Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δημόσιες κόντρες και «δηλητηριώδεις» δηλώσεις, όπου πατέρας και κόρη αλληλοκατηγορούντο ότι ο ένας ήθελε την εξόντωση του άλλου, ο ακροδεξιός εθνικιστής και αντισημίτης Ζαν Μαρί Λεπέν -πατέρας της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, αλλά και πνευματικός «πατέρας» του δικού μας, «ξεπλυμένου» πολιτικά, Μάκη Βορίδη- αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου στη Γαλλία. Ο λόγος της κόντρας; Πιστός στον ακροδεξιό και αντισημιτικό του λόγο, ο πατέρας Λεπέν υπερασπίστηκε τη γνώμη του ότι «το Ολοκαύτωμα ήταν μια λεπτομέρεια του πολέμου». Η φράση εξόργισε την κόρη, που κληρονόμησε το κόμμα, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις «φαμίλιες», αλλά και άλλους στην ηγεσία, με αποτέλεσμα να επέλθει η δημόσια ρήξη.
Σχεδόν ταυτόχρονα, στο «αδελφό» του Εθνικού Μετώπου σουηδικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών», ξέσπασε μια εξίσου λυσσαλέα κόντρα, που αναμένεται να κορυφωθεί στις 27 Απριλίου, στο συνέδριό του. Η δημόσια πρεμιέρα «παίχτηκε» μπροστά στις οθόνες, όταν ο γραμματέας του κόμματος, Richard Jomshof, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ζήτησε να μη κάνει διάλογο με τον γραμματέα της νεολαίας, Gustav Kasselstrand που ήταν παρών. Το σουηδικό εθνικιστικό και λαϊκιστικό μόρφωμα, με πολλές ακροδεξιές παραφυάδες, είναι για την ώρα η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. Ωστόσο, προσπαθεί τελευταία να δείξει πιο αστικό προφίλ, κηρύσσοντας «πόλεμο» σε μέλη που ασπάζονται ακροδεξιές, ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις. Συχνά είχε τέτοια αντίδραση αλλά πλέον έχει γίνει επίσημη κομματική γραμμή.
Στο στόχαστρο είναι το αρχηγείο της νεολαίας, την οποία η ηγεσία κατηγορεί για σχέσεις με ακροδεξιές νεολαίες σε Ευρώπη και Σκανδιναβία, και ζητάει να αποχωρίσουν από τις θέσεις τους δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι πιο ισχυροί. Σύμφωνα με μια έρευνα του έγκυρου περιοδικού EXPO, ωστόσο, τοπικοί αντιπρόσωποι των 6 από τις 13 Περιφέρειες πρόσκεινται θετικά σε αυτούς, μία τοπική αρνητικά ενώ οι άλλες 6 είτε είναι σε αναμονή είτε δεν έχουν εκφραστεί. Κι αυτό οπωσδήποτε δυσκολεύει τον στόχο της εκπαραθύρωσης.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι έριδες στους κόλπους της σουηδικής ακροδεξιάς εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απουσίας του αρχηγού, Jimmie Åkesson, ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου αποσύρθηκε για λόγους «υπερκόπωσης» και την αρχηγία ανέλαβε μια δυαρχία αλλά και πέρσι ακόμα, όταν ο William Hahne ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος για τη Στοκχόλμη, ενάντια στις «επιταγές» της ηγεσίας. Ήταν ο Mattias Karlsson, δεξί χέρι του Åkesson, όπως φάνηκε, που έγινε ο μοχλός των εσωτερικών «εκκαθαρίσεων» όσο έλειπε ο αρχηγός. Αναλυτές της Σκανδιναβικής χώρας μιλάνε για κρίση ιδεών που περνάει το κόμμα, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που μιλάνε για προσπάθεια επιβολής εξουσίας από διάφορα γκρουπ.
Η γραμμή που θέλει να καθιερώσει η ηγεσία των «Σουηδών Δημοκρατών» είναι πως ως Σουηδός πρέπει να προσδιορίζεται οποιοσδήποτε ασπάζεται τη σουηδική κουλτούρα, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος ή την εθνική του καταγωγή. Οι αρχηγοί της νεολαίας, εκφράζοντας καθαρά ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντισημιτικό πρόσωπο, είναι φανατικά υπέρ του προσδιορισμού ως Σουηδού, μόνο όποιου έχει σουηδικές ρίζες. Ό,τι πρεσβεύει στην Ελλάδα η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» αλλά και άλλα ακροδεξιά «μπουλούκια» στην Ευρώπη.
Παρατηρούμε, λοιπόν, τα «μαχαιρώματα» εντός δυο ισχυρών ευρωπαϊκών εθνικιστικών στρατοπέδων, σχεδόν την ίδια στιγμή. Παρά το γεγονός πως μεγάλωσαν τη δύναμή τους με ξενοφοβική ρητορική, σχεδόν ταυτόχρονα αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα και να δείξουν πιο μετριοπαθές προφίλ, σχεδόν αστικό. Είναι στη φύση της ιδεολογίας οι μαχαιριές, εντός κι εκτός εισαγωγικών, και οι «προβιές» προς όφελος της επιβίωσης και τα γρήγορα συμπεράσματα μπορεί να σε εκθέσουν εύκολα αλλά από την άλλη, είναι αξιοσημείωτη και εμφανέστατη η αλλαγή που συντελείται.
Απόφαση αλλαγής ή απλώς μπλόφα; Αξίζει να την παρακολουθεί κανείς και για πιθανές επιδράσεις σε άλλα κομμάτια του ευρωπαϊκού εθνικιστικού χάρτη. Της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News