Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές τον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο, είπε η Νίκη Κεραμέως, η οποία εμφανίζεται βέβαια ότι οι εξετάσεις θα έχουν τελειώσει το αργότερο στις 15 Ιουλίου.
Οσον αφορά το αν και πότε θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία —τα οποία, στο σύνολό τους, έχουν κλείσει από τις 10 Μαρτίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις νωρίτερα και με βάση την τελευταία ΚΥΑ θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 10 Μαΐου—, η υπουργός Παιδείας επανελαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για το πώς θα μπορεί να επανέλθει σε μια νέα πραγματικότητα».
Αναφερόμενη στην «επόμενη μέρα», η κυρία Κεραμέως είπε: «Θα προσέχουμε πολύ περισσότερο. Η νέα πραγματικότητα θα εφαρμοστεί σε όλες τις εκφάνσεις. Από το πώς πηγαίνουμε για ψώνια μέχρι το πώς πηγαίνουμε στο σχολείο. Θα είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί».
Η υπουργός για μια ακόμη φορά είπε ότι βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες. «Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα, όπως και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που έχουν μια δοκιμασία μπροστά τους. Επιδίωξη είναι οι εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο», τόνισε.
Κατά το ρεπορτάζ, το υπ. Παιδείας προσανατολίζεται, εφόσον υπάρξει το πράσινο φως από τους ειδικούς, να λειτουργήσουν τουλαχιστον οι τάξεις του Λυκείου και για λόγους ψυχολογικούς για τους υποψήφιους των πανεπιστημίων. Εκεί βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος εκ των τελειόφητων του Λυκείου ή και μια ολόκληρη τάξη. Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση για την κυρία Κεραμέως, η οποία την ίδια ώρα έχει και να σκεφτεί και τους μικρότερους μαθητές που έχουν χάσει ένα τεράστιο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οπως είπε η κυρία Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και με τους ειδικούς και εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές. «Το προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων», είπε.
Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει συγκλονιστικά αποτελέσματα», καθώς οι φοιτητές συμμετέχουν περισσότερο στις παραδόσεις μαθημάτων. Πάντως ξεκαθάρισε όσον αφορά την εξεταστική στα πανεπιστήμια ότι, «κανένα ακαδημαϊκό εξάμηνο δεν θα χαθεί». Μάλιστα τόνισε ότι το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως.
Τέλος, είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Αναφέρθηκε επίσης και στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και εξήγησε ότι με βάση υπουργική απόφαση, όσες υπηρεσίες δεν εκτελούνται δεν μπορούν να πληρώνονται π.χ. μεταφορά και σίτιση μαθητών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News