201
Ισπανός δύτης της πολιτοφυλακής πάνω σε υποβρύχιο με κοκαΐνη που κατασχέθηκε στην Ισπανία, τον Νοέμβριο του 2019 | EPA/Salvador Sas

Κολομβία: Βρήκαν υποβρύχιο των ανταρτών με δύο τόνους κοκαΐνη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 12:09
Ισπανός δύτης της πολιτοφυλακής πάνω σε υποβρύχιο με κοκαΐνη που κατασχέθηκε στην Ισπανία, τον Νοέμβριο του 2019
|EPA/Salvador Sas

Κολομβία: Βρήκαν υποβρύχιο των ανταρτών με δύο τόνους κοκαΐνη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 12:09

Υποβρύχιο που μετέφερε 2 τόνους κοκαΐνη, αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ, εντόπισε το Ναυτικό της Κολομβίας στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην επιχείρηση, 50 χλμ. ανοικτά των κολομβιανών ακτών, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, συμμετείχαν μία φρεγάτα, ταχύπλοα και ελικόπτερα.

Στο υποβρύχιο βρίσκονταν τρία άτομα, από την Κολομβία, το Μεξικό και τον Ισημερινό, τα οποία συνελήφθησαν. Το φορτίο είχε προορισμό το Μεξικό, όπου τα καρτέλ θα παραλάμβαναν την κοκαΐνη και θα τη μετέφεραν οδικώς στις ΗΠΑ.

Η κολομβιανή κυβέρνηση πιστεύει ότι το υποβρύχιο, μήκους 30 μέτρων, ανήκει στην οργάνωση Ενωμένοι Αντάρτες του Ειρηνικού, ένα στρατιωτικό παρακλάδι των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων (Λαϊκός Στρατός – Farc), οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία για ειρήνευση στη χώρα, που υπογράφηκε το 2016.

Τα υποβρύχια είναι ολοένα και περισσότερο το μέσο μεταφοράς που προτιμούν οι ναρκέμποροι για να παραδώσουν το προϊόν τους από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα περισσότερα ταξιδεύουν με ένα μικρό τμήμα τους έξω από το νερό και δύσκολα εντοπίζονται. Διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς να χρειαστούν ανεφοδιασμό. Οι μηχανές τους είναι προστατευμένες ώστε να μην εντοπίζονται από ανιχνευτές θερμότητας.

Τον Νοέμβριο του 2019, ένα παρόμοιο υποβρύχιο του κολομβιανού καρτέλ είχε εντοπιστεί στις ισπανικές ακτές, με τρεις τόνους κοκαΐνη, αξίας 176 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...