• Η Ζαπορίζια και τι πραγματικά έγραφε για το Τσερνόμπιλ ο Θανάσης Καρτερός

    Η πυρκαγιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, στην εμπόλεμη Ουκρανία, ξύπνησε τις μνήμες από έναν εφιάλτη που έζησε η ήπειρός μας πριν από 36 χρόνια και είχε ένα όνομα που κανείς δεν ξεχνά: «Τσερνόμπιλ».

     

    Για έναν ιδιαίτερο λόγο, το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος ή δυστυχήματος σε μια άγνωστη ουκρανική πόλη, στη μέση του πουθενά της ανατολικής Ευρώπης, ξυπνά και τις μνήμες ενός άλλου συγκεκριμένου ονόματος, τουλάχιστον σε επίπεδο (μικρο)πολιτικής: «Θ. Καρτερός». Ετσι υπέγραφε το περιβόητο εκείνο άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» τον Μάιο του 1986 ο σημερινός αρθρογράφος της «Αυγής» και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα –συνεργάτης σε τέτοιο βαθμό, που ανέλαβε την επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν Πρωθυπουργός.

     

    Στη συλλογική μνήμη, ο κ. Καρτερός έμεινε για την προτροπή «τρώτε μαρούλια άφοβα», φράση που ποτέ δεν είπε, ούτε και έγραψε. Αλλα ήταν αυτά που υποστήριξε ο τότε αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», της κομματικής εφημερίδας του ΚΚΕ, στο άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην έκδοση Σαββάτου – Κυριακής 3-4 Μαΐου 1986, σχετικά με το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ που είχε σημειωθεί στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς.

     

    Για λόγους ιστορικής καταγραφής και για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για τον κ. Καρτερό, δημοσιεύουμε το τρόπον τινά ιστορικό αυτό άρθρο, στο οποίο διαβάζεις υπέροχα πράγματα για το Τσερνόμπιλ και το… «νέφος» κινδυνολογίας και υστερίας (διατηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου, οι τονισμένες με έντονο χρώμα φράσεις είναι όπως στο πρωτότυπο).

     

    Το Τσερνομπίλ, οι Αμερικανοί κι εμείς

     

    «Έχω την αίσθηση ότι ο αμερικάνικος Τύπος δεν είναι ευτυχισμένος που υπάρχουν τόσα λίγα θύματα», δήλωσε προχτές στην Ουάσιγκτον ο Βλαντιμίρ Λομέικο, μιλώντας για το ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να συμφωνήσει με τον Σοβιετικό επίσημο. Αυτή η επίθεση ψευτιάς και απάτης που ξεκίνησε απ’την Ουάσιγκτον, αυτό το «νέφος» κινδυνολογίας και υστερίας, που αγκάλιασε όλο τον κόσμο, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε άσκοπο.

     

    Ψέμα πάνω στο ψέμα

     

    Χάνεται κανείς κυριολεκτικά μέσα στον ποταμό της ψευτιάς που έχει τις πηγές του στο Λευκό Οίκο και οι παραπόταμοί του (χάρη στην ΕΡΤ) φτάνουν και στο τελευταίο ελληνικό χωριό. Να ένα μικρό, πολύ μικρό, δείγμα:

     

    Οι Σοβιετικοί δεν ειδοποίησαν έγκαιρα για το ατύχημα. Ψέματα. Οι Σοβιετικοί ειδοποίησαν. Το αμερικάνικο παραμύθι πως το ατύχημα έγινε κάποιες μέρες πριν (!) διαψεύδεται κατηγορηματικά. Και αποδεικνύεται πως είναι για μικρά παιδιά γιατί είναι πασίγνωστο πως με τους αμερικάνικους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που ελέγχουν την ΕΣΣΔ, αν το ατύχημα είχε γίνει μέρες πριν, οι Αμερικάνοι θα το είχαν αντιληφθεί οπωσδήποτε και θα είχαν χαλάσει τον κόσμο αμέσως. Γιατί να περιμένουν τη Δευτέρα; Εκτός αν οι Αμερικάνοι παραδέχονται πως ήξεραν για το ατύχημα και δεν το έλεγαν. Πού πάει όμως τότε η κατηγορία για τους «κακούς Σοβιετικούς» που δεν ειδοποίησαν τους Ευρωπαίους; Όσο για το παραμύθι ότι οι Σοβιετικοί δεν δίνουν αρκετά στοιχεία, στην ουσία εκφράζει τη δυστυχία των δυτικών μέσων ενημέρωσης γιατί οι Σοβιετικοί δεν δίνουν τα «στοιχεία» που απαιτεί η Δύση. Οι άνθρωποι θεωρούν «στοιχεία» τους 2.000 νεκρούς που εφεύραν, την εκκένωση του Κιέβου, την καταπίεση των Ουκρανών και πάει λέγοντας. Αν η σοβιετική κυβένηση δεν δίνει τέτοια «στοιχεία», τότε κάτι κρύβει!

