-
Ο Τσίπρας δεν γνώριζε για την τροπολογία Σπίρτζη
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε και ο Ηλιόπουλος (ο Ντίνος, όχι ο Νάσος) στον «Ατσίδα».
Δεν είναι μόνο η εξοχική κατοικία του προέδρου στο Σούνιο που έχει προκαλέσει αμηχανία –εδώ που τα λέμε, ευτυχής συγκυρία αποδείχτηκε η απεργία στα κανάλια και έτσι δεν χρειάστηκε να βγουν να υπερασπιστούν τον αρχηγό τους οι διάφοροι που κατά τα άλλα θεωρούν τις βίλες παρά θίν’ αλός έγκλημα καθοσιώσεως.
Είναι και οι διάφορες αρυθμίες στο κόμμα, απόρρoια των διαφορετικών σχολών σκέψης που κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν με την πολυσυζητημένη «τροπολογία Σπίρτζη» για να δοθεί επίδομα στους αστυνομικούς, η οποία κατατέθηκε –και απεσύρθη άρον άρον– μία ημέρα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει στα κάγκελα καταγγέλλοντας αστυνομική βία στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.
Ακολούθησε μια θυελλώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όπου, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σπίρτζης κατηγορήθηκε ότι με κάτι τέτοια δυναμιτίζει την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την «απεύθυνση» στη νεολαία. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη αντέτεινε ότι ήταν μια τροπολογία που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ότι του τη χάλασαν με τις ευαισθησίες τους.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει πάντως η «εγώ δεν ήξερα τίποτα» θέση του Αλέξη Τσίπρα. Την περιγράφει ο, καλά ενημερωμένος στα της Αριστεράς, Δημήτρης Ν. Μανιάτης, στο ρεπορτάζ του στα «Νέα»:
«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας –σύμφωνα με πληροφορίες– είπε πως δεν είχε εικόνα για τις τροπολογίες και πως πρέπει να υπάρξει μηχανισμός που να κοινοποιεί και στον ίδιο τα πάντα. Στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακολούθησε αργά το απόγευμα μετά το ΠΣ (8/12) αποφασίστηκε η απόσυρση της τροπολογίας και η κατάθεση ομόφωνα άλλης συνολικής (σε άλλο νομοσχέδιο) για την ενίσχυση των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στο Δημόσιο κατά της Covid-19.
»Η μεριά Σπίρτζη και συμμάχων του θεωρεί πως μια διάταξη που θα προκαλούσε εμφύλιο στη ΝΔ έγινε πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ με την ευθύνη στελεχών. Οι πολέμιοί του πάλι –οι της αριστερής αντιπολίτευσης– πιστεύουν πως διεσώθη έστω στο παρά πέντε η ταυτότητα του κόμματος».
-
Ο Καρανίκας δεν θέλει να τον θεωρούν συνεργάτη του Τσίπρα
Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Ο Νίκος Καρανίκας, πάλαι ποτέ σύμβουλος στρατηγικής του Πρωθυπουργού της χώρας –όταν το αξίωμα κατείχε ο Αλέξης Τσίπρας– προέβη σε μια δήλωση με την οποία αποποιείται κάθε σύνδεση με τον πρώην προϊστάμενό του και φίλο του.
Από τον Ιούλιο του 2019 έπαψα να είμαι συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα .
Επιτέλους ενημερωθείτε #δημοσιογράφοι της ενημέρωσης!
Όλοι το γνωρίζουν εκτός από εσάς;
Έλεος με την παραπληροφόρηση και την σύνδεση των γραπτών μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ— Νίκος Καρανίκας nikos Karanikas (@nikosKaranikas4) December 10, 2020
Αφορμή για το disclaimer του κ. Καρανίκα ήταν το γεγονός ότι μια ημέρα νωρίτερα είχε εξαπολύσει έναν διαδικτυακό οχετό κατά του δημοσιογράφου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστου που γράφει για το εξοχικό του κ. Τσίπρα στο Σούνιο (βλέπε άλλη Βαβέλ, εδώ).
