538
Πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες του Newseum από το 2008 μέχρι σήμερα | Facebook

Κλείνει το Μουσείο Ειδήσεων της Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 19:34
Πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες του Newseum από το 2008 μέχρι σήμερα
|Facebook

Κλείνει το Μουσείο Ειδήσεων της Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 19:34

Είχε λάβει το γλαφυρό όνομα «Newseum», έναν ευφάνταστο συνδυασμό της λέξης news (ειδήσεις) και museum (μουσείο) και ευαγγελιζόταν πως ήταν το πρώτο τέτοιο ίδρυμα παγκοσμίως που στέγαζε την ιστορία της Δημοσιογραφίας και της γενικότερης κάλυψης των νέων και των πάσης φύσεως εξελίξεων, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, το Newseum, στο νούμερο 555 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αναγκάζεται να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου, μετά από 11 συναπτά έτη λειτουργίας, μαστιζόμενο από οικονομικά προβλήματα ποικίλης φύσεως.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο βασικός χρηματοδότης του μουσείου, το Freedom Forum, συμφώνησε να παραχωρήσει το κτίριο στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έναντι του ποσού των 333 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, το εντυπωσιακό αρχείο των εκθεμάτων του θα μεταφερθεί σε αποθήκες και από εκεί σε έναν χώρο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ανοικτό για το κοινό ξανά.

Πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες του Newseum από το 2008 μέχρι σήμερα, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός που δεν ήταν, όπως λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ, αρκετός προκειμένου να περισώσει την συνέχιση του μουσείου, που μάλλον χαντακώθηκε λόγω κακοδιαχείρισης των οικονομικών του.

Η κατασκευή του κόστισε 400 εκατ. ευρώ (το διπλάσιο του αρχικού του προϋπολογισμού), προκαλώντας εξαρχής μια «τρύπα» χρέους ύψους πολλών εκατομμυρίων.

Δεν βοήθησε επίσης τόσο ο υπέρογκος μισθός του διευθυντή του (560.000 ευρώ ετησίως), όσο και το «τσουχτερό» εισιτήριο εισόδου σε αυτό (περί τα 22-23 ευρώ), ειδικά σε μια πόλη, όπως την Ουάσινγκτον, όπου υπάρχουν πολλά μουσεία με δωρεάν είσοδο για να επισκεφθεί ο τουρίστας.

Τα εκθέματα ωστόσο αποζημίωναν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη, ακόμη και αν δεν είχε σχέση με την δημοσιογραφία:

Καταρχάς διέθετε ένα ειδικό κομμάτι αφιερωμένο στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μέσα εκεί εκτίθετο η μεταλλική κεραία, σχεδόν κομματιασμένη, που κάποτε εξέπεμπε από τους Δίδυμους Πύργους ραδιοτηλεοπτικά σήματα σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης.

Επίσης μαρτυρίες επιζώντων, αστυνομικών, πυροσβεστών και φυσικά δημοσιογράφων.

Το ντοκουμέντο της δολοφονίας του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, όπως αποτυπώθηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Dallas Morning News

Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου περιλαμβάνονταν επίσης κορνιζαρισμένα πρωτοσέλιδα από σημαντικά γεγονότα τόσο των ΗΠΑ όσο και του υπόλοιπου κόσμου, καθώς και ταινίες με τις καλύτερες στιγμές των σημαντικότερων μορφών της αμερικανικής δημοσιογραφίας.

Από τις εκπομπές του Εντουαρντ Μόροου από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως και κάποιες ραδιοφωνικές μεταδόσεις, που χρονολογούνται από το 1887 και αποκάλυπταν τις συνθήκες που επικρατούσαν σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα των ΗΠΑ.

Κάποια διαδραστικά εκθέματα επέτρεπαν επίσης στους επισκέπτες να αποφασίσουν ποια είναι η σημαντικότερη είδηση μεταξύ των πρωτοσέλιδων άρθρων ή ακόμα και να μαγνητοσκοπήσουν μια τηλεοπτική συνέντευξη με φόντο τον Λευκό Οίκο.

Η είδηση της παραίτησης του βασιλιά Εδουάρδου της Αγγλίας από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την «κοινή θνητή» Ουόλις Σίμπσον

Και φυσικά διέθετε και μια τεράστια Αίθουσα Ιστορίας των Ειδήσεων, όπου φιλοξενούνταν εκατοντάδες αντικείμενα από γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά είναι η πόρτα που παραβιάστηκε από τους «διαρρήκτες» για να μπουν στα προσωρινά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, ενώ σε άλλη αίθουσα εκτίθεντο όλες οι φωτογραφίες που έχουν βραβευθεί κατά καιρούς με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...