341
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διασωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς | REUTERS/Mohammed Salem

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα – 25 τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 22:18
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διασωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
|REUTERS/Mohammed Salem

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα – 25 τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 22:18

Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Παρασκευής, αναζωπυρώνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ, υπήρχε τουλάχιστον ένας νεκρός, το οποίο -αρχικά- δεν επιβεβαιωνόταν επίσημα. Το βέβαιο ήταν πως υπήρχαν 25 τραυματίες – ανάμεσά τους και έξι παιδιά.

Οι βομβαρδισμοί από τα ισραηλινά αεροσκάφη -σε κτίρια και δομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας- πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Οι ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα του ισραηλινού στρατού, ενώ ήταν άγνωστος ο στόχος τους.

Νωρίτερα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όταν δυνάμεις των Ισραηλινών συγκρούστηκαν με παλαιστίνιους διαδηλωτές.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200.

Παλαιστίνιος ρίχνει γκαζάκι προς τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας (REUTERS/Mohammed Salem)
Παλαιστίνιος ρίχνει γκαζάκι προς τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας (REUTERS/Mohammed Salem)

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλαιά Πόλη, δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί ήρθαν σε σύγκρουση. Πολλές βιτρίνες των καταστημάτων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία χτύπησε τους διαδηλωτές με τα κλομπ για να τους απωθήσει.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ και την Ιεριχώ, οι δυνάμεις των ισραηλινών δέχονταν πέτρες από Παλαιστίνιους και απαντούσαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Τηλεοπτικές εικόνες από τη Βηθλεέμ δείχνουν χιλιάδες διαδηλωτές να συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα σε κεντρικό δρόμο. Για να διαλυθούν τα πλήθη χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού, ενώ ο αέρας γέμισε με καπνούς από δακρυγόνα. Στη Χεβρώνα, διαδηλωτές διασκορπισμένοι πετούσαν πέτρες κατά αστυνομικών.

Τις τελευταίες ημέρες, επιπλέον δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Δυτική Όχθη, σε ένα μέρος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στα σύνορα της Γάζας. Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον εντός και γύρω από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται και οι Άγιοι Τόποι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...