Ποιες ιστορίες έχουν να διηγηθούν μέσα από τις οθόνες 40 τηλεοράσεων ισάριθμοι κάτοικοι της περιοχής Κούμπα στη Κωνσταντινούπολη; Της κοινότητας που πρωτοδημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αρχικά από αριστερούς αντάρτες πόλης που έψαχναν καταφύγιο, αλλά σταδιακά κατελήφθη από άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο;
Οι απαντήσεις βρίσκονται στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, όπου φιλοξενείται, στα περίπου 6.500 τ.μ. που μέχρι πρόσφατα ήταν απρόσιτα, η εικαστική έκθεση «Portals – Πύλη». Ο συνολικός χώρος του καπνεργοστασίου είναι 19.000 τ.μ. και περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βουλής και του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ, ο οποίος και ανέλαβε το κόστος της αναμόρφωσης των έως πρόσφατα κλειστών χώρων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Τα έργα έχουν δημιουργήσει 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες. Μεταξύ τους υπάρχουν και 15 καινούργιες αναθέσεις έργων, που αναπτύσσονται σε τέσσερις θεματικές: Κίνηση, Κοινό Βίωμα, Σύνδεση και Σπίτι. Και διηγούνται πολλαπλές ιστορίες που διασυνδέονται δημιουργώντας ένα ενιαίο αφήγημα. Ανάμεσά τους, 18 έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα έργα ή έργα των οποίων ανανεώθηκε η παραγωγή και το πλαίσιο παρουσίασής τους ώστε να συνδεθούν στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Ο νέος πολιτιστικός χώρος, επιφάνειας 6.500 τ.μ., φιλοδοξεί να γίνει ένα ανοιχτό σε όλους δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
Στη χρονική συγκυρία της εθνικής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και της πανδημίας του κορονοϊού, η έκθεση φιλοδοξεί να αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την αλλαγή και την ανατροπή.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους αναμορφωμένους χώρους, στο αίθριο, στις αίθουσες και τα πατάρια, στα λουτρά, στο παλιό τελωνείο, στον περιβάλλοντα χώρο, στη στέγη και στην πρόσοψη του κτιρίου αλλά και στον λόφο του Κολωνού.
Εμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της βραβευμένης με Booker συγγραφέως Αρουντάτι Ρόι, ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μεταξύ άλλων το έργο PM (2021) της Τερέζα Μεργκόλες με τον κάνναβο από τα 314 εξώφυλλα του περιοδικού PM του 2020, τα οποία δημιουργούν ένα χρονικό των δολοφονιών της πόλης Χουάρεζ και αποτελούν μία από τις 15 αναθέσεις που έκανε ο ΝΕΟΝ για τη συγκεκριμένη έκθεση.
Οι γλυπτικοί όγκοι και οι κυματισμοί από ανακυκλωμένα υλικά στο Rising Sea (2019) του Ελ Ανατσούι. Η εγκατάσταση των 40 τηλεοράσεων με τις αντιφατικές εξομολογήσεις των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης υπό τον τίτλο «Kuba» (2004) του Κουτλούγκ Αταμάν. Το «Elliniko» (2021) του Πάνου Κοκκινιά (επίσης ανάθεση για την έκθεση) στο οποίο πρωταγωνιστεί μια ανθρώπινη πομπή που μεταφέρει ένα κιβώτιο προς τον κύριο τερματικό σταθμό του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και το επιτοίχιο έργο «The Eclipse» (2007) του Κώστα Μπασάνου (2007) που αποτελείται από κελύφη σαλιγκαριών επικαλυμμένα με μελάνι.
Η «Πύλη» προβλέπεται να ανοίγει διάπλατα και για όσους δεν καταφέρουν να φτάσουν στο πρώην Καπνεργοστάσιο, καθώς μια ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά και τάμπλετ, τους επιτρέπει να περιηγηθούν στην έκθεση και να αντλήσουν πληροφορίες για τα εκθέματα και τους δημιουργούς τους, ενώ θα διατίθενται και πληροφορίες για όλες τις παράλληλες δράσεις που πλαισιώνουν την έκθεση.
Info
H έκθεση «Portals – Πύλη» στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής (Λένορμαν 218) θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News