Η σορός του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα καλυπτόταν από την ιρανική σημαία και λουλούδια την στιγμή που η οργή εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ φούντωνε απ’ άκρη σ’ άκρη στην χώρα.
Για το καθεστώς της Τεχεράνης δεν υπάρχει αμφιβολία, σύμφωνα με τον Guardian. Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ διατάχθηκε και σχεδιάστηκε είτε στην Ουάσινγκτον, είτε στο Τελ Αβίβ. Οπως μετέδωσε, μάλιστα το πρακτορείο Φαρς, εκτός από εκρηκτικό μηχανισμό, χρησιμοποιήθηκε αυτόματο όπλο το οποίο ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό και όχι από εκτελεστή στο πεδίο! Η «λαϊκή απαίτηση» όπως δημοσιεύτηκε στον ιρανικό Τύπο, («εκδίκηση με χτύπημα στη Χάιφα που θα προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες απώλειες») δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκτόνωση της έντασης. Κάθε άλλο…
Αλλωστε, ο ίδιος ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, υποσχέθηκε «οριστική τιμωρία των δραστών και εκείνων που το διέταξαν», θέτοντας το Ισραήλ σε επιφυλακή για πιθανή στρατιωτική αντίδραση τις επόμενες ημέρες. Οι σιίτες μαχητές της Χεζμπολάχ αποτελούν το μακρύ χέρι της Τεχεράνης στη γειτονιά του Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου, βεβαίως δεν διστάζουν να το… κοντύνουν όταν κρίνεται απαραίτητο.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ευθύνη ούτε σχολίασε επίσημα την επίθεση. Ωστόσο, η Τεχεράνη κατηγορεί από καιρό το Τελ Αβίβ για τη δολοφονία πολλών πυρηνικών επιστημόνων. Ομως τώρα το πλήγμα ήταν καίριο. Ο Φαχριτζαντέχ ήταν ουσιαστικά ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αν και το Ιράν επιμένει ότι αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς, ενεργειακούς σκοπούς, το Ισραήλ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσωπικά, έχουν πολλές φορές κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι απώτερος στόχος της είναι η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.
Απόνερα στην Ουάσινγκτον
Η χρονική στιγμή της δολοφονίας του Φαχριτζαντέχ ερμηνεύεται από πολλούς σαν ένα ακόμη εμπόδιο για τον Μπάιντεν και την πρόθεσή του να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην παλιά συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν την οποία είχε τορπιλίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Πρόκειται για εξωφρενική ενέργεια που αποσκοπεί στην υπονόμευση της διπλωματίας μεταξύ μιας επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης και του Ιράν» σχολίασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.
«Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ ήταν απερίσκεπτη, προκλητική και παράνομη. Καθώς μια νέα κυβέρνηση παίρνει την εξουσία, προοριζόταν σαφώς να υπονομεύσει τη διπλωματία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η διπλωματία, όχι ο φόνος, είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός» ήταν το σχόλιο του Μπέρνι Σάντερς, μέσω Twitter. Από τον Λευκό Οίκο, την ίδια στιγμή, είχαμε σιγή ασυρμάτου. Το ίδιο και από το στρατηγείο του διαδόχου του.
Το ιρανικό κοινοβούλιο, αντιθέτως, ήδη αποφάσισε την ακύρωση όλων των επόμενων επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας από την επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ. «Οσοι πίστευαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ήταν ο σωστός δρόμος, αποδείχτηκε πως έκαναν λάθος» λένε οι σκληροπυρηνικοί και υποστηρίζουν ότι το Ιράν πρέπει να αποσυρθεί από το λεγόμενο «πρόσθετο πρωτόκολλο» – το μέτρο που παρέχει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε πιθανώς να θεωρηθεί ως το κύκνειο άσμα της συμφωνίας από τους τρεις Ευρωπαίους που εξακολουθούν να τη στηρίζουν: τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βρετανική παρέμβαση
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο Sky επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία: «Περιμένουμε ακόμη να δούμε τα πλήρη γεγονότα για το τι συνέβη στο Ιράν, αλλά θα έλεγα ότι εμμένουμε στους κανόνες του διεθνούς στρατιωτικού δικαίου, που είναι πολύ σαφές κατά της στόχευσης πολιτών», συμπλήρωσε εξαντλώντας τα όρια της διπλωματικής γλώσσας…
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος που θα εκτονώσει την κατάσταση. «Υπάρχει μια ευκαιρία να ξαναδούμε την συμφωνία (για τα πυρηνικά του Ιράν) με την κυβέρνηση Μπάιντεν» είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας, ωστόσο ότι δεν είναι και η ευκολότερη αποστολή στον κόσμο: «Θα συναντηθώ με τους ομολόγους μου, και του Ιράν για να δούμε εάν επιθυμούν να συνεχιστεί η αναζήτηση ενός ειρηνικού δρόμου».
Από τον πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ορισμένες από τις περιττές εντάσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αρθούν με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν. « Ο Τραμπ», είπε, «είχε συνυπογράψει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή με τον Νετανιάχου, δημιουργώντας τη χειρότερη εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News