Η λύση ενός ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής –με τη συμμετοχή δηλαδή των (κατά αλφαβητική σειρά) Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Παύλου Χρηστίδη– στις 29 Νοεμβρίου είναι αυτή που τελικά προκρίνεται, καθώς δεν κατέστη δυνατό να καμφθούν οι ενστάσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
Τυπικά, η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού έκανε λόγο για «εξωθεσμική» διαδικασία, καθώς η ΕΔΕΚΑΠ (η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης που «τρέχει» την εκλογική διαδικασία) δήλωσε αναρμόδια για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας. Ετσι, η Εφη Χαλάτση, εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου, απείχε από τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη με τους εκπροσώπους των άλλων υποψηφίων και τη διοίκηση της ΕΡΤ, που θα φιλοξενήσει την τηλεμαχία. Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μπαράζ επιθέσεων από τους άλλους πέντε για την επαμφοτερίζουσα τακτική του τα τελευταία χρόνια –φυγή από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργία ΚΙΔΗΣΟ κ.λπ.– και εξηγεί πως πρέπει να γίνει συζήτηση για το μέλλον –εξ ου και πρότεινε «συζήτηση» με διαδικτυακές τοποθετήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων μέσω Zoom.
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έδειξε ότι υπάρχει πεδίο για ένα ντιμπέιτ τη μεθεπόμενη Δευτέρα στα πρότυπα του 2017. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν «Τα Νέα», η ΕΡΤ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως, αν το θελήσει, και ο κ. Παπανδρέου θα μπορέσει να συμμετάσχει, μέσω Zoom, και γι’ αυτό (αλλά και για τη σχετική νομιμοποίηση) αναμένεται να στείλει επιστολή στην επιτροπή εκλογών του ΚΙΝΑΛ (την ΕΔΕΚΑΠ) και στον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Αντίστοιχες επιστολές ενημέρωσης για τη συζήτηση που έγινε με την ΕΡΤ, η οποία συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι για τις λεπτομέρειες, έστειλαν και οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει πρόθεση να συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, ώστε και τυπικά το κόμμα και η ΕΔΕΚΑΠ να έχουν λάβει γνώση των προθέσεων όλων των πλευρών.
Πώς θα γίνει το ντιμπέιτ των «πέντε»; Θα γίνει πάνω στην πατέντα του φθινοπώρου του 2017 όταν ακόμα δεν υπήρχε Κίνημα Αλλαγής, αλλά η Φώφη Γεννηματά (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) είχαν ενώσει δυνάμεις για να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς – τότε είχαν μετρηθεί εννέα (!) υποψήφιοι, καθώς στους δύο αρχηγούς είχαν προστεθεί ο κ. Ανδρουλάκης, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων και μετέπειτα βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, ο τότε βουλευτής Αργολίδας και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και κάποιες άλλες φιγούρες του χώρου, από τον Απόστολο Πόντα και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γάτσιο, ως τον Δημήτρη Τζιώτη και τον πρώην υπουργό και μετέπειτα βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πάνελ των δημοσιογράφων θα εκπροσωπούνται όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (με ισχυρή ενθάρρυνση να σταλούν γυναίκες δημοσιογράφοι), ο συντονιστής θα προέρχεται από το δυναμικό της ΕΡΤ, ενώ στο τέλος των τριών θεματικών πάνω στις οποίες οι υποψήφιοι θα δεχτούν ερωτήσεις, ο καθένας θα έχει δικαίωμα να απευθύνει ένα ερώτημα της αρεσκείας του προς έναν από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αν αυτό το σχήμα λειτουργήσει, υπάρχει πρόθεση για τη διεξαγωγή ενός ακόμα ντιμπέιτ, ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που θα έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο, όμως αυτό ενδεχομένως να γίνει με άλλους όρους, που θα συζητηθούν εκείνη την εβδομάδα, ανάλογα και με το ζευγάρι που θα διεκδικεί την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Διότι υπάρχει πιθανότητα ο ένας εκ των δύο να είναι ο κ. Παπανδρέου, που ως γνωστόν δεν θέλει τηλεμαχίες –τις χαρακτήρισε «ριάλιτι σόου» και όχι πραγματικό «διάλογο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News