Στις 6 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει σχέδιο πρότασης για έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία.
Τα παραπάνω δήλωσε την Πέμπτη 23 Απριλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Ετσι η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της μόλις 13 ημέρες για την ανάπτυξη των σχεδίων τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για μια πρωτοβουλία ανάκαμψης συνολικού ύψους 2 τρισ. ευρώ.
Επ’αυτού, το υπό σχηματισμό ταμείο για την ανάκαμψη θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ παράλληλα θα συνδεθεί και με τον νέο 7ετή κοινοτικό Προϋπολογισμό. Αυτό συμφωνήθηκε από όλους, δεν αποκρυσταλλώθηκαν ωστόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, έγραψε μετά βεβαιότητος το σάιτ POLITICO, ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην υπουργό της να επιβεβαιώσει την ημερομηνία. Όταν η Φον ντερ Λάιεν το έκανε, η Μέρκελ απάντησε: «Μην ξεχάσετε να μιλήσετε μαζί μας». Για το αληθές αυτής της στιχομυθίας το σάιτ επικαλείται τη μαρτυρία δύο ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ετσι η Κομισιόν ανταποκρίνεται στην απαίτηση των ηγετών των χωρών-μελών, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Οι ηγέτες των χωρών της Ενωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση για ανάκαμψη μετά την πανδημία».
Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Κομισιόν να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27. «Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός» τόνισε.
Ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον. Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.
Μακρόν: Οχι απλώς δάνεια
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια. Οπως ανέφερε, τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη-μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ». Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορονοϊού, ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος. «Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News