286
Πλέον, οι Κινέζες έχουν το δικαίωμα να απαιτούν αποζημίωση για τις δουλειές του σπιτιού | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Κίνα: Δικαστήριο υποχρεώνει άντρα να αποζημιώσει την πρώην σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 13:51
Πλέον, οι Κινέζες έχουν το δικαίωμα να απαιτούν αποζημίωση για τις δουλειές του σπιτιού
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Κίνα: Δικαστήριο υποχρεώνει άντρα να αποζημιώσει την πρώην σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 13:51

Μία απόφαση, που είναι η πρώτη στην Κίνα μετά τον νέο αστικό κώδικα, θεωρείται ιστορική και αναμένεται να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο στη χώρα.

Συγκεκριμένα, δικαστήριο στο Πεκίνο διέταξε έναν άντρα που πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, να την αποζημιώσει για τις δουλειές του σπιτιού που αυτή έκανε στη διάρκεια του γάμου τους.

Η γυναίκα θα λάβει περίπου 6.500 ευρώ από τον πρώην σύζυγό της, για πέντε χρόνια απλήρωτης εργασίας στο σπίτι τους, ποσό που πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων σχολίασαν ως πολύ μικρό. «Με τόσα λεφτά ούτε νταντά για τα παιδιά δεν μπορείς να προσλάβεις για ένα χρόνο στο Πεκίνο», ήταν ένα από τα σχόλια, ενώ άλλοι τόνιζαν την ανάγκη να αναλάβουν οι άντρες περισσότερες δουλειές στο σπίτι και οι γυναίκες να μην παρατούν την καριέρα τους όταν παντρεύονται.

Οπως γράφει το BBC, ο Τσεν παντρεύτηκε την Γουάνγκ, το 2015. Το 2019, της ζήτησε διαζύγιο και αυτή δέχθηκε υπό τον όρο να αποζημιωθεί για τις δουλειές που έκανε στο σπίτι και για την ανατροφή του γιου τους, στην οποία είπε στο δικαστήριο ότι ο άντρας δεν είχε καμία συμμετοχή.

Το δικαστήριο διέταξε τον Τσεν να πληρώσει τα 6.500 ευρώ συν 255 ευρώ τον μήνα για έξοδα ανατροφής του παιδιού.

Σύμφωνα με τον νέο αστικό κώδικα, σε περίπτωση διαζυγίου, η γυναίκα (ή ο άντρας) μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση αν φέρει μεγαλύτερη ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού, τη φροντίδα των ηλικιωμένων συγγενών και αν βοηθά τον/την σύζυγο στην εργασία του/της.

Πριν από τον νέο αστικό κώδικα, αυτό το δικαίωμα είχαν μόνο τα ζευγάρια που είχαν συνάψει προγαμιαία συμφωνία, κάτι σπάνιο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι γυναίκες στην Κίνα κάνουν δουλειές νοικοκυριού για τέσσερις ώρες κατά μέσο όρο καθημερινά, διάστημα μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...