308
Η απόφαση του Ριάντ θα έχει επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη | REUTERS/Jessica Lutz/File Photo

Κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου – Κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι το αργό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 09:28
Η απόφαση του Ριάντ θα έχει επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη
|REUTERS/Jessica Lutz/File Photo

Κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου – Κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι το αργό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 09:28

Κατακόρυφη πτώση κατέγραφε τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, μετά τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι περικόπτει τις τιμές, αλλά και της αδυναμίας του ΟΠΕΚ να πετύχει συμφωνία για τη μείωση στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Το πρωί της Δευτέρας η τιμή του αργού είχε φτάσει να υποχωρεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- κατά 33% στα 27,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρούσε κατά 30% στα 31,54 δολάρια το βαρέλι.

Είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες (συγκεκριμένα από το 1991), η οποία με τη σειρά της έχει συμπαρασύρει και τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη, τα οποία  άνοιξαν τη Δευτέρα με πολύ μεγάλες απώλειες.

Το Σάββατο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις τιμές πώλησης από 6 έως 8 δολάρια και ότι, από τον Απρίλιο, θα αυξήσει τις ποσότητες αργού. Η χώρα παράγει σήμερα 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά έχει τη δυνατότητα να φτάσει στα 12,5 εκατ. βαρέλια.

Η κίνηση ήλθε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Ηταν από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας το εναρκτήριο λάκτισμα ενός πολέμου τιμών που αναμένεται να πλήξει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και συμμάχους της, όπως το Ιράν, και τη χειμαζόμενη οικονομικά Βενεζουέλα, έγραψαν οι New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μπορεί να φτάσουν σε συμβιβασμό, αλλά σε αντίθετη περίπτωση πολλοί παίκτες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον πολύ χαμηλών τιμών.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι να μπούμε σε μια οδυνηρή διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι οι τιμές να φτάσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο που θα πιέσουν για μια μορφή συμβιβασμού για την επανέναρξη του περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ» εκτίμησε η συμβουλευτική εταιρεία Εurasia Group, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...