369
Ο,τι απέμεινε στο κέντρο του Γκρίνβιλ | REUTERS/Fred Greaves

Καλιφόρνια: Η πυρκαγιά «Ντίξι» έχει κάψει 2,1 εκατ. στρέμματα από τα μέσα Ιουλίου!

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 10:34
Ο,τι απέμεινε στο κέντρο του Γκρίνβιλ
|REUTERS/Fred Greaves

Καλιφόρνια: Η πυρκαγιά «Ντίξι» έχει κάψει 2,1 εκατ. στρέμματα από τα μέσα Ιουλίου!

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 10:34

Περίπου 3.000 κάτοικοι κλήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη να εγκαταλείψουν τα χωριά που βρίσκονται στο διάβα της τεράστιας πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοδυτική Καλιφόρνια.

Η λεγόμενη πυρκαγιά «Ντίξι» έχει ήδη κάψει 2,1 εκατ. στρέμματα από τα μέσα Ιουλίου σε μια περιοχή με πυκνά δάση! Προς το παρόν, βρίσκεται υπό έλεγχο μόνο το 23% της έκτασής της, ενώ επιχειρούν 5.000 πυροσβέστες.

Η Γκρίνβιλ, μία ιστορική κωμόπολη με 800 κατοίκους, περικυκλώθηκε από τις φλόγες το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. Το κέντρο της καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι άνεμοι, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία κάνουν αδύνατη την κατάσβεσή της.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», δήλωσε ο Μιτς Μάτλοου, εκπρόσωπος των πυροσβεστών. «Μερικές φορές αυτό δεν αρκεί».

Πυροσβέστες τρέχουν προς μία εστία κοντά στο Κουίνσι

Η κωμόπολη αυτή δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, την περίοδο που είχε ξεκινήσει η αναζήτηση χρυσού στην περιοχή.

Κάτοικος του Γκρίνβιλ σε καμένο κτίριο

Ηδη από την Τετάρτη περίπου 2.000 κάτοικοι της Καλιφόρνιας είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς πλησίαζαν οι φλόγες. Οι αρχές ζήτησαν επίσης την Πέμπτη από τους κατοίκους των μικρών πόλεων Τέιλορσβιλ και Γουέστγουντ, που βρίσκονται νότια και βόρεια της Γκρίνβιλ, να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η έκταση που είχε καεί στην Καλιφόρνια ως τα τέλη Ιουλίου ήταν σε ποσοστό 250% μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταστραφεί την ίδια περίοδο το 2020 – τη χειρότερη χρονιά από απόψεως πυρκαγιών στην πρόσφατη ιστορία της πολιτείας.

Πεζοπόρο τμήμα στο δάσος, κοντά στο Τέιλορβιλ

Η πυρκαγιά Ντίξι θυμίζει την πυρκαγιά Πάρανταϊζ του 2018, την πιο φονική των τελευταίων ετών στην Καλιφόρνια.

Τα καλώδια ηλεκτροδότησης που περνούσαν από την πόλη Πάρανταϊζ προκάλεσαν εκείνη την πυρκαγιά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 86 άνθρωποι. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Pacific Gas and Electeric (PG&E), η μεγαλύτερη εταιρεία στην Καλιφόρνια, παραδέχθηκε την ευθύνη της για την πυρκαγιά αυτή.

Τα καλώδια της ίδιας εταιρείας φαίνεται ότι προκάλεσαν και την πυρκαγιά Ντίξι, μετά την πτώση ενός δέντρου σε καλώδιο τροφοδοσίας.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου ότι θα μεταφέρει κάτω από το έδαφος 16.000 χιλιόμετρα καλωδίων της, προκειμένου να αποφύγει να επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχες πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...