376
Αριστερά, η ρωσική αντιπροσωπεία και δεξιά, η βρετανική, στη Μόσχα. Στο κέντρο του τραπεζιού, ο Λαβρόφ και η Τρας | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Αντιπαράθεση Μόσχας – Λονδίνου για την γκάφα της Τρας

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 14:14
Αριστερά, η ρωσική αντιπροσωπεία και δεξιά, η βρετανική, στη Μόσχα. Στο κέντρο του τραπεζιού, ο Λαβρόφ και η Τρας
| Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Αντιπαράθεση Μόσχας – Λονδίνου για την γκάφα της Τρας

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 14:14

Συνέχεια είχε την Παρασκευή, όπως ήταν αναμενόμενο, το επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Βρετανίας, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, την προηγούμενη ημέρα.

Στη συνάντησή αυτή, η Λιζ Τρας, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα, που επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές, φέρεται να μπέρδεψε ρωσικά εδάφη με ουκρανικά, προκαλώντας την οργή του Σεγκέι Λαβρόφ, και την παρέμβαση του βρετανού πρεσβευτή που έσπευσε να διορθώσει την αγεωγράφητη υπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ ρώτησε αν η Τρας αναγνωρίζει την ρωσική κυριαρχία επί του Ροστόφ και του Βορονέζ, δύο περιοχές στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η βρετανή υπουργός απάντησε πως η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές, τις περιοχές αυτές και τότε παρενέβη ο βρετανός πρεσβευτής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργότερα σε άλλη ρωσική εφημερίδα, η Τρας δήλωσε ότι θεώρησε εσφαλμένα πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες.

Αισθάνομαι ότι μιλάω σε κωφάλαλη, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η ερώτηση του Λαβρόφ για τις ρωσικές περιοχές έγινε αφού η Τρας αμφισβήτησε τη διαβεβαίωσή του ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με τη συγκέντρωση στρατιωτών και όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η Τρας είπε συγκεκριμένα: «Δεν βλέπω άλλον λόγο για τον οποίο να σταθμεύουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλούν την Ουκρανία. Και αν η Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές», είπε.

Μετά από αυτά, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ζητούν από τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από το ίδιο το έδαφός της.

Την Παρασκευή, σειρά είχε το Κρεμλίνο να σχολιάσει την γκάφα, την οποία επικαλέστηκε για να καταδείξει πώς οι Δυτικοί δεν καταλαβαίνουν την ρωσική πλευρά, όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη θέση μας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες, στις οποίες μετέχουν η Γαλλία και η Γερμανία, για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα την Πέμπτη, παρά τις ελπίδες.

Μετά από αυτό, η Βρετανία απάντησε, μέσω «πηγής», όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Τρας «παράκουσε» στη διάρκεια της συνάντησης με τον Λαβρόφ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.

«Αυτά είναι εντελώς σκουπίδια και κλασική ρωσική προπαγάνδα», τόνισε η βρετανική πηγή, αντιδρώντας στα σχόλια του Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...