Τα νέα δεδομένα της πανδημίας έφεραν μαζική έξοδο ιδιοκτητών από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη μέση πληρότητα και κατ’ επέκταση τα έσοδα από αυτή τη μορφή εκμετάλλευσης των ακινήτων να βρίσκονται σε κάθετη πτώση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το τέλος του πρώτου τριμήνου έως σήμερα, έχουν διαγραφεί από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb συνολικά 3.650 κατοικίες, καθώς η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 40% λόγω της πανδημίας.
Μόνο στο κέντρο της Αθήνας, από τις 2 έως τις 12 Οκτωβρίου έχουν αφαιρεθεί 359 αγγελίες διαμερισμάτων, ενώ επιπλέον 439 είχαν αφαιρεθεί το διάστημα από τις 19 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στην εφημερίδα «Καθημερινή», η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mint, Νάσο Γαβαλά, η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 40% έναντι ποσοστών 60%-70% τον περυσινό Οκτώβριο. Οπως σημειώνει ο κ. Γαβαλάς, πλέον η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τροφοδοτείται από έλληνες επισκέπτες, είτε τουρίστες είτε ανθρώπους που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Αθήνα και προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.
Ετσι, εκτός από τη μείωση της μέσης πληρότητας, σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώνεται σήμερα πέριξ των 30 ευρώ, ακόμα και για ακίνητα σε σημεία υψηλής ζήτησης, στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, όταν πριν από έναν χρόνο το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνονταν σε 55-60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Εν ολίγοις, έχει καταγραφεί ετήσια πτώση της τάξεως του 50% ή ακόμη και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Η έλλειψη επισκεπτών από το εξωτερικό», σημειώνει, «έχει πλήξει τα έσοδα των μεμονωμένων ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να επιλέγουν την αποχώρηση από τον κλάδο με αυξανόμενη συχνότητα».
Ακόμα όμως και πριν από την πανδημία, οι τελευταίοι μήνες του χρόνου και οι πρώτοι μήνες του νέου έτους χαρακτηρίζονταν από αποχωρήσεις αγγελιών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, οι αριθμοί των αγγελιών παρέμειναν σχετικά σταθεροί, καθώς τυχόν αποχωρήσεις κατά κανόνα αναπληρώνονταν άμεσα από νέους ιδιοκτήτες/επενδυτές που δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς ουδείς επιλέγει να τοποθετηθεί στον κλάδο, ελλείψει ζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ένα μηνιαίο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν ξεπερνά πλέον τα 360-400 ευρώ, ακόμα και για ακίνητα με θέα στην Ακρόπολη. Συγκεκριμένα, εάν υπολογιστεί πληρότητα 40%, δηλαδή περίπου 12 ημέρες εσόδων και τιμή 30 ευρώ /διανυκτέρευση, το μηνιαίο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε όσα ακίνητα «γυρίζουν» από βραχυχρόνια μίσθωση στο κλασικό νοίκι, τα μισθωτήρια δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τα τρία ή ακόμα και το ένα έτος σε ορισμένες περιπτώσεις, έτσι ώστε η «πόρτα του Airbnb» να παραμείνει ανοιχτή, αν και όταν ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού.
Οπότε, για την ώρα τουλάχιστον, ίσως είναι λίγο πρόωρο να προεξοφλήσει κανείς το τέλος μισθώσεων τύπου Airbnb.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News