Ο Αρσέν Βενγκέρ, που από τα νιάτα του είχε το χάρισμα να βλέπει πιο μακριά απ’ όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, άρχισε την καμπάνια του υπέρ της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία, από την Equipe. «Στην εποχή των social media και της ενημέρωσης 24 ώρες το 24ωρο, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο τετραετής κύκλος των Μουντιάλ είναι αναχρονιστικός. Ακόμη και το Euro 2020, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες, σήμερα φαντάζει τόσο μακρινό… Το κοινό, ιδίως οι νέοι, δεν μπορούν να περιμένουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Θέλει πιο πολλούς σημαντικούς αγώνες, κι όχι προκριματικά που διαρκούν ενάμισι χρόνο», τόνισε στη συνέντευξή του, που προκάλεσε αναταραχή. Αντίστοιχη με εκείνη που είχε ξεσηκώσει η εξαγγελία για τη δημιουργία της European Super League πριν από μερικούς μήνες. Μόνο που, αυτό το νέο σχέδιο δεν θα είναι ένα «πυροτέχνημα» 48 ωρών.
Ο αλσατός πρώην μάνατζερ της Αρσεναλ, που σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην παγκόσμια συνομοσπονδία (FIFA), θα κάνει την Πέμπτη, στην Ντόχα, τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ, παρουσιάζοντάς το σε επιλεγμένες προσωπικότητες των γηπέδων, όπως μετέδωσε το Sky Sports. Θα είναι παρόντες, ο Μάικλ Οουεν, ο Τζον Τέρι και αρκετοί διάσημοι προπονητές. Ανάμεσά τους και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, της εθνικής Αγγλίας, που έχει, ήδη, εκδηλώσει την αντίθεσή του: «Η γενιά μου θα το βρει αρκετά παράξενο, το να έχουμε Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια».
Δεν είναι ο μόνος που έχει αντιρρήσεις. Αλλά, σύμφωνα με τον Guardian, η FIFA δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτό το «χρυσωρυχείο», και να μην αφήσει άλλο την UEFA -την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία- να μονοπωλεί με τις διοργανώσεις της (Euro, Τσάμπιονς Λιγκ, κ.λπ.) έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οσο κι αν ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, πως μια τέτοια αλλαγή στο διεθνές καλεντάρι θα «σκοτώσει» το ποδόσφαιρο, 166 από τις 211 εθνικές ομοσπονδίες – μέλη της FIFA, ιδίως της Αφρικής, της Ασίας, της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, και της Ωκεανίας, βρίσκουν το σχέδιο πολύ ενδιαφέρον. Ετσι, τον περασμένο Μάρτιο ψήφισαν υπέρ της εξέτασης της πρότασης, που είχε γίνει από την ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας – μιας από τις πιο πιστές στον Ινφαντίνο. Η FIFA τούς υπόσχεται περισσότερα έσοδα, ανάλογα με την αύξηση των δικών της, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες να προκριθούν στην τελική φάση. Το 2026 έρχεται το πρώτο Μουντιάλ των 48 φιναλίστ, με μόνο 16 ομάδες από την Ευρώπη, οι οποίες μονοπωλούν τα τρόπαια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Το κυριότερο είναι οτι, με το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται ανά διετία, περισσότερες χώρες σε όλες τις ηπείρους θα έχουν τη δυνατότητα να το διοργανώσουν. Η Αφρική έχει φιλοξενήσει μόνο ένα, το 2010 (το Μαρόκο έχει θέσει υποψηφιότητα πέντε φορές, κι έχασε και τις πέντε). Η Αγγλία, που θεωρείται ως η πατρίδα του ποδοσφαίρου, επίσης: το 1966. Η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Χιλή δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια ανάθεση μετά το 1978. Τώρα βρίσκονται… στην ουρά, το Μαρόκο, η Αγγλία, η Αργεντινή, η Κίνα, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία. Αν υποθέσουμε οτι η FIFA ανέθετε, σήμερα, τις επόμενες διοργανώσεις με αυτή τη σειρά, η τελευταία χώρα θα έπρεπε να περιμένει έως το… 2050.
Με εξαίρεση τους φιλάθλους κάποιας ηλικίας, που μπορεί να πιστεύουν οτι η διοργάνωση του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια μπορεί να το κάνει λιγότερο σημαντικό, ποιος δεν θα ήθελε να το απολαμβάνει πιο συχνά; Ενα μεγάλο τουρνουά (Παγκόσμιο Κύπελλο, η Euro) κάθε καλοκαίρι, ήταν το κρυφό όνειρο των ποδοσφαιρόφιλων. Που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε με… σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τώρα φαίνεται απολύτως εφικτό.
Το θέλουν και οι top ποδοσφαιριστές, εφόσον ισχύσει η δέσμευση του Βενγκέρ οτι οι διακοπές τους θα είναι, τουλάχιστον, 25 μέρες το χρόνο. Γιατί θα έχουν διπλάσιες ευκαιρίες στην καριέρα τους να ζήσουν τη συγκλονιστική εμπειρία της συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ. Και τα media, που έχουν υπερκέρδη στις μεγάλες διοργανώσεις. Και οι χορηγοί, και οι διαφημιστές. Και όλοι οι επαγγελματίες του σπορ.
Ποιοί δεν το θέλουν; Οι δύο πλουσιότερες συνομοσπονδίες, της Ευρώπης και την Νότιας Αμερικής. Επειδή το Euro και το Κόπα Αμέρικα, που γεμίζουν τα ταμεία τους, θα γίνουν «σάντουϊτς» ανάμεσα σε δύο Μουντιάλ. Επίσης, οι ισχυρές εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, επειδή οι πάσης φύσεως προκριματικοί αγώνες των εθνικών ομάδων θα συρρικνωθούν σε 4-5 εβδομάδες. Το παιχνίδι Αγγλίας – Ανδόρας (4-0) στο «Γουέμπλεϊ» την περασμένη Κυριακή είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, όμως συγκέντρωσε πάνω από 67.000 θεατές. Αυτά τα έσοδα, θα μειωθούν δραματικά.
Δεν το θέλουν και οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Διότι ένα θερινό τουρνουά τεσσάρων εβδομάδων, συν δέκα (τουλάχιστον) μέρες προετοιμασίας των εθνικών ομάδων, συν 25 μέρες διακοπών (που εγγυάται στους ποδοσφαιριστές ο Βενγκέρ), σημαίνουν οτι θα χάσουν τους καλύτερούς τους παίκτες για πάνω από δύο μήνες, την εποχή που θησαυρίζουν από τις περιοδείες τους και τα φιλικά ματς που δίνουν σε όλο τον Κόσμο.
Οι τελικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα τεθούν σε ψηφοφορία στο επόμενο συνέδριο της FIFA, μέσα στο 2022. Αλλά οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν μετά το Μουντιάλ του 2026 και το Euro του 2028. Ο νέος, διετής κύκλος της διοργάνωσης μπορεί να ανοίξει το 2030. Ακριβώς έναν αιώνα μετά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News