532
Στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίστηκε ένα πρώτο σχέδιο δράσης σε ευρεία σύσκεψη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα για τις επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 17:02
Στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίστηκε ένα πρώτο σχέδιο δράσης σε ευρεία σύσκεψη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα για τις επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 17:02

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με θέμα τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που διαμορφώνεται με την εξάπλωση του ιού προβλήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που μετείχε στη συνάντηση, τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση.

Οπως διευκρίνισε, προηγείται η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να αναπτυχθούν σε τρία επίπεδα:

–τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα (στο επίπεδο αυτό τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο),

–τα μέτρα σε κλαδικό – τοπικό επίπεδο και

–τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε ότι χρονικά η ενεργοποίηση των μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν θέλουμε κορονοποίηση της οικονομίας», ενώ ενδεικτικά επεσήμανε ότι «η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα έναν μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων».

Εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το σκέλος των εσόδων (ζήτηση, κατανάλωση).

Σταϊκούρας: Θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

O ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην ΕΡΤ1 είχε διαβεβαιώσει ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους. Οπως είπε, η υλοποίηση θα γίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι έχουν γίνει σενάρια για τις επιπτώσεις στη χώρα και πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η κίνηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αφίξεις στο «Eλευθέριος Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, όπου στόχος είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης για όλα τα κράτη – μέλη με τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών.

Από την πλευρά τους, παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισαν πρόωρη μία εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, αν και, όπως ενημέρωσαν, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς.

Κατά την άποψή τους, «κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

Για την ιστορία, στη συνάντηση μετείχαν: οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...