Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον, καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός της από οδηγούς φορτηγών που έχουν συγκεντρωθεί από όλο τον Καναδά, διαμαρτυρόμενοι για τα υγειονομικά μέτρα.
«Αυτό (η κήρυξη) αντανακλά τον σοβαρό κίνδυνο και την απειλή που συνιστούν για την ασφάλεια των κατοίκων οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και τονίζει την ανάγκη για υποστήριξη από άλλες αρχές και κυβερνητικά κλιμάκια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο δήμαρχος της καναδικής πρωτεύουσας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα επιβάλει.
Το «κομβόι της ελευθερίας», όπως το αποκαλούν οι διαδηλωτές, ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας οδηγών λεωφορείων κατά του μέτρου που επιβάλει τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ, για να εξελιχθεί σε καθολική διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κατά της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό.
Ο καναδός πρωθυπουργός αρχικά φυγαδεύτηκε μαζί με την οικογένειά του, όταν οι διαδηλωτές κατέφθαναν στην καναδική πρωτεύουσα, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από πολίτες όσο και από τα κόμματα.
Αργότερα, δήλωσε ότι δεν θα έστελνε στρατό εναντίον τους, όπως ζήτησαν οι αρχές της πόλης και η αστυνομία. Αλλά πλέον οι διαδηλωτές έχουν παραλύσει την πόλη με τα φορτηγά τους εδώ και μία εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο ήρθαν χιλιάδες ακόμα.
Περίπου 100 διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει γύρω από το Κοινοβούλιο και δείχνουν αποφασισμένοι να μείνουν για καιρό εκεί, αφού ήδη συγκεντρώνουν και καύσιμα. Ο Τριντό τούς έχει ζητήσει να φύγουν, αλλά αρνείται να τους συναντήσει. Οι ίδιοι διεμήνυσαν ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για άρση όλων των μέτρων κατά της Covid-19 σε όλη τη χώρα, δεν θα μείνουν στην Οτάβα «ούτε μια μέρα παραπάνω».
Οι κάτοικοι της Οτάβας είναι έξαλλοι με τους διαδηλωτές, τον θόρυβο από τις κόρνες τους, τους κλειστούς δρόμους και τον φόβο που προκαλούν στους πολίτες και μάλιστα πραγματοποίησαν διαδήλωση εναντίον τους. Κάποιοι αντιεμβολιαστές κρατούσαν σημαίες με τη σβάστικα.
Η online πλατφόρμα GoFundMe, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί 10 εκατ. δολάρια από δωρεές υπέρ των αντιεμβολιαστών, ανακοίνωσε ότι σταματά την καμπάνια και θα επιστρέψει τα χρήματα στους δωρητές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News