     

    – Κινδυνεύουν οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και της Ελλάδας. Ψέματα. Δεκάδες επιστήμονες κύρους δηλώνουν σ’όλους τους τόνους, πως η «επικίνδυνη ζώνη» είναι λίγα χιλιόμετρα απ’το Τσερνομπίλ. Πως κανείς- ούτε και το Κίεβο βέβαια- δεν κινδυνεύει. Πως η έκλυση ραδιενέργειας έχει ήδη σταματήσει. Όσο για τους κινδύνους για τη χώρα μας (!) τι ν’απαντήσει κανείς; Απάντησαν οι επιστήμονες του Δημόκριτου στο χθεσινό Ριζοσπάστη.

     

    – Εκκενώνονται σοβιετικές πόλεις και οι νεκροί είναι χιλιάδες. Το τελευταίο το είπε ακόμα κι ο Σουλτς (υπουργός Εξωτερικών, σου λέει ο άλλος!). Πάλι ψέματα. Καμιά πόλη δεν εκκενώθηκε, ούτε ήταν ανάγκη. Μόνο ορισμένοι οικισμοί, προληπτικά, γύρω απ’το Τσερνομπίλ. Όσο για τις χιλιάδες νεκρούς, θαυμάστε πληροφόρηση: Την είδηση μετέδοσε το αμερικάνικο πρακτορείο UPI, γιατί λέει το διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής του Ρήγκαν Ντ’Αμάτο, ότι το Σταίητ Ντηπάρτμεντ του είπε πως οι νεκροί…μπορεί να είναι και 2.000. Είπε λοιπόν ό ένας, ότι του είπε ο άλλος, ότι είπε ένας τρίτος…και βγήκε η είδηση που έτρεξαν να διαδόσουν σ’όλο τον κόσμο τα δυτικά πρακτορεία. Τι κι αν η ΕΣΣΔ με κυβερνητικές ανακοινώσεις δίνει τον ακριβή αριθμο των θυμάτων; Θα πιστέψουμε τη σοβιετική κυβέρνηση, ή τον Ντ’Αμάτο που απ’την πολυθρόνα του στην Ουάσιγκτον είδε χιλιάδες νεκρούς;

     

    Συγκυρία…

     

    Γιατί όμως αυτή η εκστρατεία ψευτιάς; Τι θέλουν οι Αμερικάνοι και οι άνθρωποί τους; Κοιτάξτε μερικά γεγονότα:

     

    – Η «επίθεση ειρήνης» της ΕΣΣΔ έχει στριμώξει για τα καλά τα γεράκια στο διεθνή στίβο. Το κίνημα ειρήνης πήρε νέα ορμή με τις προτάσεις Γκορμπαρτσόφ. Οι πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα ξεσήκωσαν κύμα αγανάκτησης σ’όλο τον κόσμο- και στις ΗΠΑ. Χρειαζόταν λοιπόν κάποιος αντιπερισπασμός στους Αμερικάνους, για να υπονομεύσουν τις σοβιετικές φιλειρηνικές προτάσεις. Μιας και το Αφγανιστάν, ή η Καμπότζη δεν ήταν αρκετά, έριξαν στη μάχη το ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Στην ουσία επιχειρούν τον φόβο της πυρηνικής καταστροφής, που είναι κίνητρο της πάλης για ειρήνη, να τον στρέψουν τώρα κατά της ειρήνης. Να μας πείσουν πως δεν κινδυνεύουμε από τη βόμβα νετρονίου, απ’τους σωρούς των πυρηνικών, απ’τον πόλεμο των άστρων, αλλά απ’το…Τσερνομπίλ.

     

    – Το ατύχημα του Τσάλλεντζερ και τ’ άλλα με τις καταστροφές αμερικάνικων πυραύλων έβαλαν σ’ αμφισβήτηση σ’ όλο τον κόσμο την αμερικάνικη τεχνολογική παντοδυναμία. Απ’την άλλη η ΕΣΣΔ κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και ευρωπαϊκές (π.χ. Φιλανδία). Στις 25 Απρίλη, λίγες μέρες πριν το ατύχημα, στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι μεταξύ Βρετανίας και ΕΣΣΔ υπογράφτηκε συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, της τεχνολογίας των πυρηνικών αντιδραστήρων κλπ.

     

    Αφού, λοιπόν, η σοβιετική τεχνολογία αμφισβητεί την τεχνολογία των πολυεθνικών, έπρεπε να χτυπηθεί. Το Τσερνομπίλ ήταν η ευκαιρία. Να γιατί μιλούν συνέχεια για ξεπερασμένη τεχνολογία. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η υποκριτική προσφορά «καλών υπηρεσιών» και «βοήθειας» που η «ΕΣΣΔ αρνείται». Ας θυμηθούμε ακόμα, ότι την ίδια εικόνα για την «κακή» σοβιετική τεχνολογία, επιχείρησαν να δόσουν και με την επιδρομή στη Λιβύη, όταν μιλούσαν για πυραύλους που ήταν αργοί κλπ.

