526
Πλήθος Αφγανών που περιμένουν έξω από την πύλη του αεροδρομίου για την ευκαιρία σε μία ζωή μακριά από τους Ταλιμπάν | Reuters

Καμπούλ: Επτά Αφγανοί σκοτώθηκαν στο χάος έξω από το αεροδρόμιο

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 12:55
Πλήθος Αφγανών που περιμένουν έξω από την πύλη του αεροδρομίου για την ευκαιρία σε μία ζωή μακριά από τους Ταλιμπάν
|Reuters

Καμπούλ: Επτά Αφγανοί σκοτώθηκαν στο χάος έξω από το αεροδρόμιο

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 12:55

Επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

«Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των επτά αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ. Οι συνθήκες στο πεδίο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Δεν διευκρινίστηκε πώς σκοτώθηκαν οι επτά Αφγανοί.

Αγνοούνται παιδιά

Στο μεταξύ, πολλά παιδιά φαίνεται πως χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου.

Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια.

Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να φύγει από τη χώρα.

Ο πατέρας του προφανώς έπεσε εν μέσω του πλήθους και το παιδί δεν έχει δει κανέναν γονέα του από εκείνη τη στιγμή.

Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Δημοσιογράφος, που βρίσκεται μεταξύ ομάδας εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και πανεπιστημιακών, η οποία είχε την τύχη να καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Κυριακή, περιγράφει σκηνές από ανθρώπους που στην απόγνωσή τους κρεμόντουσαν ή έμπαιναν στο λεωφορείο που τους μετέφερε εκεί.

«Μας έδειχναν τα διαβατήριά τους και φώναζαν: “Πάρτε μας μαζί σας, σας παρακαλούμε πάρτε μας μαζί σας”», διηγήθηκε ο δημοσιογράφος στο AFP. «Ο μαχητής των Ταλιμπάν που βρισκόταν στο φορτηγό μπροστά μας αναγκάστηκε να ρίξει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος».

Ταλιμπάν: Φταίνει οι Αμερικάνοι για το χάος

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν απεγνωσμένα να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της, απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Ο Λευκός Οίκος θα χρησιμοποιήσει επιβατικά αεροσκάφη αμερικανικών αεροπορικών

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως 18 αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από τις εταιρείες United, American Airlines και Delta δεν θα πετάξουν στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ανθρώπων, που έχουν ήδη φύγει από το Αφγανιστάν.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air θα παράσχουν τρία αεροσκάφη η κάθε μία, δύο η Hawaiian Airlines και τέσσερα η United Airlines.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρόγραμμα CRAF (Civil Reserve Air Fleet). Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (Αύγουστος 1990-Μάιος 1991) και κατόπιν κατά την εισβολή στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2002-Ιούνιος 2003).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...