Οι περισσότεροι οπαδοί των Beatles αλλά και μουσικολόγοι-μελετητές αποδίδουν τον τίτλο του «πέμπτου μέλους» της μπάντας είτε στον Στούαρτ Σάτκλιφ, είτε στον πρώτο ντράμερ τους, τον Πιτ Μπεστ, είτε στον μάνατζερ Μπράιαν Επσταϊν ή τον παράγωγο Τζορτζ Μάρτιν.
Ένα νέο θεατρικό έργο όμως που ανεβαίνει σε λίγες ημέρες στο Λίβερπουλ φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τον ρόλο της πρώτης συζύγου του Τζον Λένον ως μια εξαιρετικής σημασίας επιρροή για το συγκρότημα, ειδικά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.
Η παράσταση με τίτλο «This Girl» (Αυτό το Κορίτσι) υποστηρίζει πως η επιρροή της Σίνθια Πάουελ ήταν τόσο σημαντική, ειδικά στις δύσκολες απαρχές της μπάντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο Αμβούργο, ώστε δίχως αυτήν ο Λένον θα είχε εκτροχιαστεί, λόγω χαρακτήρα και είναι πιθανόν το συγκρότημα να είχε διαλυθεί προτού καν προλάβει να γευτεί την χαρά των πρώτων επιτυχιών τους.
«Θέλω να δείξω πόσο σημαντική ήταν [η Σίνθια] στη ζωή του Λένον – και όχι μόνο λόγω του γιου τους, Τζούλιαν», δήλωσε ο θεατρικός συγγραφέας Mάικ Χάουλ στην Guardian.
«Ο Τζον συνήθιζε να της γράφει κάθε μέρα την εποχή που βρισκόταν στο Αμβούργο με την μπάντα. Οι φίλοι της μου είπαν ότι είδαν μερικές από αυτές τις επιστολές. Νομίζω ότι χωρίς την αγάπη της Σίνθια, ο Λένον θα τα είχε διαλύσει όλα», προσθέτει ο Χάουλ, ευελπιστώντας τελικά το θεατρικό να αποδώσει… τα του Κάισαρος τω Καίσαρι.
«Η μεταξύ τους σχέση συνέδραμε στο να παραμείνουν μαζί και οι Beatles ως μπάντα», επισημαίνει ο συγγραφέας.
«Το βασικό σημείο για μένα είναι ότι και οι δύο υπήρξαν τρελά ερωτευμένοι μεταξύ τους όταν εκείνη ήταν 18 ετών και αυτός 17 ετών. Πήγαινα στο Κάβερν Κλαμπ ως έφηβος και τους έβλεπα συνέχεια εκεί. Βρέθηκα στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή, γι’ αυτό πάντα με ενοχλούσε ότι κανείς δεν έχει εξετάσει πρωτύτερα την επιρροή της [στη μπάντα]», προσθέτει ο Χάουλ, που στη συνέχεια παραθέτει και την μαρτυρία του ίδιου του γιου τους, του, 56χρονου σήμερα, Τζούλιαν.
«Μου είπε ότι ήταν ευτυχής που επιτέλους κάποιος έγραψε για το πόσο ταλαντούχα ήταν η μητέρα του. Όλος ο κόσμος, είπε, έχει γράψει για τον πατέρα του και κανείς δεν της είχε δώσει την δέουσα προσοχή», δήλωσε ο Χάουλ που βρήκε πολλού φίλους και γνωστούς του ζευγαριού, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί του τις αναμνήσεις τους.
«Το πρώτο μισό του θεατρικού είναι στιγμιότυπα από τη ζωή τους μαζί, διανθισμένα με κάποια πρωτότυπα τραγούδια. Υπάρχει μάλιστα μια συγκεκριμένη σκηνή στην οποία ο Τζον γράφει το τραγούδι “You’ll Gonna Lose the Girl” στο σπίτι τους και η Σίνθια πάει και τον συνοδεύει στα φωνητικά», καταλήγει.
Η Σίνθια Λίλιαν Πάουελ, γεννημένη στο Μπλάκπουλ στις 10 Σεπτεμβρίου 1939, γνωρίστηκε με τον Τζον Λένον το 1957, όταν και οι δύο φοιτούσαν στην καλλιτεχνική σχολή του Λίβερπουλ, το Liverpool College of Αrt.
Μία ημέρα, εκείνος την χτύπησε απλά στην πλάτη και της είπε: «Γεια, είμαι ο Τζον».
Τον Αύγουστο του 1962, η Σίνθια ανακοίνωσε στον Λένον την εγκυμοσύνη της και ένα χρόνο μετά, αφού πρώτα παντρεύτηκαν, μετακόμισε με τον γιο τους, Τζούλιαν, σε ένα μυστικό διαμέρισμα στο Λίβερπουλ, ώστε οι χιλιάδες θαυμάστριες του Λένον να μην μάθουν ποτέ την ύπαρξή της.
«Δεν παντρεύτηκα έναν Beatle», είπε η ίδια στον Independent το 1999. «Παντρεύτηκα έναν άφραγκο φοιτητή που έπαιζε κιθάρα και μου έφαγε όλο το δάνειο σπουδών μου».
Τα σοβαρά προβλήματα στον γάμο τους εμφανίστηκαν το 1968, όταν η Σίνθια επιστρέφοντας στο σπίτι αντίκρισε τον Τζον καθισμένο στο πάτωμα με την Γιόκο Όνο.
Ο γάμος έληξε όταν τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Όνο ανακάλυψε πως είναι έγκυος, ενώ ο Λένον διέκοψε κάθε επαφή με τη Σίνθια και τον γιο του.
«Ήμασταν κομπάρσοι στη ζωή του Τζον», είχε δηλώσει η Σίνθια το 2005.
Το διαζύγιο βγήκε λίγο μετά και πολύ γρήγορα, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, με τον Λένον να της δίνει 100.000 λίρες και την πλήρη κηδεμονία του Τζούλιαν.
Έκτοτε η Σίνθια έκανε άλλους τρεις γάμους. Πρώτα παντρεύτηκε τον ιταλό ξενοδόχο Ρομπέρτο Μπασανίνι, με τον οποίο χώρισε σύντομα, έπειτα τον μηχανικό Τζον Τουίστ, με τον οποίο επίσης χώρισε και τέλος τον ιδιοκτήτη κλαμπ, Nόελ Τσαρλς, με τον οποίο έζησε ευτυχισμένα μέχρι και το 2013, όταν και πέθανε.
Η Σύνθια Λένον έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2015, στο σπίτι της στην Ισπανία, σε ηλικία 76 ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News