462
Κεραυνός κάνει τη νύχτα μέρα στο Νέο Δελχί | Shutterstock

Κεραυνοί: Η μεγαλύτερη απειλή για τον πληθυσμό της Ινδίας!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 18:20
Κεραυνός κάνει τη νύχτα μέρα στο Νέο Δελχί
|Shutterstock

Κεραυνοί: Η μεγαλύτερη απειλή για τον πληθυσμό της Ινδίας!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 18:20

Τον Μάρτιο του 2021 τέσσερις κηπουροί που εργάζονταν στα παρτέρια και τα φυτά ενός μεγάλου συγκροτήματος κατοικιών στο προάστιο Gurgaon του Νέου Δελχί στην Ινδία αναζήτησαν καταφύγιο κάτω από ένα δέντρο όταν ξέσπασε μια ξαφνική νεροποντή. Μια απόφαση που αποδείχτηκε τραγικό λάθος…

Ενας κεραυνός μπορεί με τα 300 εκατ. βολτ που παράγει να εξοντώσει οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό έχει την ατυχία να βρεθεί στο σημείο που θα χτυπήσει. Εκείνη τη βροχερή μέρα στόχος έγινε το ψηλό δέντρο. Ο ένας από τους τέσσερις κηπουρούς σκοτώθηκε ακαριαία και οι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Υπολογίζεται ότι για το ένα δευτερόλεπτο που διαρκεί το φαινόμενο, στο συγκεκριμένο σημείο αναπτύσσεται θερμότητα περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνεια του Ηλιου!

«Δεν θυμάμαι τι συνέβη σε μένα και πώς συνέβη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα είχαν καταστραφεί» δήλωσε αργότερα ένας από τους επιζώντες. Ο πιο άτυχος από τους τέσσερις άνδρες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, προστέθηκε στη μακρά λίστα με τους περίπου 2,5 χιλιάδες ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από κεραυνούς κάθε χρόνο στην αχανή και πολυπληθή χώρα.

Υπολογίζεται ότι από το 1967-2019 έχουν κεραυνοβοληθεί και πεθάνει περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές από φυσικές καταστροφές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν από ένα τέτοιο χτύπημα αντιμετωπίζουν στη συνέχεια προβλήματα απώλειας μνήμης, ζαλάδες και αδυναμία στις κινήσεις. 

Μαγνήτης κεραυνών

Το 2020 η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας άρχισε να εκδίδει προβλέψεις εμφάνισης κεραυνών και έτσι τώρα υπάρχουν εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα που προειδοποιούν τον πληθυσμό ώστε να προστατευθεί. Ταυτόχρονα, μεταδίδονται σχετικά μηνύματα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ εθελοντές με τηλεβόες ενημερώνουν τους κατοίκους σε όποιες παραγκουπόλεις δεν έχει πάει ακόμα ο ηλεκτρισμός.

Παράλληλα, «τρέχει» και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, το Lightning India Resilient Campaign, που προσπαθεί να ενημερώσει κατάλληλα τους κατοίκους της υπαίθρου για τους κινδύνους που διατρέχουν ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από αυτή την αιτία.

Ένας δυνατός κεραυνός χτυπά την πόλη Pune στη Δυτική Ινδία | Shutterstock

Ο αυξημένος αριθμός των θανάτων στην Ινδία από κεραυνούς πιθανότατα οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους. Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 την Ινδία χτύπησαν 18 εκατ. κεραυνοί. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 34% σε σχέση με τον αριθμό κεραυνών του 2019. Γενικότερα η αύξηση του αριθμού των κεραυνών στην Ινδία αυξάνεται συνέχεια από το 1995. 

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι το 70% των θανάτων στην Ινδία από κεραυνούς προέρχονται από μόλις τρία κρατίδια της χώρας. Πιο ευάλωτοι είναι οι εργάτες που εργάζονται στα χωράφια και τις φάρμες αλλά και οι κάτοικοι παράκτιων περιοχών. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...