Ολοένα και πιο χαοτική, πέρα από εκρηκτική, καθίσταται η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σαράζ απειλεί πλέον με στρατιωτική επέμβαση και η Αίγυπτος. Το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε πως εάν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Σαράζ – τον οποίο στηρίζει κυρίως η Τουρκία – αποπειραθούν να καταλάβουν την Σύρτη (γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι και πόλη-κλειδί για τον έλεγχο των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου) ή την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα – τότε η Αίγυπτος θα έχει κάθε δικαίωμα να επέμβει στη Λιβύη, δίχως μάλιστα – σύμφωνα τουλάχιστον με τον αιγύπτιο πρόεδρο – να παραβιάσει τη διεθνή νομιμότητα.
Ο Φατάχ αλ Σίσι που στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην βορειοαφρικανική χώρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά επισήμανε πως η προστασία της Σύρτης και της αλ Τζούφρα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Αίγυπτο.
Την επομένη εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας που ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» από το Κάιρο, παρότι κατά την ομιλία του ο αιγύπτιος ηγέτης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως στην περίπτωση επέμβασης του αιγυπτιακού στρατού στη Λιβύη, τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι επικεφαλής τοπικών φυλών που στηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ. «Δεν θα είμαστε εισβολείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ Σίσι, επαναλαμβάνοντας πως το μόνο που επιδιώκει το Κάιρο είναι να καταστεί η Λιβύη μια χώρα ασφαλής και σταθερή και ικανή να αναπτυχθεί.
Πάντως πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη με τους ειδικούς αναλυτές να ερμηνεύουν ποικιλοτρόπως την προειδοποίηση του Σίσι, ο οποίος προέβη στις δηλώσεις του δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, την Τρίτη 23 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει αρνηθεί να συμμετάσχει.
Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί πως το Κάιρο εναντιώνεται στον Φαγιέζ αλ Σαράζ, στηρίζοντας ενεργά, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, τον Χαλίφα Χαφτάρ, κυρίως γιατί ο λίβυος πρωθυπουργός χαίρει της υποστήριξης της Τουρκίας αλλά και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα μέλη της οποίας εξακολουθούν να διώκονται στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 από τον αιγυπτιακό στρατό με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο της χώρας.
Η επίδειξη ισχύος και οι απειλητικές προειδοποιήσεις του Φατάχ αλ Σίσι θα μπορούσαν να αποσκοπούν και στο να αποδεχτεί τελικά η Τρίπολη το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που έχει προτείνει η Αίγυπτος. Συγχρόνως, όμως, το Κάιρο κατά πάσα πιθανότητα επιθυμεί επίσης να αναδειχθεί η Αίγυπτος ως περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ως το αντίπαλο δέος της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κυβέρνηση του Σίσι να παίζει το εθνικιστικό χαρτί στο εσωτερικό της πατρίδας του, ούτως ώστε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου στο εξωτερικό.
Δεν αποκλείεται, όμως, το Κάιρο να θέλει την ίδια ώρα να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά και τις έντονες ανησυχίες για το αδιέξοδο που έχει επέλθει στις συνομιλίες με την Αντίς Αμπέμπα για την κατασκευή του φαραωνικών διαστάσεων υδροηλεκτρικού «Φράγματος της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» στον Μπλε Νείλο, έργο που το Κάιρο χαρακτηρίζει «υπαρξιακή απειλή» για τους 102 εκατομμύρια Αιγύπτιους.
Οσον αφορά την κατάσταση στα εδάφη της Λιβύης, το πιο δυσοίωνο σενάριο για το Χαλίφα Χαφτάρ και τις χώρες που τον υποστηρίζουν (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα), θα ήταν η αεροπορική βάση αλ Γουατίγια να αποτελέσει έδρα για μόνιμη στάθμευση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και συγχρόνως να καταστεί μόνιμη η τουρκική παρουσία και στη ναυτική βάση της Μισράτα, με την Αγκυρα να έχει κατά νου τα συμφέροντά της όχι μόνον εντός της Λιβύης αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θεωρείται, όμως, δεδομένο πως οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και την αεροπορική βάση αλ Γκαρνταμπίγια, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Ιανουάριο οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ και βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την Σύρτη.
Οσον αφορά τη στάση των Ρώσων, μετά την προειδοποίηση του Σίσι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έσπευσε να επισημάνει έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο, πως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος της Λιβύης είναι η κατάπαυση του πυρός και ο διάλογος
Επίσημα η ρωσική κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή στη Λιβύη αλλά πλέον θεωρείται δεδομένο πως στηρίζει ενεργά τον Χαλίφα Χαφτάρ, τόσο με ρώσους μισθοφόρους όσο και με στρατιωτικό εξοπλισμό, και απώτερο σκοπό να καταστεί μόνιμη και η ρωσική παρουσία στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς στην αεροπορική βάση της αλ Τζούφρα έχουν ήδη μεταβεί (από τον Μάιο) και επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.
Αρκετοί αναλυτές, ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά και προειδοποιούν ότι οι Ρώσοι είναι απρόβλεπτοι, πως ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση τους με γνώμονα, φυσικά, την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Μάλιστα σύμφωνα με τον Αντονι Λόιντ, τον βετεράνο και πολυβραβευμένο πολεμικό ανταποκριτή των λονδρέζικων Times, το Κρεμλίνο στρώνει ήδη τον δρόμο ούτως ώστε τη Λιβύη να κυβερνήσει τελικά ο Σαΐφ αλ- Ισλάμ Καντάφι, σχεδόν μια δεκαετία μετά τον μαρτυρικό θάνατο του δικτάτορα πατέρα του στα χέρια των υποστηριζόμενων από το ΝΑΤΟ αντικαθεστωτικών που ελέγχουν τώρα την Τρίπολη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News