«Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Χωρίς Ενωμένη Ευρώπη, καμία χώρα δεν έχει μέλλον». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, στη συζήτηση που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης στο Public του Συντάγματος το Δίκτυο «Ανανέωση» με θέμα «Εχει αύριο ή Ευρώπη»;
Ο κ. Καμίνης περιγράφοντας τα μεγάλα διλήμματα και τις προκλήσεις της Ευρώπης, εντόπισε ως κύρια αιτία της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη την οικονομία, σημειώνοντας: «Οι 17 εκατομμύρια άνεργοι είναι εκείνοι που δίνουν το σινιάλο στη νέα γενιά, ώστε να την αμφισβητεί». Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες ένιωσαν την απουσία της, ακόμα και από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
«Στις επόμενες εκλογές έρχεται ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λιγότερο συναινετικό, όπως άλλωστε και η κατάσταση στα κράτη-μέλη. Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι εθνικιστές δύσκολα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσούκαλης, συμπληρώνοντας ότι «δεν αρκεί να καταδικάζουμε τους λαϊκιστές, πρέπει πρώτα από όλα να δούμε γιατί απέτυχαν τα συστημικά κόμματα στην Ελλάδα».
Ο κ. Παγουλάτος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ αυτό εντείνεται, οι μόνοι που εμφανίζονται να το ικανοποιούν είναι πολιτικοί, τύπου Σαλβίνι και Ορμπάν, με ένα εθνικιστικό υπόστρωμα και τη δημιουργία εξωτερικών εχθρών», υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη. «Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι το ‘80 οι δυνάμεις της ακροδεξιάς ήταν όσο και σήμερα», πρόσθεσε.
«Το 70% των πολιτών και το 80% των νέων ενημερώνεται και προσλαμβάνει τον κόσμο από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» παρατήρησε ο κ. Τσίμας, επιχειρώντας να περιγράψει την αλλαγή που έχουν φέρει στην πληροφόρηση και αντίληψη των πολιτών.
Ο κ. Καμίνης, προσδιόρισε το Μεταναστευτικό και την Κλιματική Αλλαγή ως δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κληθεί η ΕΕ να διαχειριστεί, σημειώνοντας ότι «στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής η Ευρώπη μας κάνει περήφανους, είμαστε στην πρωτοπορία συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε τους πλέον φιλόδοξους στόχους» και συμπλήρωσε «Πρέπει να δείξουμε με απτό και κατανοητό τρόπο στους πολίτες τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή». Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε το μεταναστευτικό ως ένα πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του ζήτημα, γιατί εκτός των άλλων τα Ευρωπαϊκά Κράτη είναι πολύ περισσότερο εθνικά κράτη παρά συνταγματικά κράτη.
Με αφορμή την Αστική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Καμίνης έκανε ειδική αναφορά στη σημασία των πόλεων και στο ρόλο που διαδραματίζουν, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα συμμετείχε από την πρώτη μέρα πολύ ενεργά, μέσω της Σύμπραξης για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. «Οι πόλεις πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις καθώς είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες και τα ζητήματα των πολιτών. Στις πόλεις ευδοκιμεί η δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Καμίνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News