     

    -Ας μην υποτιμήσουμε και τον τουρισμό. Ναι, τον τουρισμό. Είναι πρόσφατη η ταξιδιωτική οδηγία του Ρήγκαν κατά της Ελλάδας. Τώρα οι Αμερικάνοι πέτυχαν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε «λεκάνη τρομοκρατίας» και την Ευρώπη σε «ραδιενεργό ζώνη». Ποιος τουρίστας θα ξεκινήσει πέρα απ’τον Ατλαντικό για νάρθει στην «επικίνδυνη» Ευρώπη; Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς τουριστικός πράκτορας για να καταλάβει πως, αν το τουριστικό ρεύμα στην Ευρώπη μειωθεί, κερδίζουν οι Αμερικάνοι και χάνουν οι Ευρωπαίοι. Εκτός απ’τη ζημιά που παθαίνει η ΕΣΣΔ (ήδη ακυρώνονται ταξίδια για κει από δυτικές χώρες).

     

    Αυτά είναι λοιπόν τα κίνητρα των Αμερικάνων. Κι από πίσω τους τρέχουν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, συντηρώντας τα αντισοβιετικά νετρόνια.

     

    Και αναρωτιέται κανείς; Τι θέλει η Ελλάδα σ’αυτή τη βρώμικη επιχείρηση; Γιατί η ΕΡΤ παπαγαλίζει δουλικά τις αμερικάνικες ψευτιές και διαχέει σ’όλη τη χώρα αυτή τη ρύπανση, που βρωμάει πόλεμο και δολάρια; Δεν θάπρεπε, που λέει ο λόγος, ακόμη και η υποτέλεια νάχει τα όριά της; Θυμηθείτε πώς η ΕΡΤ κάλυψε την υπόθεση του Τσάλλεντζερ και κάντε σύγκριση με τις εκπομπές της για το Τσερνομπίλ.

     

    Ας είναι. Οι άνθρωποι φαίνεται πως κάνουν τη δουλιά τους, κοιτάζοντας τα μάτια τον Ρήγκαν και όχι τους Έλληνες. Εμείς δεν θα κουραστούμε να επαλαμβάνουμε (κι ας θυμώνει η « Αυγή ») πως το μολυσμένο κι επικίνδυνο « νέφος » δεν έχει ξεκινήσει απ’το Τσερνομπίλ, αλλά απ’την Ουάσιγκτον.

  • Ο Πατούλης όρισε τον Χάρη Ρώμα αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού

    ͝

    Σε άλλα νέα, για να μην πλήξουμε, ανακοινώθηκε ότι ο Χάρης Ρώμας, ηθοποιός και σεναριογράφος και –σύμφωνα με το βιογραφικό του στην Περιφέρεια Αττικής– κάτοχος ρεκόρ Γκίνες επειδή η σειρά του «Κωνσταντίνου και Ελένης» παίζεται σε επανάληψη κάθε μέρα εδώ και 20 χρόνια, ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού.

     

    Ο κ. Ρώμας, ο οποίος είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με τη «γαλάζια» παράταξη του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη το 2019, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαρτίου. Το δελτίο Τύπου είναι ένα μικρό μνημείο, όπως φυσικά και η φωτογραφία που το συνόδευσε:

     

    «Ο δραστήριος σύμβουλος στήριξε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια όλους τους κλάδους των τεχνών, παράγοντας σημαντικό έργο και προσφέροντας τις γνώσεις του, την πείρα του και τις αναμφισβήτητες ικανότητές του για τη διεξαγωγή πολιτιστικών δράσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, στήριξε με σθένος όλους τους θεσμικούς πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ της Αττικής. Με αφορμή τον ορισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Χάρης Ρώμας, δήλωσε: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος για την τιμή που μου έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και την αμέριστη εμπιστοσύνη που μου έδειχνε πάντα. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησα εδώ και δύο χρόνια. Με πολλή δουλειά και αγάπη, μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες μου θα συνεχίσω να στηρίζω τον Πολιτισμό, έχοντας πάντα ως βασική μου αρχή ότι Πολιτισμός ίσον Ελληνισμός!”»

     

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η φανέλα με το Νο 10 του Φοίνικα Σύρου

    Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύρο δεν είχε μόνο ειδήσεις για την πανδημία –«σύντομα θα απαλλαγούμε και από τις μάσκες στα σχολεία» είπε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο Δημοτικό Βάρης-Μάννα– ή μόνο ειδήσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη με την παρουσία του στο ναυπηγείο του Νεώριου.

     

    Είχε και την ανάλαφρη στιγμή της, κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο κλειστό γυμναστήριο της Ερμούπολης «Δ. Βικέλας», όπου ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προπόνηση του Φοίνικα Σύρου ONEX, της ομάδας του νησιού που διαπρέπει στην Α1 του βόλεϊ (είναι τέταρτη στη βαθμολογία).

     

    Οπως ανέφερε το cyclades24.gr, o κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον προπονητή (Γιόσκο Μιλενκόσκι) και τους αθλητές και μάλιστα έλαβε ως αναμνηστικό δώρο μια φανέλα του συλλόγου με το Νο 10.




text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34