-
The Verge, Guardian
Επανάσταση;/ Και ο Θεός έπλασε τις αρετουσάριστες γυναίκες
Η πολυαναμενόμενη στροφή ήρθε από ένα από τα πιο διάσημα φωτογραφικά πρακτορεία στον κόσμο. Οπως γράφει το Verge, το Getty Images δεν θα δημοσιεύει πλέον φωτογραφίες με ψηφιακά ρετουσαρισμένα σώματα. Από την 1η Οκτωβρίου, «κάθε φωτογράφος που θα συνεργάζεται με το Getty (ή με το ιδίων συμφερόντων iStock) θα πρέπει να υπογράψει ένα συμβόλαιο που εγγυάται ότι οι φωτογραφίες των μοντέλων δεν είναι ρετουσαρισμένες». Μόνο αλλαγές στο χρώμα και το φως θα γίνονται αποδεκτές, ενώ θα απαγορευτεί οτιδήποτε αλλάζει το σχήμα του σώματος.
Hδη από το καλοκαίρι, υπενθυμίζει ο Guardian, το αμερικανικό πρακτορείο ανανέωσε τον κατάλογο δειγμάτων και απεικονίζονται περισσότερα πρόσωπα – και διαφορετικά. «Οι φωτογραφίες που υπήρχαν – όπως λέει – παρουσίαζαν πάντα λευκά πρόσωπα, δίνοντας μια παραμορφωμένη εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας». Με το νέο μέτρο θέλει να δώσει «μεγαλύτερη προσοχή σε μια ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, ιδιαίτερα του θηλυκού».
Το αμερικανικό «στοπ στο ρετούς» συμπίπτει, μεταξύ άλλων, με την εβδομάδα μόδας στο Παρίσι και την ψήφιση ενός νέου νόμου στη Γαλλία, ο οποίος προβλέπει, από τον Οκτώβριο, την αναγραφή των λέξεων «επεξεργασμένη φωτογραφία» σε κάθε διαφήμιση που περιέχει ψηφιακά επεξεργασμένα σώματα.
Ήταν ώρα.
Φωτό: Κι αυτό δεν είναι τίποτα. Πηγή: Shutterstock
-
Corriere della Sera
Κρίσεις/ Υπάρχει ελπίδα για ολυμπιακή εκεχειρία;
Ενα μικρό θαύμα στον πάγο: Η λεπτή χαραμάδα μιας πιθανής ανακωχής ανοίχτηκε από ένα ζευγάρι του καλλιτεχνικού πατινάζ από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι προκρίθηκαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 θα πραγματοποιηθούν στο Πιεόντσανγκ της Νότιας Κορέας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τον 38ο Παράλληλο. Και το ερώτημα είναι ένα: τι θα κάνει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν; Θα σεβαστεί την ολυμπιακή εκεχειρία ή με μια δοκιμή πυραύλου θα αναγκάσει σε φυγή χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο;
Μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί, γράφει η Corriere della Sera, τον εφιάλτη μιας πυρηνικής έκρηξης από την άλλη πλευρά των συνόρων , στη πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή του πλανήτη; Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη πει ότι εάν η κατάσταση είναι επικίνδυνη τον Φεβρουάριο, δεν θα στείλει την ομάδα της. Επίσης αβέβαιη είναι η συμμετοχή της Αυστρίας και της Γερμανίας.
Οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν επαναλάβει, εδώ και μήνες, τις προσκλήσεις στην Πιονγιάνγκ για να στείλουν έναν εκπρόσωπο στους αγώνες και δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Τώρα, όμως, το ζευγάρι του καλλιτεχνικού πατινάζ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) κέρδισε την πρόκριση. Είναι η 18χρονη Ρίομ Τάε Οκ και ο 25χρονος Κιμ Γιου Σικ που πήραν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τουρνουά στη Γερμανία. Το ζευγάρι προπονήθηκε για τον αποφασιστικό αγώνα στον Καναδά ακολουθώντας τις συμβουλές δύο Καναδών: ενός προπονητή και ενός χορογράφου.
Λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της: Οι αθλητές από τη Βόρεια Κορέα εκτελούν συνήθως τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι και το «A day in the life» των Beatles. Αλλά για τον τελικό στη Βαυαρία αποδέχτηκαν την πρόταση του χορογράφου στο Μόντρεαλ: «Je ne suis qu’une chanson», τη συγκινητική μελωδία της Ζινέτ Ρενό.
Μετά την πρόκριση ο Κιμ, σε μια σπάνια δημόσια δήλωση, παραδέχτηκε: «Αισθανόμουν νευρικός, αλλά ο κόσμος μας ενθάρρυνε και ένιωθα επίσης την εμπιστοσύνη των προπονητών μας». Μπράβο ρε Κιμ, το πάτησες.