Το γεγονός λοιπόν ότι τον συνδέουν ακόμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είναι στην ίδια παρέα από τα φοιτητικά τους χρόνια, δεν του άρεσε του κ. Καρανίκα. Ή μήπως δεν άρεσε στον κ. Τσίπρα;
-
Ο Κύρτσος εξηγεί γιατί το τελευταίο διάστημα είμαστε χειρότερα και από το Βέλγιο
Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο Αδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε –δική του λέξη– για το γεγονός ότι η Ελλάδα αριθμεί 12 φορές λιγότερους νεκρούς από τον κορονοϊό σε σχέση με το Βέλγιο (εδώ). Τώρα βγήκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και είπε ότι φτάσαμε να τα πηγαίνουμε χειρότερα από το Βέλγιο.
Ο κ. Κύρτσος βγήκε στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» και είπε ότι βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί πριν από έναν μήνα το Βέλγιο είχε «250-300 θανάτους την ημέρα» και οι εργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν διακοπεί. Και συνέχισε εξηγώντας τώρα την κατάσταση:
«Το ανησυχητικό είναι ότι στο Βέλγιο έχουν πέσει οι θάνατοι γύρω στους 60-70 και εμείς είμαστε τώρα γύρω στους 80-90. Συνολικά το Βέλγιο τα έχει πάει χειρότερα απ’ όλους, έχει τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό. Αλλά αυτό είναι το σύνολο. Το τελευταίο διάστημα πηγαίνουμε εμείς άσχημα», παραδέχτηκε, τσαλακώνοντας άθελά του το αφήγημα της κυβέρνησης. Η οποία, εδώ που τα λέμε, έχει καιρό να μας παρουσιάσει συγκριτικούς πίνακες με άλλες χώρες…
-
Γεωργιάδης: «Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος» για τη σωτηρία της Ελλάδας
Μια που έφερε η κουβέντα τον Αδωνι Γεωργιάδη, να πούμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν άντεξε δύο μέρες χωρίς τηλεόραση (λόγω της απεργίας στα κανάλια) και έτσι βγήκε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκπομπή «Face2Face» του Μάνου Επιτροπάκη.
Και εκεί, απελευθερωμένος ων από τις συμβάσεις της mainstream τηλεόρασης, προχώρησε σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παραδοχές.
Οπως για παράδειγμα ότι το «το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος» για τη σωτηρία της Ελλάδας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.
«Δεν το έκανε, κάπως ντράπηκε για εκείνη την περίοδο. Κατά τη γνώμη μου λάθος», είπε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια της κρίσης που το ΠΑΣΟΚ είχε, είτε μόνο του είτε σε κυβερνήσεις συνασπισμού, την ευθύνη για την πορεία και παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης.
Ο κ. Γεωργιάδης, εξάλλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δημήτρη Παπακώστα που πρόσφατα τοποθετήθηκε στη διοίκηση της ΕΑΒ. Εξήγησε ότι ο κ. Παπακώστας δεν είναι άγνωστο πρόσωπο, ότι είχε διοριστεί στην ΕΑΒ και επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με πρόταση του δεύτερου, τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και τα πήγε πολύ καλά, ουσιαστικά ανέταξε την επιχείρηση, προτού την παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Παρ’ όλα αυτά, παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, τώρα που ήρθε στην επιτροπή της Βουλής η επανατοποθέτηση του επιτυχημένου κ. Παπακώστα στην ΕΑΒ, το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «παρών».
«Οταν το έμαθα, έμεινα έκπληκτος. Λέω, “συγγνώμη, ψηφίζουν “παρών” στον δικό τους;”» είπε γελώντας. Βέβαια δεν ήταν ακριβώς «δικός τους». Ηταν του Βαγγέλη Βενιζέλου. Και άντε αυτό να το αντέξει η Φώφη.