ξανά στην επίμαχη ιστορία. Αλλωστε αμφότερες οι πλευρές, και του θύματος και του θύτη, είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Το 2012 η Φιλιπετί ανέλαβε χρέη υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ενώ πέρυσι αφιερώθηκε στη συγγραφή του τρίτου της βιβλίου. Ο Πικετί, από την πλευρά του, εξέδωσε το 2013 το δικό του «Κεφάλαιο», μετά από εκείνο του Μαρξ, έργο που τον κατέστησε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, και από τον περασμένο Σεπτέμβριο ασχολείται με την προώθηση του νέου βιβλίου στο οποίο εξετάζει τις διάφορες ιδεολογίες που έχουν στηρίξει την ανισότητα ανά τους αιώνες.

Η διάλεξή του του στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης πραγματοποιήθηκε την 21η Νοεμβρίου, τέσσερα 24ωρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και μέσω της ερώτησής της περί των λησμονημένων γεγονότων του 2009 η νεαρή φοιτήτρια θέλησε να υπογραμμίσει ότι υπήρχε ένας «ελέφας στο δωμάτιο».

H Ορελί Φιλιπετί ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και στον Κώστα Γαβρά στο μουσείο Palais de Chaillot, το 2014 (EPA/JACQUES DEMARTHON)

Οι ερωτήσεις της εκνεύρισαν τον Πικετί, ο οποίος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προσέφερε νέα, άγνωστα έως εκείνη τη στιγμή, στοιχεία. «Την πέταξα έξω από το σπίτι επειδή ήταν εξαιρετικά βίαιη με τις τρεις κόρες μου, οι οποίες εκείνη την περίοδο ήταν μικρές» είπε, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, πως «άλλοι θα είχαν εξοργιστεί περισσότερο. Την πέταξα έξω από το σπίτι και εκείνη έπεσε και χτύπησε στο πλαίσιο της πόρτας» ισχυρίστηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτή της Corriere della Sera στο Παρίσι. Και αμέσως μετά στράφηκε κατά της φοιτήτριας, χαρακτηρίζοντας την ερώτησή της «απρεπή», προτρέποντάς τη να γίνει εισαγγελέας εάν επιθυμεί να διερευνήσει την υπόθεση και προκαλώντας τη να ανακαλύψει «κρυφές αλήθειες». Και δεν παρέλειψε, φυσικά, να επισημάνει ότι «η έρευνα έκλεισε, απαλλάχτηκα από όλες τις κατηγορίες».

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του εξόργισαν τη Φιλιπετί. Γιατί στην ουσία ο Πικετί αποπειράθηκε να τη μετατρέψει από θύμα σε θύτη, πάνω στη βάση του γνωστού επιχειρήματος «τα ‘θελε και τα ‘παθε». Αμφισβητώντας τα λεγόμενά του, την Πέμπτη η Φιλιπετί ανακοίνωσε πως μήνυσε εκ νέου τον Πικετί, για συκοφαντική δυσφήμιση αυτήν τη φορά. Σύμφωνα με τη δική της εκδοχή, ο πρώην σύντροφός της δεν βιαιοπράγησε εναντίον της μόνον εκείνη τη βραδιά, αλλά συνήθιζε να χειροδικεί. Η Φιλιπετί αρνείται επίσης ότι υπήρξε βίαιη προς τις κόρες του και υπογραμμίζει ότι και ο ίδιος ο Πικετί είχε παραδεχτεί στη γραπτή του δήλωση όλα όσα αρνήθηκε δημοσίως την προηγούμενη εβδομάδα.

Δέκα χρόνια μετά και με το κίνημα #MeToo να θάλλει, ο Πικετί γνωρίζει ότι δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...