Φωτό: Συγχαρητήρια στα παιδιά. Πηγή: Reuters/Michael Dalder
-
USA Today, La Nacion
Ο τελευταίος desaparecido/ Πού είναι ο Σαντιάγο Μαλδονάδο;
Iσως συνελήφθη από την αστυνομία της Αργεντινής έπειτα από διαδήλωση στην Παταγονία . Ηταν εκεί που διαμαρτυρήθηκε ο αργεντινός ακτιβιστής την 1η Αυγούστου για την εκδίωξη των ιθαγενών Μαπούτσε από τη γη των 900.000 εκταρίων που προοριζόταν για αυτούς και τελικά περιήλθε στην κυριότητα του ομίλου Benetton αντί 50 εκατ. δολαρίων. Τα ίχνη του χάθηκαν από τότε, γράφει η Usa Today.
Αλλά οι φίλοι του δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες αναζήτησης: εδώ και δύο μήνες το πρόσωπό του εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Αργεντινής, τυπωμένο σε t-shirts, ζωγραφισμένο στο έδαφος ή σε τοίχους σε όλη τη χώρα. Και συνοδεύεται από μια επιγραφή: «Πού είναι ο Σαντιάγο Μαλδονάδο;». Με τον 28χρονο έχουν ασχοληθεί, επίσης, τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η Επιτροπή του ΟΗΕ αρμόδια για τις βίαιες εξαφανίσεις.
Κάποιοι αστυνομικοί που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Παταγονία λένε ότι ο Μαλδονάδο ίσως έχει πνιγεί στο ποτάμι, όταν με μερικούς ιθαγενείς προσπάθησε να διαφύγει από το χαλάζι από σφαίρες καουτσούκ που έριξε η αστυνομία. Αλλά σώμα δεν έχει βρεθεί. Και χωρίς το σώμα, δεν υπάρχει δείγμα DNA για να εξεταστεί. Εξαφανισμένα επίσης είναι και τα τρία κινητά του τηλέφωνα. Και όχι μόνο αυτό: Ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε από τη Nacion φαίνεται να δείχνει ότι ο Μαλδονάδο βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό βαν.
Όλα αυτά κάνουν να ξυπνά για εκατομμύρια Αργεντινούς το φάντασμα της δεκαετίας του ’70 και του ’80, όταν το στρατιωτικό καθεστώς εξαφάνισε τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους. Οι desaparecidos ανακρίθηκαν από τις ομάδες θανάτου, βασανίστηκαν σε στρατιωτικές φυλακές και τέλος πετάχτηκαν στον Ατλαντικό από αεροπλάνα.
Mπορεί να είναι αυτή η μοίρα του Σαντιάγο Μαλδονάδο;
Φωτό: Σε εφημερίδες, σε πανό, σε t-shirt. Αλλά ο ίδιος άφαντος. Πηγή: Reuters/ Marcos Brindicci
-
South China Morning Post
Στρατιωτικές βάσεις/ Τι κάνουν οι Κινέζοι στο Τζιμπουτί;
Η Κίνα έχει την πρώτη της στρατιωτική βάση στο εξωτερικό από την περασμένη εβδομάδα: πρόκειται για μία εγκατάσταση στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, όπου εκατοντάδες μονάδες μάχης έχουν προσγειωθεί πριν από μέρες προερχόμενες από το Πεκίνο, με τη επίσημη αιτιολογία της ειρηνευτικής αποστολής.
Oμως, η επέκταση των υποδομών και των νέων προβλητών στη βάση δείχνουν πολύ διαφορετικές προθέσεις από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, επισημαίνει η South China Morning Post σε ένα άρθρο που αποκαλύπτει πώς η στρατιωτική βάση που κατασκευάστηκε από τους Κινέζους στο Τζιμπουτί είναι σε θέση να φιλοξενήσει ακόμη και τα μεγάλα κινεζικά πλοία στις προηγμένες λιμενικές του εγκαταστάσεις.
Οι δορυφορικές εικόνες και οι ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι η βάση διαθέτει στρατιωτική υποδομή, με στρατώνες, μονάδες αποθήκευσης και συντήρησης και εγκαταστάσεις σύνδεσης που μπορούν να διαχειριστούν τις περισσότερες μονάδες ναυτικού στόλου στο Πεκίνο.
Η Κίνα είναι σχεδόν η τελευταία – η έβδομη – χώρα που καθιερώνει στρατιωτική παρουσία στο μικρό αφρικανικό κράτος, ένα από τα φτωχότερα στην περιοχή, ακολουθώντας τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας μεταξύ άλλων. Αλλά η βάση στο Τζιμπουτί, σε μια στρατηγική περιοχή για τον έλεγχο της πρόσβασης στη διώρυγα του Σουέζ, προκαλεί ανησυχία όσον αφορά τις γεωπολιτικές βλέψεις του Πεκίνου το εξωτερικό.
Φωτό: Είναι και κομάντα. Πηγή: Reuters
Verge και Guardian για μια απόφαση που κάνει το ρετούς παρελθόν / Η Corriere della Sera για την ελπίδα μιας ολυμπιακής εκεχειρίας / USA Today και Nacion για μια εξαφάνιση που ξύπνησε φαντάσματα / Και η South China Morning Post…